Ovocné stromy nerodia a vy zvažujete ich výmenu? Skúste sa najskôr zamyslieť, či nejde o jeden z týchto 6 dôvodov

Ovocné stromy pestujeme pre úrodu zdravých a chutných plodov. Vyberáme si odrody, ktoré sa nám nielen zapáčia, ale aj opis ich vlastností vyhovuje našim predstavám a chuťovým preferenciám.

29.02.2024 06:00
žena, jabloň, jablká Foto:
debata

Niekedy sa, žiaľ, stane, že po vysadení stromčeky nerastú podľa našich predstáv, alebo, hoci rastú, roky neprinesú žiadnu uspokojivú úrodu. Čo s nimi potom? Zobrať do ruky sekeru a šmahom ruky zahodiť všetku vynaloženú snahu, alebo sa pokúsiť prísť na dôvod neúspechu. Skúste najskôr druhú možnosť. K tej prvej sa môžete kedykoľvek vrátiť.

6 možných príčin nerodivosti ovocných stromov

  • Stromček ste vysadili na nevhodné miesto: Ak ste napríklad zasadili novú jabloň do jamy po starej, neurobili ste dobre. Strom totiž počas pomerne dlhého života pôdu vyčerpá až do takej miery, že jeho nasledovník môže mať s ujatím veľké ťažkosti. Dôležitú úlohu zohráva aj stanovište, prípadne výber podpníka vzhľadom na kvalitu pôdy. Teplomilné druhy neznesú mrazové kotliny a nechránené miesto pred studeným severným vetrom tiež nie je ideálnou voľbou.
Pôdna únava sa najčastejšie prejavuje na... Foto: SHUTTERSTOCK
sadenie, výsadba, sadiť, ovocný strom, Pôdna únava sa najčastejšie prejavuje na jabloniach, broskyniach, višniach, čerešniach a ríbezliach. Kritický býva hlavne prvý rok po vysadení, no ani v ďalších zvyčajne stromček neprekvitá.
  • Príliš ste „utopili“ podpník: Toto je častá chyba hlavne neskúsených pestovateľov. Pri sadení vždy dbajte na to, aby miesto štepenia zostalo 10 až 15 cm nad povrchom pôdy. Ak si nie ste istí tým, kde sa to „miesto štepenia“ na stromčeku nachádza, neváhajte sa spýtať pri kúpe výpestka. Príliš hlboká výsadba stromčeka naštepenom na slaborastúcom vegetatívnom podpníku napríklad spôsobí, že bude rásť silnejšie, no neskôr vstúpi do rodivosti a bude ťažšie, udržať ho v požadovanom pestovateľskom tvare. Pri generatívne množenom podpníku sa vám môže stať, že odroda spravokorenie a žiaduci vplyv podpníka postupne zanikne.
Aby ste stanovenú výšku štepenia pri sadení... Foto: SHUTTERSTOCK
sadenie, výsadba, ovocný strom, miesto štepenia, Aby ste stanovenú výšku štepenia pri sadení naozaj dodržali, v prípade, že ste vykopali príliš hlbokú jamu, dobrou pomôckou je napríklad rukoväť rýľa položená cez jamu. Funguje ako spoľahlivá mierka výšky.
  • Zanedbali ste povýsadbový rez a celkovo nesprávne zvolili techniku ďalšieho tvarovania: Toto sú azda najčastejšia príčina neúspechu pri pestovaní ovocných stromov. Rez jednotlivých druhov má isté pravidlá, a to rôzne v jednotlivých rastových štádiách stromu, aj v rámci rôznych pestovateľských tvarov. Už pri kúpe výpestka musíte mať predstavu o tom, akým spôsobom ho chcete pestovateľsky viesť a čo od neho očakávate. Rez po vysadení je samozrejmosťou. Závisí od neho úspešnosť ujatia výpestka a je tiež prvým krokom výchovného rezu.
Ako na to: Zimný rez štíhleho vretena jablone
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda
  • Prehnojili ste strom dusíkom: Táto živina je nepochybne základná a v živote rastlín nenahraditeľná. No všetkého veľa škodí a platí to aj v prípade prílišného hnojenia dusíkatými hnojivami. Dusík totiž stromy podporuje v tvorbe zelenej hmoty, teda nových výhonkov a listov na úkor zakladania kvetných púčikov. Vysokými dávkami dusíka spolu s nevhodným rezom môžete oddialiť začiatok rodivosti až o niekoľko rokov.
šalát, priesady, vysádzanie priesad Čítajte viac Za nebezpečné dusičnany v jarnej zelenine si častokrát môžu sami záhradkári: Vyvarujte sa týchto chýb
  • Zanedbávate či úplne ignorujete prebierku plodov: Možno sa vám to na prvý pohľad nebude zdať logické, no aj príliš bohatá úroda môže znamenať veľký problém. Strom sa totiž nadmernou tvorbou plodov v jednej sezóne neprimerane vyčerpá a v ďalšej nezarodí. Prípadne budú plody veľmi malé a nekvalitné. Vždy by ste preto mali vedieť, aká priemerná úroda je pre vami pestovanú odrodu ideálna a podľa toho zasiahnuť či už vo fáze kvitnutia alebo malých plodov. Ideálne je, ak sa strom nárazovo nevyčerpáva a uspokojivo rodí v každom roku.
vinič, zimný rez, Čítajte aj Zimný rez viniča zvládne každý, vraví dlhoročný pestovateľ zo Smoleníc a ponúka praktický videonávod, ako na to

V hlavnej úlohe genetika

Niektoré odrody majú obdobie rodivosti geneticky zakódované. Znamená to, že prirodzene naplno rodia každý druhý rok. Sú to napríklad jablone ‘Ontario’, ‘Boskoopské červené’, ‘Priesvitné letné’ či ‘Gloster’. Tento, pre pestovateľa nežiaduci jav sa dá čiastočne ovplyvniť silnejšou prebierkou v roku vysokej násady.

jar, teplomer, kvitnutie, počasie Čítajte aj Ovocinári s napätím sledujú, aké teploty prinesú najbližšie dni. Kvitnutie marhúľ už nejde zastaviť. Hrozia nám mrazy?
  • Chýba vám vhodný opeľovač: Vždy, keď sa rozhodnete pre kúpu ovocného stromčeka alebo kra musíte vedieť, či na prinesenie úrody vyžaduje opeľovača. Takéto druhy alebo odrody sa označujú ako cudzoopelivé – po opelení kvetov vlastným peľom nie sú schopné vytvoriť plnohodnotné plody. Napríklad pri jabloniach sú všetky pestované odrody cudzoopelivé, pri hruškách je samoopelenie výnimočné, no pri väčšine ďalších ovocných druhov nájdete odrody z oboch „táborov“.
Z 90 percent sa na opeľovaní ovocných stromov... Foto: SHUTTERSTOCK
kvitnúce stromy, sad, včely, úl Z 90 percent sa na opeľovaní ovocných stromov podieľajú včely, pričom najúspešnejšie nie sú včely medonosné, ale včely samotárky.
‘Golden Delicious’
‘Reinders’
+15‘Gala’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #nerodivosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december