Jarná výsadba cesnaku: Top odrody, príprava hriadky, aj dôležité upozornenie pestovateľa, ako to nikdy nerobiť

Táto plodina je v kuchyni nenahraditeľná, nemá žiadne špeciálne nároky na podmienky, a tak je pestovateľná vo všetkých kútoch Slovenska.

19.02.2024 06:00
cesnak, sadenie Foto:
Ak môžete, saďte cesnak na hriadku po zemiakoch, ktoré sú ideálnou predplodinou, no nevadia ani uhorky a hlúboviny.
debata (1)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Prečo si teda vlastný cesnak nedopriať? Zabudnite na doslova smradľavé strúčiky z Číny. Dajte si do pôdy vlastné. Na väčšine nášho územia je na to už vhodný čas.

Nákup sadiva

Ak nepatríte ku skúseným pestovateľom, radi by sme vás upozornili, že konzumný cesnak predávaný v zelovococh, potravinách či v supermarketoch nie je absolútne vhodný na vysádzanie. „Jednak nemá ako sadivo garantovaný pôvod, kvalitu, bezviróznosť, často býva chemicky ošetrovaný proti klíčeniu a navyše odrody dovážané z Francúzska, zo Španielska alebo z Číny, nie sú vhodné na pestovanie v našich podmienkach,“ vysvetľuje pestovateľ Ladislav Krošlák.

cibuľa Čítajte viac V jednej dôležitej veci prekoná sadzačku: Cibuľa zo semien má nespornú výhodu, ktorá stojí za prvotnú prácnosť pri sejbe

Na sadenie si určite kúpte sadbový cesnak v predajniach so záhradkárskymi potrebami alebo priamo od pestovateľa s garantovanou krajinou pôvodu, s presne uvedenou odrodou a sadbu, ktorá je certifikovaná. Zabezpečíte si tak dobrú úrodu.

Odrody jarných cesnakov sú úzkolisté nepaličiaky. Väčšinou sa zberajú začiatkom augusta. Pri neskoršom zbere sa cibule nerozpadávajú.
‘Benátčan’: nepaličiak; výsadba jeseň/jar;...
‘Japo II’: nepaličiak; výsadba jeseň/jar; počet...
+1‘Mirka’: paličiak; výsadba jeseň/jar; počet...

Jarná príprava pôdy

Ideálne je, ak na jarné sadenie cesnaku myslíte už na jeseň a pôdu na budúcej hriadke si pripravíte v predstihu. Ak ste nestihli, alebo ste sa pre pestovanie rozhodli spontánne, nevadí. Môžete ju nachystať aj teraz, ale aspoň týždeň pred vysádzaním, aby pôda trochu uľahla. Hriadku zrýľujte, rozdrvte hrudy, vyhrabte kamienky, zapracujte granulované hnojivo, napríklad Cererit a povrch urovnajte. Cesnak sa v osevnom postupe zaraďuje do druhej trate, preto pozor na priame hnojenie maštaľným hnojom, ktorý ho môže spáliť.

paprika, priesady Čítajte viac Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojný

Pri pestovaní cesnaku sa vyhnite hriadkam, na ktorých ste v minulej sezóne mali cibuľoviny, teda cesnak, cibuľu či pór, no platí to aj pre okrasné druhy. Nevhodnými predplodinami sú aj všetky strukoviny ako hrach, fazuľa, bôb…

V záhrade prakticky: Jarná výsadba cesnaku krok za krokom
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Kedy sadiť?

S vysádzaním jarného cesnaku začnite čo najskôr, teda hneď ako pôda po mrazoch povolí a mierne preschne. Cesnaku vlaha ani veľmi nevadí, no keď sa zemina príliš lepí na topánky a náradie, zbytočne vám to komplikuje prácu. Riaďte sa priebehom počasia vo vašej lokalite. Podľa pestovateľa Krošláka je tento rok výsadba jarného cesnaku na mnohých miestach možná už vo februári, no pokračovať môžete ešte aj v marci.

Lemon Cucumber Čítajte viac Žlté uhorky? Rozhodne áno! Kto ich pozná, vysieva opakovane. Sú absolútne diétne a plody nikdy nehorknú

Výsadbový kolík zahoďte

Ak ste ho doteraz používali, či už pri sadení cesnaku alebo sadzačky cibule, nerobte to. Táto pomôcka môže narobiť viac škody než osohu. „Medzi pôdou a podpučím strúčika vytvorí vzduchovú medzeru, ktorá spôsobí, že cesnak horšie zakoreňuje,“ upozorňuje Krošlák. Rovnako dbajte na správnu orientáciu strúčikov – podpučím nadol. Odporúčaný spon pre jarný cesnak je 20 až 30 × 10 až 15 cm. Saďte do hĺbky 5 až 6 cm

Foto: Canva
cesnak

Podľa pestovateľa môžete bez obáv použiť všetky strúčiky z hlávky, nielen obvodové, hoci priznáva, že väčšie rýchlejšie vstupujú do vegetácie, lebo rastlina vie lepšie využiť zásoby zimnej vlahy. V dobrých podmienkach, ale aj z malých strúčikov dopestujete kvalitné a porovnateľne veľké cibule.

Rastliny cesnaku nemajú rady prísušok, preto pôdu počas vegetácie opatrne kyprite. Nepodceňte doplnkovú závlahu.
Na rovnaké miesto cesnak nepatrí skôr, než po 4... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, sadenie Na rovnaké miesto cesnak nepatrí skôr, než po 4 až 5 rokoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #jarný cesnak
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december