Znižujú cholesterol, chránia pred osteoporózou: Zdravé jadrá dopestujete na strome s výnimočným jarným kvitnutím

Strom ako z katalógu s peknou korunou, okúzľujúcimi kvetmi a plodmi, ktorých škrupina skrýva zdravé a chutné jadro. Kedysi realita len pre najteplejšie vinohradnícke oblasti, dnes si už môžete sladkú mandľu dopriať aj v iných lokalitách.

16.01.2024 08:45
mandľa, kvety Foto:
debata

Podľa informácií, ktoré na sociálnej sieti uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava môže pravidelná konzumácia mandlí zvýšiť úroveň takzvaného dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu takzvaného zlého cholesterolu. „Mandle prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy," povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Mandľový olej udržuje zdravé srdce, pokožku aj... Foto: SHUTTERSTOCK
mandle Mandľový olej udržuje zdravé srdce, pokožku aj vlasy, stabilnú hladinu cukru v krvi, podporuje trávenie, chráni pred oxidačným stresom aj vznikom rakoviny.

Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa mandle konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant, chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv na pokožku a pomáhajú pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne vám zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Skoré kvitnutie a náchylnosť na mrazy

Mandľa obyčajná (Amygdalus communis, niekedy uvádzaná ako Prunus dulcis) je jedna z prvých drevín, ktorá vás na jar poteší krásnymi ružovkastými kvetmi. Tie sú pomerne veľké a príjemne voňajú. Zvyčajne rozkvitajú približne o dva týždne skôr (začiatkom marca), než kvety príbuznej broskyne. Okrem toho, že je mandľa teplomilná, je práve aj skoré kvitnutie jedným z hlavných dôvodov, prečo sa jej pestovanie odporúča len v najteplejších oblastiach, ideálnych napríklad pre marhule a už spomenuté broskyne. Opäť však možno hovoriť o vhodnom mikrorajóne a výbere stanovišťa, vďaka čomu strom neutrpí ani mimo región vinohradníckej oblasti. Stačí sa vyhnúť mrazovej kotline, veternému miestu a zvoliť výsadbu skôr v závetrí, pri stene budovy.

Mandľa nie je veľmi náročná na vlahu. Bez... Foto: SHUTTERSTOCK
mandľa, strom Mandľa nie je veľmi náročná na vlahu. Bez väčších problémov zvládne dlhodobejšie sucho.

Nie je mandľa ako mandľa

Mandľa obyčajná nemusí mať vždy chutné jadrá. Prirodzene totiž obsahujú kyanogénny glykozid amygdalín podobne, ako semená v kôstke marhúľ. V našom organizme sa pomocou enzýmov a iných metabolických procesov tento glykozid premieňa na viaceré ďalšie látky, z ktorých najdôležitejšie je spomenúť kyanovodík, pre nás vo vysokých dávkach toxický. Aby ste teda mandľu nepestovali len ako okrasnú, ale aj úžitkovú drevinu, treba kupovať výpestky mandle obyčajnej pravej (sladkej) (A. communis var. amygdalus), ktorá sa v predaji často označuje ako dulcis alebo jednoducho sladkoplodá, niekedy dokonca ako mandľovník. Dostupné odrody sú väčšinou uvádzané ako samoopelivé, no i tu platí, že dva stromčeky sú istota lepšej úrody. Ako vhodný opeľovač sa spomína aj broskyňa, no najlepšie sa navzájom opelia dve mandle.

leopardovka čínska, angínovník Čítajte viac Hravo si poradí so zápalom hrdla a na počkanie rozpustí hlieny: Rastlina so vzhľadom šelmy na záhon aj do kvetináča

Výber odrôd

O tom, ako sa drevina u vás zabýva v značnej miere okrem stanovišťa rozhoduje aj podpník. V predaji môžete nájsť mandle štepené na GF677 (vhodný aj do ťažších pôd, má vyššiu rezistenciu proti chloróze – nedostatku železa než podpník Monclar, odporúčaný rozstup stromov je 2 až 4 m), či na podpníku Adesoto (ide o novší stredne až silno rastúci slivkový podpník, podporí odrodu v skorom vstupe do rodivosti, prispôsobí sa rôznym pôdnym podmienkam, je odolnejší proti suchu ako napríklad Wavit alebo St. Julien).

  • ‘Supernova’: samoopelivá odroda, kvitne koncom marca, plody dozrievajú na prelome septembra a októbra, obal jadra je polopapierový.
  • ‘Ferragnes’: cudzoopelivá odroda (dobre ju opeľuje ‘Robijn’), kvitne pomerne neskoro, takže dobre uniká mrazom, plody sa dajú zberať v júli na priamu konzumáciu alebo po úplnom dozretí v septembri na sušenie, vhodná len do oblastí s nadmorskou výškou do 400 m.
  • ‘Tuono’: samoopelivá odroda, odolná proti hubovým chorobám, s pravidelnou a bohatou rodivosťou, obal jadra je polopapierový.
  • ‘Neplus Ultra’: cudzoopelivá odroda, bujne rastúce stromy tvoria široké otvorené koruny, kvitne v marci, dozrieva v septembri, vhodná do teplejších oblastí.

Mandľa na balkón

Áno, na trhu nájdete aj zakrpatené mandle vhodné na pestovanie v dostatočne veľkých nádobách. Je to dobré riešenie aj do chladných oblastí, kde treba rastlinu naozaj chrániť pred mrazom.

Mandľa rodí na jednoročných výhonkoch. Po... Foto: SHUTTERSTOCK
mandľa, strom, plody, Mandľa rodí na jednoročných výhonkoch. Po vysadení rýchlo rastie a tvorí množstvo letorastov. Korunku tvarujte tak, aby zo stredníka vyrastalo 4 až 6 kostrových konárov. Zahusťujúce výhonky rastúce do stredu korunky odstraňujte.

S výsadbou počkajte do jari

Hoci sa odporúča aj jesenná výsadba, vzhľadom na teplomilnosť je lepšie, nechať si sadenie mandle na jar rovnako, ako napríklad hurmikaki či nashi. Obzvlášť to výpestok ocení v chladnejších polohách, kde na jeseň skôr prichádzajú prvé mrazy. Ak sa rozhodnete pre pestovanie mandle mimo najteplejšie oblasti Slovenska, počítajte so zimnou ochranou kmienka a v prípade neskorších mrazov aj s jarnou ochranou púčikov či kvetov.

Máte skúsenosť s pestovaním mandle v, pre tento druh netradičnej lokalite? Napíšte nám do diskusie pod článkom alebo priamo na redakčný e-mail.

jahody Čítajte viac Vďaka tomuto spôsobu dopestovania sadeníc jahôd odstránite jeden z najväčších problémov tejto plodiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mandľa #ovocný strom #ako pestovať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december