Netradičný šalát môžete siať až do júla. Vďaka odolnosti proti vyšším teplotám je ideálnou listovou zeleninou na leto

Možno ste o ňom ešte nepočuli, no rozhodne stojí za pestovanie. Nechajte si miesto na hriadke a kúpte osivo šalátu špargľového. Má všestranné využitie a patrí k takzvaným bezodpadovým zeleninám. Spracujete ho celý.

26.04.2024 06:00
šalát Foto:
debata

Pri šalátoch hlávkových či šalátoch ľadových sme zvyknutí, že tvoria hlávky, pri šalátoch listových zase zberáme listy zrezaním tesne pri srdiečku rastliny. Šalát špargľový je však celkom iný. Netvorí hlávku, ale podlhovasté svetlo- až sivozelené a na okraji jemne zúbkované listy vyrastajú z dužinatej stonky. Tá môže dorásť do výšky až 70 cm a v dolnej časti mať priemer 6 cm, čo znamená, že úroda šalátových listov je už z jednej rastliny naozaj bohatá.

Mliečnou šťavou (latexom), ktorej šalát... Foto: SHUTTERSTOCK
šalát špargľový Mliečnou šťavou (latexom), ktorej šalát špargľový obsahuje viac ako iné druhy, kŕmia v Číne húsenice priadky morušovej. Z ich kukiel sa vyrába prírodný hodváb.

Zber podľa potreby

Listy môžete zberať postupne, od spodnej časti stonky smerom hore. Po ošúpaní je jedlá aj sama stonka, no dobré je, ošúpať ju, inak môže byť horká. Šalát špargľový môžete konzumovať surový podobne ako u nás bežne pestované druhy šalátov, prípadne si stonku pripraviť ako prílohu k mäsu. Niekedy sa jeho chuť prirovnáva k zeleru stopkovému, ale konzistencia stonky je krehkejšia a chrumkavejšia, podobne ako má pravá špargľa.

V čínskej kuchyni sa stonky šalátu šprgľového... Foto: SHUTTERSTOCK
šalát špargľový V čínskej kuchyni sa stonky šalátu šprgľového restujú s kuracím mäsom, rybami alebo používajú do polievok. Tepelná úprava by však nemala trvať dlhšie ako štyri minúty.
špenát Čítajte aj Nahradí šalát, výborný je v polievke, prívarku, v smoothie. Nekupujte mrazený. Teraz vysejte a zberajte do mrazov alebo na jar

Exotika, ktorej sa netreba báť

Hoci je u nás šalát špargľový zaraďovaný do skupiny takzvaných ázijských zelenín, netreba sa obávať, že by mal veľké pestovateľské nároky. Tie sa totiž vyrovnajú šalátu hlávkovému. Aj kúpa osiva už nie je až taká problematická, ako pred pár rokmi. Okrem slovenského názvu môže byť šalát špargľový ponúkaný ako Celtuce, prípade pod českým pomenovaním salát chřestový.

Foto: SHUTTERSTOCK
šalát špargľový

Až do leta

Osivo môžete vysievať od konca marca až do konca júla. Preto máte stále dostatok času na zakúpenie semien, no tento fakt sa dá využiť aj na zabezpečenie si postupného zberu. Optimálna vzdialenosť riadkov je 30 až 40 cm, rastlinky vysoké 5 cm jednoťte na 15 až 20 cm.

Úrodu šalátu špargľového môžete zberať 60 až 90... Foto: SHUTTERSTOCK
šalát špargľový Úrodu šalátu špargľového môžete zberať 60 až 90 dní po vysiatí osiva. Stonky by mali byť ideálne hrubé 2 až 3 cm, krehké a chuťovo jemné. Je dobré zber stihnúť, kým sa vytvorí kvetná stonka.
salat hlavkovy vykvitnutie Čítajte aj Vykvitol vám šalát? S týmto sa vám to nestane ani v najhorúcejších letných dňoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listová zelenina #letná sejba #šalát špargľový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december