Nerodí vám figovník? Doprajte mu ozdravný rez a zvážte miesto vysadenia: Správny termín je kľúčom k úspechu

Figovník je krásny strom, prípadne väčší ker, ktorý však chceme pestovať aj pre chutné plody. A práve toto je niekedy problém. Prvou pestovateľskou chybou býva absencia vhodného rezu.

29.04.2024 14:00
figovník, figa Foto:
debata

Figovníky sú na rez nenáročné, no nie z pohľadu, že ho nevyžadujú, ale preto, že sa nemusíte obávať poškodenia dreviny. Tento druh znáša orezanie výborne, dokonca potom bohato obrastá. Nerezať vôbec je chyba. Zbytočne dlhé výhonky neprospievajú ú­rode.

Figovník najlepšie rodí na kratších bočných konárikoch.

Aj u nás môže rodiť dvakrát

Veľa však záleží od pestovateľskej oblasti, od konkrétneho umiestnenia rastliny v rámci záhrady a tiež od počasia v danej sezóne.

  • Prvá úroda dozrieva začiatkom leta na vlaňajších letorastoch.
  • Druhá úroda sa tvorí na výhonkoch z aktuálneho roku a mala by dozrievať neskoro na jeseň.
kustovnica čínska, goji Čítajte aj Upraví vysoký tlak, zlepší trávenie, zníži cholesterol, posilní imunitu a je považovaná za dobrú prevenciu rakoviny

S jarným rezom opatrne

Odporúča sa po posledných neskorých mrazoch. Výhodou je, že dobre vidíte všetky namrznuté časti konárov, takže ich môžete zakrátiť. Ak vám však figovník rodí, nerežte príliš hlboko. Obrali by ste sa o prvú, najsilnejšiu úrodu. Hlbší rez v tomto termíne je vhodný pre stromy, ktoré nerodia a je treba ich podporiť v tvorbe mladších výhonkov.

Figovník vyžaduje plne slnečné stanovište,... Foto: SHUTTERSTOCK
figovník, figy Figovník vyžaduje plne slnečné stanovište, ideálne chránené pred severnými vetrami. Vtedy sa mu výborne darí nielen v našich najjužnejších oblastiach.

Pri reze postupne odstraňujte:

  • Výhonky, ktoré smerujú dovnútra kra. Myslite na to, že príliš hustý ker slabo rodí. Plody v zatienených častiach nerastú, a ak sa aj vytvoria, pre nedostatok svetla nedozrievajú.
  • Až do zdravého dreva zrežte výhonky poškodené mrazom. Najviac namŕzajú mladé, teda minuloročné. Výhodou pre vás bude, že na základe rezu sa začnú rozkonárovať a následne do roka vytvoria rodivý obrast.
  • Zbavujte sa priebežne (každých pár rokov niektorej) starej zhrubnutej časti kra tak, že ju hlboko zrežete a nahradíte novými výhonkami. Takto sa vám nestane, že sa bude zóna rodivosti posúvať vyššie a vyššie.
marhuľa, zber, strom, muž, sad, Čítajte aj Každý ovocný strom a ker potrebuje dravého roztoča: Zaplatíte zaň len raz, no škodce bude ničiť dlhodobo

Hlbšie zásahy do starého dreva mu nevadia

Ak teda máte staršiu rastlinu, ktorej tvar vám už nevyhovuje, pokojne ju výraznejšie znížte a prerežte. Väčšie rany zatrite štepárskym voskom alebo stromovým balzamom. Zo spiacich púčikov postupne vyrastú dlhé mladé výhonky. Z nich si vyberiete tie, ktoré vám budú najlepšie vyhovovať, a z ktorých si vybudujete novú kostru kra, prípadne korunku, ak máte figovník v tvare stromčeka.

Ak sa na figovníku vytvoria plody, no ešte... Foto: SHUTTERSTOCK
figovník, figa Ak sa na figovníku vytvoria plody, no ešte zelené opadnú, dôvodom môžete byť to, že u nás nemajú špeciálnych hmyzích opeľovačov, ktorých potrebujú. Tento problém je preto častý pri výpestkoch dovezených napríklad z dovoleniek vo forme odrezkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #figy #figovník #pestovanie figovníka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december