V Ázii je gynostema päťlístková (Gynostemma pentaphyllum) komerčne známa ako jiaogulan už tisícročia považovaná za elixír mladosti a vitality, pričom v obsahu zdraviu prospešných a jedinečných látok až štyrikrát prekonáva legendárny všehoj ázijský, teda pravý ženšen. Vedci potvrdili, že rastlina patrí do skupiny adaptogénov, ktoré pomáhajú zlepšovať odolnosť organizmu proti psychickému aj fyzickému stresu. Adaptogénne byliny, teda aj jiaogulan podporujú imunitný systém, zlepšujú psychickú aj fyzickú kondíciu, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, regenerujú pečeň a obličky, harmonizujú tráviaci systém.
Skutočný dôvod dlhovekosti?
Takzvaná bylina nesmrteľnosti pochádza z juhočínskej provincie Guizhou. Dostupné informácie hovoria o tom, že v roku 1 400 sčítanie obyvateľov odhalilo, že podiel osôb starších ako 100 rokov tu bol výrazne vyšší, než celoštátny priemer. Rovnako výrazne vyššia bola aj priemerná dĺžka života v provinciách Shiquan a Guangxi. Vedci postupne uznali, že dôvodom bude pravidelné pitie čaju pripraveného z listov jiaogulanu, čo je pre tieto oblasti typické už od staroveku. V tradičnej čínskej medicíne je gynostema päťlístková považovaná za jednu z desiatich najdôležitejších zdraviu prospešných bylín. V strednej Európe sme sa o jej liečivých účinkoch dozvedeli až v 70. rokoch 20. storočia.

Jiaogulan ako liečivá bylina
Na podporu celkového zdravia organizmu si môžete pripraviť nálev z čerstvých alebo sušených listov. Stačí, keď si ich nasekáte približne za dve čajové lyžičky a zalejete 250 ml horúcej vody (nie priamo vriacej). Po 5– až 10-minútovom lúhovaní nálev sceďte. Takto si ho môžete pripraviť 2– až 3-krát počas dňa a užívať po dobu 3 až 4 týždňov. Dôležité je vedieť, že žiadna adaptogénna bylina by sa nemala užívať dlhodobo, preto aj pri jiaogulane si spravte aspoň dvojtýždňovú prestávku, pokiaľ chcete kúru zopakovať. Prospeje pri nespavosti aj celkovej slabosti, zreguluje hormonálnu nerovnováhu a doslova upokojí nervy. Čaj z jiaogulanu stimuluje tvorbu bielych krviniek, chráni pred zhlukovaním krvných doštičiek a môže tak brzdiť rast nádorov a predchádzať infarktu aj mŕtvici.

Ako chutí?
Pravdupovediac nijak výnimočne, hoci chuť je dosť subjektívna záležitosť. Treba ho vyskúšať. Určite však nič nepokazíte, ak k bylinke pri príprave nálevu pridáte mätu piepornú, ktorá ho osvieži. Obľúbená je tiež kombinácia jiaogulanu so zeleným čajom. Najskôr treba zaliať jiaogulan a po piatich minútach lúhovania pridať na 2–3 minúty zelený čaj.
Chuť jiaogulanu ale určite oceníte v šalátoch, kam môžete menšie množstvo čerstvých lístkov pridať ako zdravú koreninu. Sú mierne sladkasté s jemne anízovými tónmi. Môžete si ich natrhať do smoothie alebo pridať do misky s raňajkovou kašou.
Dve možnosti pestovania
- Ako črepníková rastlina: Keďže ide o prirodzene poliehavý druh, skvelo sa hodí do závesných kvetináčov, z ktorých môže efektne prevísať. Rovnako ho môžete umiestniť na najvyššiu poličku a „vodopád“ listov nechať „padať“ nadol. Dobrým riešením sú opory vhodné do kvetináčov, no na ne musíte jiaogulan cielene smerovať, pretože hoci sa často označuje za popínavku, nie je ňou. Na opore, mriežke či treláži sa mu bude dariť, ale aby sa na nej udržal, potrebuje vyväzovať. Rastlina pestovaná v kvetináči ocení vonkajšie letnenie.
- Ako záhradná rastlina: Vo voľnej pôde vie jiaogulan vyväzovaný k opore dorásť do výšky 130 až 180 cm. Nevyniká kvetmi, no listy vytvoria krásnu, sviežo zelenú stenu. Rastlina sa hodí tak do okrasnej, ako aj úžitkovej časti záhrady. Skvelé je, že pri náhodnom zjedení listov nehrozia zdravotné komplikácie, čo ocenia hlavne rodičia malých detí. Na zimu nadzemná časť rastliny usychá, no korene zostávajú životaschopné a na jar opäť rýchlo napredujú v raste.
Čo potrebuje?
Slnko a stále mierne vlhkú pôdu. Ak jiaogulanu zaistíte tieto dve podmienky, či už pri pestovaní v interiéri alebo v exteriéri, získate dlhovekú a oku lahodiacu rastlinu s praktických využitím v kuchyni aj pre zdravie.
