Každý ovocný strom a ker potrebuje dravého roztoča: Zaplatíte zaň len raz, no škodce bude ničiť dlhodobo

Jedným z prvých bioagensov, ktoré ste v rámci biologickej ochrany ovocín (stromov, bobuľovín, viniča) u nás mohli zohnať, bol dravý roztoč Typhlodromus pyri.

15.04.2024 11:20
marhuľa, zber, strom, muž, sad, Foto:
Ilustračná fotografia
debata

V ponuke ho má i dnes niekoľko výrobcov a to vo forme plstených pásov alebo dodávaného v pilinách. Ide o roztoča, ktorý má vysokú bioregulačnú schopnosť. Skvelé na ňom je, že ak sa budete o ovocné stromy a kry starať podľa odporúčaní, tento dravý roztoč sa namnoží, bez problémov prezimuje a škodce dlhodobo udrží pod hladinou škodlivosti. Pri správnom postupe bude investícia do kúpy jednorazová a účinnosť dlhodobá.

marhule Čítajte viac Ovocinári upozorňujú na zvýšené riziko napadnutia marhúľ a jabloní: Až dve vážne choroby vás môžu pripraviť o úrodu

Dravý roztoč sa veľmi rýchlo rozšíri a v rámci dvoch sezón vám úplne vyrieši problém s ochranou proti škodlivým roztočom a roztočcom. Využijete ho pri pestovaní viniča, jabloní, hrušiek, broskýň, marhúľ, višní, čerešní, egrešov aj ríbezlí. Typhlodromus pyri je prirodzeným nepriateľom škodlivých roztočov a roztočcov, ako sú roztočec chmeľový, roztočec ovocný, hálkovec viničový či roztoč viničový. Na pestovaných rastlinách ich intenzívne vyhľadáva a požiera.

Aplikujete raz, pomáha dlhodobo

Veľkou výhodou je, že v prípade nedostatku potravy dravé roztoče nehynú, ale dokážu sa uživiť peľom, prípadne pomerne dlho hladovať. Bioagens zostáva v poraste počas celého obdobia svojho života, rýchlo sa rozmnožuje a bez problémov prezimuje.

Všetky potrebné pásy s roztočom umiestnite na... Foto: ecophyta.sk
plstené pásy s dravými roztočmi Typhlodromus pyri Všetky potrebné pásy s roztočom umiestnite na strom tesne vedľa seba.

Pozor na to, aké ochranné prostriedky používate

Ak sa už raz rozhodnete, že si Typhlodromus pyri do záhrady prinesiete, musíte na to pri ďalšej starostlivosti o pestované ovociny myslieť. Znamená to, že budete vyberať len postreky netoxické pre tohto roztoča. Ako predjarný postrek použite napríklad použiť Boroil s Kocide 2000, pričom tento prípravok sa dá nahradiť Controlphyt Cu alebo CuproTonic-om. Vhodná je aj kombinácia Aquqsilikat-u s Thiovit Jet, no až v druhom roku po aplikácia dravého roztoča v záhrade.

Plstené pásy s roztočom sa pripevnia na kry viniča alebo na konáre stromov. Počas prvých dvoch sezón dochádza k stabilizácii populácie Typhlodromus pyri , až potom k plnému účinku bioagensa.

Na dravého roztoča treba myslieť aj pri letnom reze stromov. Pretože sa nachádza na všetkých výhonkoch vrátane tých, ktoré budete odstraňovať, je vhodné po reze ich nechať v korune stromov. S postupným zasychaním sa roztoče premiestnia do zdravých častí rastliny. Zrezané a suché konáre môžete z koruny odstrniť asi po týždni.

Foto: SHUTTERSTOCK
rez, čerešňa, višňa, sezóna, strom, nožnice,
jahody Čítajte aj Nestihli ste jahody vysadiť v auguste? Kúpte si teraz špeciálne sadenice a nebudete veriť vlastným očiam. Oplatia sa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocný strom #ovocný ker #choroby a škodce #dravý roztoč #biologická ochrana
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december