Je čas vysiať zeleninu, ktorá zníži krvný tlak, ochráni vás pred infarktom a v kuchyni sa bez nej rozhodne nezaobídete

Bez cibule sa v kuchyni nezaobídeme a hoci nie každému jej chuť za surova ulahodí, i tak patrí k nenahraditeľným druhom zeleniny s mnohými zdravotnými benefitmi.

15.03.2024 14:00
žena, cibuľa, záhrada Foto:
debata

Pestovať sa dá viacerými spôsobmi a vybrať si môžete z mnohých typov aj odrôd. Je tak naozaj veľká šanca, že si nájdete presne takú, ktorá vám bude vyhovovať veľkosťou, ostrosťou či spôsobmi, akými sa dá využiť v kuchyni.

Cibuľu si treba dopriať

Už tisíce rokov je osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým ťažkostiam a chorobám. Cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitný systém, pomáha proti kašľu, chrípke i prechladnutiu, predchádza ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Je známe, že táto zelenina je tiež bohatým zdrojom silného antioxidantu – vitamínu C, ktorý pomáha v boji proti tvorbe voľných radikálov, ktoré sa, okrem iného, považujú za spúšťače rakoviny. Cibuľa je tak jednou z mnohých zelenín, ktorých pravidelná konzumácia prispieva k znižovaniu rizika vzniku rakoviny, a to hlavne prostaty, hrubého čreva a žalúdka. Znižuje tiež vysoký krvný tlak a obsah tuku v krvi, rozpúšťa krvné zrazeniny, preto je skvelým prostriedkom proti srdcovému infarktu.

Cibuľa preventívne pôsobí proti chorobným zmenám na cievach, zlepšuje prekrvenie a pomáha pri liečbe hemoroidov.

Sadzačka verzus osivo

V prípade cibule máte na výber, či sa rozhodnete pre sadenie sadzačky alebo sejbu osiva. Ak sa neviete rozhodnúť, možno vám pomôže informácia, že cibuľa zo semien má lepšiu trvanlivosť pri skladovaní. Preto, ak si chcete úrodu zabezpečiť naozaj na celú zimu, určite pestujte aj zo semien. Na priebežnú spotrebu v rámci vegetácie bude skvelá cibuľa zo sadzačky.

cibuľa Čítajte viac Veľký prehľad odrôd cibule: Od klasiky až po menej známe špeciality pre labužníkov. Vieme, ktoré sa (ne)oplatia

V marci už priamo na hriadky

  • Cibuľa zo semien: Sejte najneskôr do polovice apríla do rýh hlbokých 2 až 3 cm. Plytká sejba spôsobuje nerovnomerné vzchádzanie, príliš hlboká znižuje úrodu a negatívne ovplyvňuje tvar cibúľ. Vzdialenosť riadkov stačí 18 až 20 cm. Semená zahrňte pôdou a povrch hriadky utlačte. Po vzídení pôdu opatrne prekyprujte a pri 3 až 4 listoch cibuľu jednoťte asi na 5 cm. Rastliny ocenia vyrovnaný vlahový režim od sejby do začiatku tvorby cibúľ
Rokmi overenou žltou odrodou cibule dostupnou... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa, sadzačka Rokmi overenou žltou odrodou cibule dostupnou vo forme sadzačky je ‘Všetana’, prípadne ‘Štutgartská’.
  • Cibuľa zo sadzačky: Sadiť ju môžete postupne až do polovice apríla. Ideálny spon je 20 až 25 × 7 cm. Dôležité je dbať na to, aby ste cibuľky vysádzali rastovými vrcholmi nahor, pričom musia zostať tesne pod povrchom pôdy, ale byť v nej pevne ukotvené. Aj v tomto prípade hriadku nakoniec utlačte. Starostlivosť počas vegetácie je rovnaká ako pri pestovaní cibule z priamej sejby.
Pestovanie cibule zo sadzačky bude úspešné aj v oblastiach a na pôdach, ktoré nie sú pre tento zeleninový druh úplne vhodné.
pór Čítajte aj Zastavte inváziu, ochráňte pór − mínerka sa prebúdza. Rýchlo spravte toto opatrenie a máte po probléme

Keď treba pôdu dohnojiť

Ak viete, že vaša pôda nie je pestovateľsky úplne ideálna a na jar ju chcete dohnojiť, pri cibuli veľmi starostlivo zvažujte, aké hnojivo použijete.

  • Vyhnite sa nadmernej dávke dusíka, lebo jeho nadbytok negatívne vplýva na tvorbu cibúľ, navyše zhoršuje ich skladovateľnosť.
  • Rovnako nie je vhodný draslík v podobe draselnej soli, prednosť dajte radšej síranu draselnému.
  • Pri výbere dusíkatých a draselných hnojív vždy myslite na to, že cibuľa je veľmi citlivá na chlór.
  • Fosfor urýchľuje vyzrievanie cibúľ, má priaznivý vplyv na ich veľkosť a pevnosť, podporuje tvorbu vonkajších obalových šupín.

Dobre sa osvedčili kombinované hnojivá priamo určené pre cibuľu (cibuľovú zeleninu).

zázvor, citrón, med, cesnak Čítajte aj Chrípka ani prechladnutie nebudú mať šancu: Pomôže vám zemiak, cibuľa, cesnak, no i známa liečivá izbovka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #jarné vysievanie #sadzačka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december