Chrípka ani prechladnutie nebudú mať šancu: Pomôže vám zemiak, cibuľa, cesnak, no i známa liečivá izbovka

Prevencia je základ a podpora imunity dokáže divy. Stavte na overené prírodné spôsoby, ako byť fit počas sychravej jesene aj mrazivej zimy.

30.11.2023 06:00
zázvor, citrón, med, cesnak Foto:
debata

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a zasypte kryštálovým cukrom alebo zalejte medom. Dôkladne utlačte a nechajte na noc odležať. Každý deň si dajte lyžičku tejto zmesi. Ak je pre vás cibuľa problém, užívajte len šťavu.

2. Celé drievko škorice zalejte 2 dcl vody a krátko povarte, aby sa uvoľnila aróma. Sceďte do hrnčeka a dolejte teplým mliekom. Pridajte lyžičku medu a po dúškoch vypite. Mlieko uvoľní boľavému hrdlu (neodporúča sa pri zahlienení), škorica pôsobí antibakteriálne.

3. Do pol litra čierneho čaju pridajte štyri klinčeky a polovicu drievka škorice. Varte asi 10 minút, oslaďte lyžicou medu a dochuťte šťavou z citróna.

4. Top bylinky pri prvých príznakoch ochorenia

  • Echinacea: Trikrát denne pite čaj.
  • Bazový kvet, mäta pieporná, lipový kvet alebo rebríček obyčajný: Čaj pomáha znižovať horúčku a zmierňuje bolesti svalov.
  • Plody bazy čiernej: Výťažok z nich pomáha zastaviť rozmnožovanie chrípkových vírusov.
echinacea purpurová Čítajte viac Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

5. Cesnak nasekajte nadrobno a zalejte šťavou z dvoch citrónov. Nechajte cez noc odstáť a užívajte po lyžičkách. Cesnak má protizápalové účinky a podporuje imunitu. Ak ho v tejto zmesi len prehltnete bez rozhryzenia, vyhnete sa nepríjemnému dychu.

6. Chren nastrúhajte najemno a zalejte medom. Nechajte na noc v chladničke a užívajte nalačno po kávovej lyžičke.

7. Pri upchatých dutinách výborne pomôže zemiak. Uvarte ho v neosolenej vode, horúci roztlačte, zabaľte do bavlneného plátna a priložte na čelo.

rakytník Čítajte viac Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

8. Ďumbier (zázvor) by mal byť od jesene do jari stálicou v každej domácnosti. Skvelé tiež je, mať ho po ruke nielen čerstvý, ale aj vo forme liečivého sirupu. Potrebovať naň budete jeden väčší koreň ďumbieru, tri stredne veľké citróny a med. Ak si nie ste istí biokvalitou citrónov, radšej šupku odstráňte a zvyšok nakrájajte na plátky. Očistený ďumbier nasekajte na menšie kúsky. Všetko vložte do nádoby a rozmixujte na kašu. Podľa chuti pridajte med. Naplňte do uzatvárateľných pohárikov a skladujte v chladničke. Zmes vydrží 2 až 3 mesiace. Môžete ju užívať priamo po lyžičke denne alebo pridať do čaju.

Okrem toho, že bojuje proti vírusom a posilňuje... Foto: SHUTTERSTOCK
zázvor, ďumbier lekársky Okrem toho, že bojuje proti vírusom a posilňuje imunitu, ďumbier (zázvor) podporuje trávenie, je dobrý proti nevoľnosti či páleniu záhy, účinný je pri pocite nafúknutého brucha.

9. Ak pestujete nádchovník, lístky nasekajte nadrobno, dajte do uzatvárateľného pohára a zalejte medom v pomere 1 : 1. Premiešajte, uzavrite a tri týždne nechajte pri izbovej teplote. Každý deň ráno a večer pohár otvorte a vypustite nahromadené fermentačné plyny, alebo pohár nechajte prekrytý gázou či plátnom, ako pri výrobe jablčného octu. Po uplynutí daného obdobia zmes skladujte v chladničke. Rovnako v pomere 1 : 1 sa dajú fermentovať aj plody rakytníka.

nádchovník Čítajte viac Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

10. Babičkin tip na domáci reďkvový sirup

Výborne pomáha pri liečbe kašľa a zahlienení dýchacích ciest, pretože rozpúšťa hlieny, aj pri zápale priedušiek. Vďaka sladkej chuti túto medicínu bez problémov príjmu aj deti.

  • Môžete nahrubo nastrúhať jednu väčšiu reďkev a zmiešať ju so 4 až 5 lyžicami tekutého medu. Zmes necháte aspoň cez noc postáť pri izbovej teplote, aby sa z dužiny uvoľnili všetky zdraviu prospešné látky a následne vzniknutú šťavu precedíte do čistej nádobky.
  • Druhý spôsob prípravy je, že jednoducho vydlabete väčšiu buľvu reďkvi a priamo do nej dáte lyžicu medu alebo cukru. Priklopte ju zrezaným vrškom a nechajte cez noc odstáť. Lyžicu liečivej šťavy užívajte niekoľkokrát denne.
Šťava z reďkvi pomôže pri vykašliavaní a... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkev čierna Šťava z reďkvi pomôže pri vykašliavaní a zmierni kašeľ, no ak ju budete piť priamo odšťavenú, je tiež výborným podporným prostriedkom pri detoxikácii organizmu a na prečistenie pečene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #domáce recepty #prírodná lekárnička
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december