Ovocinári upozorňujú na zvýšené riziko napadnutia marhúľ a jabloní: Až dve vážne choroby vás môžu pripraviť o úrodu

Čo nepomrzlo, zničia hubové choroby? V tomto prípade sa oplatí, dať na rady skúsených pestovateľov.

12.04.2024 06:00
marhule Foto:
debata (3)

Ovocné stromy už nádherne kvitnú, mnohé dokonca už odkvitajú. Ovocinári hovoria o troj-, niektorí dokonca až o štvortýždňovom posune vpred v porovnaní s bežným (správnym rokom). Ak čakáte na tradičný prvomájový bozk pod rozkvitnutou čerešňou, rovno naň zabudnite. Bude vám musieť stačiť aprílový.

Veď sa pozrite, ako aktuálne vyzerajú azda najznámejšie čerešne na Slovensku v sadoch nad obcou Brdárka.
Video
Zdroj: TASR/František Iván

Pozor na marhule

Kto zachránil marhule pred marcovými mrazmi, určite je spokojný. Ale pozor, nepoľavte v ostražitosti. Problémy môže narobiť monilióza napriek tomu, že ste správne vykonali ošetrenie. Prečo? „Vzhľadom k tomu, že nám v mnohých lokalitách do kvetov marhúľ pršalo, objavuje sa monilióza aj na riadne ošetrených stromoch,“ vysvetlil Peter Bella zo Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Karvasa Blahovca Vrútky. Preto neváhajte, stromy riadne prezrite a v prípade potreby pristúpte k okamžitému vystrihávaniu zaschnutých častí konárikov aj zvädnutých listov. „Následne treba urobiť postrek prípravkom Signum,“ doplnil skúsený ovocinár.

Typické krémové až sivé vankúšiky huby na... Foto: Doc. Ing. Kamil HUDEC, PhD., SPU v Nitre
monilióza, monilióza kvetov marhúľ, marhuľa, marhule Typické krémové až sivé vankúšiky huby na kvetoch marhúľ poškodených moniliózou.

Problémy hrozia aj jabloniam

Keďže mierna zima priala prezimovaniu múčnatky, už teraz možno na mladých letorastoch jabloní vidieť prvé príznaky napadnutia a tlak tejto nepríjemnej hubovej choroby každým dňom silnie. „Problém je, že jablone sú na mnohých miestach Slovenska už v plnom kvete a aj u nás v Turci už začínajú kvitnúť, preto stromy nemožno aktuálne ošetrovať. Ihneď po odkvitnutí však pristúpte k postreku proti múčnatke jadrovín,“ upozornil Bella a dodal, že stromy treba ošetriť aj v prípade, že ste postrek robili pred kvitnutím.

Foto: SHUTTERSTOCK
múčnatka, jabloň

Ekologickejšie postreky zaberajú preventívne. Použiť môžete pomocný prostriedok Cocana vo forme rozpustného koncentrátu pre zníženie náchylnosti k hubovým chorobám, ktorou treba strom doslova umyť. Pri silnejšom napadnutí jabloní múčnatkou zvoľte fungicíd Bellis, Kumulus WG, Sulfurus alebo Thiovit JET. Pred postrekom sa odporúča, odstrániť zo stromov múčnatkou infikované listové ružice a konce výhonkov.

Foto: SHUTTERSTOCK
múčnatka, jabloň
jabloň, jablko, sad, Čítajte aj Chcete aj vy z jedného stromu pozberať 18 kg jabĺk? Pestujte jablone v tvare super štíhleho vretena a takto ich režte

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #múčnatka #marhuľa #ovocné stromčeky #monilióza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december