Nebojte sa ochladenia a toto si vysejte: Skleník, fóliovník, parenisko aj zvýšený záhon prekrytý sklom rastliny ochránia

Ak už máte skleník či iný krytý priestor na pestovanie rastlín, je veľká škoda, naplno ho nevyužívať. Skúsení záhradkári už určite zberajú úrodu skorých zelenín, začínajúcich možno vyľakalo a od siatia aktuálne odradilo výrazné ochladenie. Pod sklo však môžete zvesela vysievať.

22.04.2024 14:00
šalát, priesady, sadenie, Foto:
debata

Aktuálna je sejba reďkovky, karotky, špenátu, vňaťového petržlenu, eruky (rukoly), mibuny, mizuny, kapusty sitinovej (‘Komatsuna’), šalátu listového. Na rad prichádzajú aj prvé priesady. Ak ste si nedopestovali svoje, zájdite si na miestny trh, alebo k overenému predajcovi. Pod sklo už môžu ísť predpestované šaláty hlávkové aj skoré kaleráby.

Na rýchlenie v krytých priestoroch je skvelý... Foto: Peter Gajdoštin
kaleráb Kref F1 Na rýchlenie v krytých priestoroch je skvelý kaleráb ‘Kref F1’. Ide o skorú odrodu vhodnú aj na poľné pestovanie počas celej sezóny. Buľvy sú odolné proti praskaniu a prerastaniu. Ideálny pestovateľský spon je 25 x 25 cm a vegetácia trvá 75 až 80 dní.

Šalát hlávkový

Priesady šalátu by mali mať päť až šesť pravých listov. Pestovateľský spon treba prispôsobiť odrode čo znamená, že čím sú hlávky väčšie, tým sa rastliny sadia na väčšiu vzdialenosť. Ak nemáte vrecúško z osiva, alebo nepoznáte odrodu, stavne na všeobecne oporúčanú výsadbovú vzdialenosť 20 × 25 cm.

Šalát hlávkový ‘Safír’ má tú skvelú vlastnosť,... Foto: Peter Gajdoštin
šalát hlávkový Safír Šalát hlávkový ‘Safír’ má tú skvelú vlastnosť, že výborne rastie aj v studenom skleníku či v parenisku. Prekoná aj doslova náročné pestovateľské podmienky. Hlávky sú veľké a odolné proti plesni šalátovej aj proti okrajovej spále listov. Z osiva rastie 90 až 95 dní, z priesad do zberu 30 až 40 dní.

Pozor pri vysádzaní: Pri šalátových priesadách je veľmi dôležité nesadiť ich hlboko, ale len tak, ako rástli v zakoreňovači – srdiečko rastliny musí zostať tesne nad povrchom pôdy. Hlboko vysadeným šalátom sa deformujú hlávky.

Niekde je už aktuálna aj plodová zelenina

  • V južných pestovateľských oblastiach je sadenie papriky do skleníka aktuálne už okolo 20. apríla. Zdravá kvalitná priesada by už v tomto čase mala mať založené prvé kvetné púčiky. Ak ste zvyknutí sadiť do hniezda po dve rastliny, voľte spon 50 × 40 cm. Odrody s mohutnejším rastom saďte redšie.
  • Ak ste tak ešte neurobili, môžete si vysiať melóny cukrové, dyne červené aj uhorky na získanie priesad. Aby ste sa vyhli rozsádzaniu, sejte do samostatných črepníkov s priemerom 8 až 9 cm.
  • Rovnako venujte pozornosť rastúcim zelerovým priesadám, no s ich vysádzaním sa príliš neponáhľajte. Prečo nesmú prechladnúť sme vysvetlili v tomto článku.
Zeler do skleníka saďte začiatkom mája, na... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Zeler do skleníka saďte začiatkom mája, na voľné hriadky radšej až v druhej polovici mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #skleník #apríl #fóliovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december