Prijala Európska únia výzvu vedcov na povolenie geneticky upravených rastlín? Stanú sa pre nás GMO samozrejmosťou?

Tridsaťsedem laureátov Nobelovej ceny a takmer 1500 vedcov sa podpísalo pod otvorený list, v ktorom vyzývali poslancov Európskeho parlamentu, aby podporili nové genomické techniky. Stalo sa tak pred kľúčovým hlasovaním o úprave rastlinných génov v EÚ. Ako to dopadlo?

24.01.2024 13:00 , aktualizované: 27.01.2024 08:40
zelenina, šalát, skleník, vedec, vedkyňa Foto:
debata (73)

„Ako znepokojení občania, ktorí veria v silu vedy zlepšiť naše životy a náš vzťah s planétou, vás žiadame, aby ste hlasovali za NGT (nové genomické techniky), čím zosúladíte svoje rozhodnutia s pokrokom vo vedeckom chápaní. Konvenčné šľachtenie plodín odolných proti zmene klímy (s krížením určitých znakov, následnou selekciou a nakoniec spätným krížením na odstránenie nežiaducich znakov) je príliš časovo náročné. Trvá to roky, dokonca desaťročia. Tento čas v ére klimatickej núdze nemáme,“ písali vedci v otvorenom liste europoslancom.

zemiaky Čítajte viac Zabudnite na brázdy a kopčenie. Toto je pestovateľský trik aj pre tých, čo majú len trávnik: V roku 2024 posaďte zemiaky

Zároveň upozorňovali na fakt, že mnohé z celosvetovo dôležitých plodín, ako sú zemiaky, ovocné stromy či vinič sa kvôli svojim špecifickým genetickým vlastnostiam veľmi ťažko pestujú konvenčnými spôsobmi a na ochranu proti škodcom a chorobám vyžadujú používanie tých najškodlivejších pesticídov v EÚ. Aj v týchto prípadoch môžu podľa vedcov NGT (nové genomické techniky) dramaticky zlepšiť situáciu. „NGT pomáhajú urobiť plodiny odolné proti chorobám presnými a cielenými úpravami ich genetického kódu, čím umožňujú naše ambiciózne a životne dôležité ciele znižovania pesticídov a zároveň chránia výnosy farmárov. Nie je preto žiadnym prekvapením, že výsledkom je, že mnohí z tvrdo pracujúcich európskych farmárov – vrátane rastúceho počtu ekologických výrobcov – sú nadšenými podporovateľmi NGT,“ písali ďalej v otvorenom liste, ktorý iniciovala nezisková organizácia WePlanet.

Podpísali Česi aj Slovenka

Českých vedcov sa pod otvorený list podpísalo viac ako 40, napríklad genetik Jaroslav Doležel z Ústavu experimentálnej botaniky AV ČR, Lukáš Fischer z Karlovej univerzity alebo Jan Ponert pôsobiaci, okrem iného v pražskej botanickej záhrade. Za slovenských vedcov sa k výzve pripojila vedúca odboru aplikovanej biológie a genetiky Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Katarína Ondreičková.

rajčina, Crimson Crush F1, proti plesni Čítajte viac Hit sezóny: Rajčiny spoľahlivo odolné proti plesni budú bez kvapky chémie aj na voľných hriadkach dozrievať až do jesene

Podporovatelia NGT žiadali, aby zákonodarcovia zvoľnili prísne pravidlá genetickej modifikácie a prijali nové techniky, ktoré sa zameriavajú na špecifické gény a upravujú ich kód. Táto technológia by podľa nich pomohla získať plodiny odolnejšie proti chorobám, ktoré zároveň lepšie odolajú čoraz extrémnejším zmenám a výkyvom počasia.

Odporcovia zmien v rámci genetického kódu rastlín a iných organizmov (väčšinou rôzne ekologické skupiny) sa obávajú o ich (ne)bezpečnosť a o možné, hoci nezamýšľané následky.

Zástancovia týchto, vysoko cielených technológií však tvrdia, že takéto riziká sú zanedbateľné v porovnaní so známymi rizikami straty biodiverzity, klimatickej krízy a hladu. Podporu našli aj u expertov z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorí nezistili žiadne nové riziká plynúce z cielenej úpravy génov v rastlinách v porovnaní s ich konvenčným šľachtením.

mandľa, kvety Čítajte viac Znižujú cholesterol, chránia pred osteoporózou: Zdravé jadrá dopestujete na strome s výnimočným jarným kvitnutím

Ešte v roku 2018 Európsky súdny dvor rozhodol, že všetky rastliny vytvorené zmenou génov (cielenou aj necielenou) sú geneticky modifikované organizmy (GMO), preto sa na ne vzťahujú pravidlá EÚ o GMO. Podľa rozhodnutia sa pri nich s istotou nedajú stanoviť riziká pre životné prostredie a ľudské zdravie.

Ako hlasovanie dopadlo?

Zákonodarcovia v europarlamentnom výbore pre životné prostredie hlasovaním 24. januára 2024 nakoniec podporili uvoľnenie pravidiel pre nové genomické techniky (NGT). Za návrh Európskej komisie hlasovalo 47 europoslancov, proti bolo 31 a štyria sa zdržali. Europoslanci tak súhlasili s tým, aby sa na dve kategórie GMO plodín (NGT 1 a NGT 2) nevzťahovali také prísne pravidlá pre označovanie ako na ostatné GMO.

  • Do kategórie NGT 1 by mali patriť upravené rastliny, ktoré sú ale porovnateľné s prirodzene sa vyskytujúcimi druhmi alebo s klasickým spôsobom vyšľachtenými rastlinami. Stále budú podliehať overovacím postupom, no nebudú sa na ne vzťahovať požiadavky právnych predpisov pre GMO, takže napríklad ich označenie na spotrebiteľskej úrovni by nebolo povinné. Eurokomisia však chce, aby sa semená NGT zodpovedajúcim spôsobom označovali a aby sa vytvoril verejný online zoznam všetkých rastlín patriacich do kategórie NGT 1.
  • Do kategórie NGT 2 budú patriť zvyšné upravené rastliny. Pri nich zostali požiadavky aktuálnej legislatívy GMO vrátane povinného označovania produktov zachované. Europoslanci tiež súhlasili so zrýchleným postupom hodnotenia rizika týchto plodín s cieľom podporiť ich využívanie, pričom zohľadnia ich potenciál prispieť k udržateľnejšiemu agropotravinárskemu systému, ale zdôraznili, že sa musí dodržiavať takzvaná zásada predbežnej opatrnosti.

Eurokomisia sa zhodla na tom, že všetky rastliny NGT by mali zostať zakázané v ekologickej výrobe, pretože ich kompatibilita si vyžaduje ďalšie posúdenie. Parlament by mal prijať svoj mandát (o návrhu vyňať nové genomické techniky z legislatívy pre GMO budú hlasovať ešte všetci europoslanci) počas plenárneho zasadnutia 5. až 8. februára 2024, po ktorom je pripravený začať rokovania s členskými štátmi EÚ.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #veda #GMO #šľachtenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december