Vďaka tomuto spôsobu dopestovania sadeníc jahôd odstránite jeden z najväčších problémov tejto plodiny

Ide o náchylnosť na vírusové choroby. Virózy sú také bežné, že mnohí pestovatelia ich často považujú za súčasť porastu. To však vôbec nie je v poriadku.

14.01.2024 07:04
jahody Foto:
debata

Virózy deformujú listy, spôsobujú chlorózu, znižujú rodivosť a často zlikvidujú celú rastlinu. Pri vegetatívnom rozmnožovaní (odnožami z poplazov) sa vírus prenesie na novú sadenicu. Preto, ak máte podozrenie na nezdravý porast, treba ho zlikvidovať a chorobu nešíriť ďalej. Virózy sú však prenášané aj voškami a iným cicavým hmyzom, takže založiť a dlhodobo pestovať zdravý, chorobami nezaťažený záhon môže byť problém. Pravdou však je, že keď si nové jahody vysejete, pravdepodobnosť toho, že porast bude bezvirózny sa zvýši. Vírusy sa totiž semenami neprenášajú.

Jahody dopestované zo semien bez problémov prežijú zimu na záhone – nevymŕzajú.
‘Grandian F1’ je opakovane kvitnúca odroda so... Foto: dobrasemena.cz
jahoda, grandian ‘Grandian F1’ je opakovane kvitnúca odroda so šťavnatými plodmi. Silné rastliny po dobrom ujatí sa na záhone rodia od júna až do prvých jesenných mrazov.

Nestihnete teraz? Máte čas až do júna

Jahody z januárového a februárového vysievania budú pripravené na vysadenie na záhon v máji/júni. Výhodou je, že ešte koncom tohto lete vám prinesú úrodu niekoľkých plodov na ochutnanie. Naplno budú rodiť v budúcom roku. Samozrejme, pri skorom vysievaní môžu nastať problémy s nedostatkom svetla. Semenáčiky sa môžu vyťahovať, preto, ak si chcete ušetriť problémy, počkajte na druhý vhodný termín sejby na predpestovanie jahôd od marca do mája/júna. Získané sadenice budú pevnejšie, kompaktnejšie, ale treba počítať s tým, že prvú úrodu prinesú až v ďalšom roku.

‘Yellow Wonder’ je odroda takzvanej mesačnej... Foto: dobrasemena.cz
jahody, yellow wonder ‘Yellow Wonder’ je odroda takzvanej mesačnej jahody. Drobné plody majú atraktívnu žltú farbu. Rastlina rodí priebežne počas celej sezóny.

Trpezlivosť a dvojité presádzanie

Dopestovať sadenice jahôd zo semien trvá približne tri mesiace. Drobné semená potrebujú na vyklíčenie svetlo, preto sa vysievajú na povrch kvalitného výsevného substrátu, a len mierne ich môžete pritlačiť doštičkou. Po celý čas predpestovávania musí mať substrát rovnomernú vlhkosť, preto je vhodné výsev prekryť tabuľkou skla alebo použiť domáce miniskleníky.

Pri sejbe jahôd sa osvedčilo, položiť na substrát noviny do času, kým sa objavia prvé, takzvané háčiky rastliniek. Noviny treba rosením stále udržiavať vlhké.
Kedysi bolo pre malopestovateľov dostupné len... Foto: dobrasemena.cz
jahoda, pestovanie zo semien Kedysi bolo pre malopestovateľov dostupné len osivo drobných mesačných jahôd. Dnes už bez problémov zoženiete aj odrody klasických, stále rodiacich rastlín s bežnou veľkosťou záhonových plodov.

Semeno jahôd klíči dva až tri týždne, pričom potrebuje teplotu aspoň 20 °C. Semenáčiky rastú spočiatku veľmi pomaly, no keď budú mať dva až tri pravé listy, zrýchlia. Mladé rastliny z výsevov treba dvakrát presadiť – prvýkrát o 4 až 6 týždňov od vyklíčenia.

Von až v máji

Na záhon sa predpestované sadenice jahôd z januárových/fe­bruárových výsevov sadia, keď majú 5 až 10 listov. Prvé kvety treba vyštipnúť, aby sa rastliny predčasnou rodivosťou nevysiľovali.

‘Temptation’ je previsnuto rastúca jahoda,... Foto: dobrasemena.cz
jahoda, temtation ‘Temptation’ je previsnuto rastúca jahoda, ktorú si môžete vysadiť do závesných kvetináčov alebo pestovateľských veží. Rastliny tvoria dlhé odnože, na ktorých vyrastajú kvitnutia a ďalšieho rodenia schopné sadenice. Ide o opakovane kvitnúcu odrodu počas celej sezóny.

Pozor na sterilitu

Ak chcete jahody pestovať v balkónových debničkách, dôležité je vedieť, že niektoré rastliny môžu mať sterilné kvety netvoriace peľ. Preto si v takomto prípade počkajte, kým na každej dopestovanej jahode uvidíte jeden kvet a poriadne si ho obzrite. Ak sa z neho doslova nebude prášiť peľ, je sterilný. Takéto jahody si označte a pri presádzaní do debničiek dbajte na to, aby ste v každej mali aspoň jednu rastlinu tvoriacu peľ a nie všetky sterilné.

‘Delician F1’ je veľkoplodá jahoda, ktorú s... Foto: dobrasemena.cz
jahoda Delician F1 ‘Delician F1’ je veľkoplodá jahoda, ktorú s trochou trpezlivosti tiež dopestujete zo semien.
jahody Čítajte viac Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #pestovanie jahôd #jahody zo semien #mesačné jahody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december