Neničte si záhradu čiernou nastielacou textíliou: Poradíme vám viac než 10 oveľa šetrnejších a spoľahlivých nástielok

Na tom, že si chceme uľahčiť prácu, napríklad pokiaľ ide o pletie buriny, nie je nič zlé. Vo veľkom sa na to využívajú napríklad nástielky (mulče). Treba však vedieť, čím záhrade a rastlinám neublížite.

27.02.2024 06:00
nástielka, nastielanie, kôra, klinček Foto:
debata

To, že netkané textílie nie sú vhodné na nastielanie okrasných záhonov už pochopil azda každý. Škodia pôde, pôdnym mikroorganizmom a tým aj rastlinám. Rýchlo sa z nich stávajú vo vetre plápolajúce kusy čierneho odpadu a ani ich schopnosť udržať burinu na uzde nie je spoľahlivá. Nastielanie však môže byť prospešné a to pre obe strany – vás aj záhradu. Veď prirodzene a pravidelne sa deje tiež v prírode. Treba si len zvoliť vhodný materiál.

nastielanie, netkaná textília, Čítajte viac Nastielacia textília zmení krásny záhon na nočnú moru. Len sa pod ňu pozrite a budete v šoku. Ničí pôdu aj rastliny

Prečo sa v záhradách nastiela?

Najčastejšie preto, aby sa obmedzil rast nežiaducich rastlín, teda burín. Napríklad, kým sa zapoja trvalkové záhony a rastliny nežiaducemu rastu samy zabránia. Nástielka tiež pomáha znížiť nadmerné vyparovanie vody z pôdy, predchádza erózii, organické materiály vďaka svojmu rozkladu zlepšujú pôdnu štruktúru a v neposlednom rade môže byť nástielka v istej miere tiež dekoratívnym prvkom.

Základné rozdelenie nástielky podľa druhu materiálov

  • Organická: kôra, drevná štiepka, opadané lístie, pokosená tráva, slama, piliny… (postupne sa rozkladá a treba ju dopĺňať).
  • Anorganická: textília, drvené kamenivo rôznej frakcie.
kompost Čítajte aj Rastliny ho budú milovať: Špeciálny kompost ich zahreje a vás expresne rýchlo zbaví hromady záhradného odpadu
Základnou podmienkou úspešného použitia akejkoľvek nástielky je najskôr kvalitné odburinenie pôdy.

Ak chcete nastielať, tak textíliu radšej vymeňte za tieto alternatívy

Skvelým nastielacím materiálom môžu byť aj mnohé organické odpady, ktoré inak končia na skládke, alebo v tom lepšom prípade v komposte.

Lístie zo stromov

Je najprirodzenejším nastielacím materiálom. Rýchlo sa rozkladá a pôdu obohacuje o humus. V trvalkových záhonoch slúži počas zimy aj ako ochrana proti mrazu. Väčšie listy môžete pred použitím posekať kosačkou. Na nastielanie nepoužívajte ťažšie sa rozkladajúce lístie, napríklad orechové.

Ak máte prebytok pokosenej trávy aj suchého... Foto: SHUTTERSTOCK
nastielanie, nástielka, pokosená tráva, opadané lístie Ak máte prebytok pokosenej trávy aj suchého lístia, dobré je, kombinovať ich. Lístie príjme nadmernú vlhkosť z trávy, ktorá nezačne hniť. Obe zložky sa budú prirodzene rozkladať.

Drevná štiepka

V tomto prípade veľa záleží od toho, či pochádza z listnatých alebo ihličnatých stromov. Ihličnany môžu neprimerane okyslovať pôdu, preto sa odporúča hlavne pod také druhy rastlín, ktorým to vyhovuje (čučoriedky, brusnice, azalky, rododendrony…). Ak sa nesprávne skladuje vo vlhkom prostredí, môže plesnivieť. Materiál to nebýva na pohľad veľmi pekný, ale na druhej strane, ak máte k dispozícii záhradný drvič, každoročne si po reze stromov a krov môžete spraviť vlastné zásoby, napríklad aj na nastlanie chodníčkov medzi zeleninovými hriadkami.

Foto: SHUTTERSTOCK
nástielka, nastielanie, drevná štiepka

Štiepka z ozdobnice obrovskej

Tento, u nás menej dostupný a stále tak trochu neznámy nastielací materiál možno mnohým rastie priamo v záhrade. Po jarnom zrezaní okrasnej trávy ozdobnice obrovskej alebo jej príbuznej ozdobnice čínskej stačí steblá podrviť a máte skvelú nástielku. Má neutrálne pH, takže sa dá použiť v okrasných záhonoch, na zeleninových hriadkach aj v okolí kmeňov ovocných stromov. Na pôdu je dobré, rozprestrieť ju v hrúbke 5 až 7 cm, kedy efektívne potláča klíčiace buriny a prirodzene sa rozkladá.

Vysoké okrasné trávy, ktoré každoročne usychajú... Foto: SHUTTERSTOCK
ozdobnica čínska, rez, okrasná tráva Vysoké okrasné trávy, ktoré každoročne usychajú na jar zrežte asi 20 až 25 cm nad pôdou.

Plevy z obilnín

Tiež sú považované za veľmi účinnú nástielku potláčajúcu rast burín, no v ich prípade si môžete do záhrady ďalšie buriny zaniesť. Používajú sa plevy, teda odpad najmä z ryže, u nás napríklad z ľanu. Ak budete mať možnosť, tento druh nástielky získať, dbajte na kvalitu, aby neobsahovala semená burín a drobný výmrv.

Slama

Vhodná je skôr pre zeleninové hriadky alebo na nastielanie cestičiek a záhonov s jahodami. Pred nastielaním by sa mala nasekať na 8– až 12-centimetrové kúsky a nastielať vo vrstve 5 až 10 cm. Ideálnym termínom použitia je začiatok sezóny, kým ešte nezačnú klíčiť buriny a neskôr ešte aj koniec augusta.

Vďaka slame zostanú jahody aj po daždi čisté.... Foto: SHUTTERSTOCK
nástielka, nastielanie, slama, jahody Vďaka slame zostanú jahody aj po daždi čisté. Najlepšie je, používať slamu jačmennú.

Nastielacia kôra

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Pokosená tráva

Skvelá je na zeleninové hriadky, alebo okolo kmeňov ovocných stromov a krov. Je bohatá na dusík a ľahko dostupná, avšak pri nesprávnom použití hnije a zapácha. Ideálne je, nechať ju pred použitím mierne preschnúť, alebo ju vrstviť postupne, aby dokázala presychať. V takom prípade splní svoj účel priam dokonale.

Foto: SHUTTERSTOCK
nástielka, nastielanie, pokosená tráva

Piliny

Nie sú až také využívané, ale ak ich máte k dispozícii, nebojte sa ich použiť, napríklad v kombinácii s kompostom alebo pokosenou trávou.

Rohože z recyklovaného odpadového papiera

Niektoré sú dokonca doplnené o biohnojivá a prezentované ako biologicky úplne odbúrateľné. Potláčajú rast burín, udržiavajú vlahu, no zároveň umožňujú pôde dýchať. Ich životnosť je v závislosti od druhu výrobku niekoľko mesiacov až rokov. Domácou náhradou môže byť bezfarebný kartón.

Kompost

Nemusíte ho vždy zapracovávať do pôdy. Hlavne ak nie je ešte úplne rozložený, je vhodný na nastielanie. Veľmi ho ocenia napríklad ruže, ale aj okrasné dreviny.

Foto: SHUTTERSTOCK
nástielka, nastielanie, kompost

Jutové alebo kokosové rohože

Používajú sa hlavne na nastielanie svahov ako ochrana proti erózii pôdy a zosuvom. Sú úplne biologicky odbúrateľné a rovnako s rôznou životnosťou. Ich základ tvorí kokosové vlákno alebo slama a ako výstuž juta. Existujú alternatívy, ktorých súčasťou je už aj trávne osivo, čo umožní rýchle zatrávnenie svahu.

Kamenivo rôznej frakcie

Aby takáto minerálna (anorganická) nástielka splnila účel, frakcia nesmie byť menšia ako 8 mm (pri láve 2 mm). Vrstviť treba 3 až 5 cm a myslieť na to, že aj pod kamenivom je netkaná textília záhradným zlom. Ak záhony dôkladne odburiníte a dodržíte správnu hrúbku nástielky, väčšina burín už nevyklíči. Navyše, kamenivo je materiál bez živín, ktorý rýchlo obsychá. V takomto prostredí sa preto dokáže presadiť len málo druhov burín. Pri prehrievaní v horúcom lete však treba myslieť aj na pestované rastliny. Tento druh nástielky sa preto hodí len do výsadieb so suchomilnými trvalkami a do skaliek.

Foto: SHUTTERSTOCK
nástielka, nastielanie, kamenivo
+3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mulč #nástielka #mulčovanie #nastielanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december