1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a zasypte kryštálovým cukrom alebo zalejte medom. Dôkladne utlačte a nechajte na noc odležať. Každý deň si dajte lyžičku tejto zmesi. Ak je pre vás cibuľa problém, užívajte len šťavu.
2. Celé drievko škorice zalejte 2 dcl vody a krátko povarte, aby sa uvoľnila aróma. Sceďte do hrnčeka a dolejte teplým mliekom. Pridajte lyžičku medu a po dúškoch vypite. Mlieko uvoľní boľavému hrdlu (neodporúča sa pri zahlienení), škorica pôsobí antibakteriálne.
3. Do pol litra čierneho čaju pridajte štyri klinčeky a polovicu drievka škorice. Varte asi 10 minút, oslaďte lyžicou medu a dochuťte šťavou z citróna.
4. Top bylinky pri prvých príznakoch ochorenia
- Echinacea: Trikrát denne pite čaj.
- Bazový kvet, mäta pieporná, lipový kvet alebo rebríček obyčajný: Čaj pomáha znižovať horúčku a zmierňuje bolesti svalov.
- Plody bazy čiernej: Výťažok z nich pomáha zastaviť rozmnožovanie chrípkových vírusov.

5. Cesnak nasekajte nadrobno a zalejte šťavou z dvoch citrónov. Nechajte cez noc odstáť a užívajte po lyžičkách. Cesnak má protizápalové účinky a podporuje imunitu. Ak ho v tejto zmesi len prehltnete bez rozhryzenia, vyhnete sa nepríjemnému dychu.
6. Chren nastrúhajte najemno a zalejte medom. Nechajte na noc v chladničke a užívajte nalačno po kávovej lyžičke.
7. Pri upchatých dutinách výborne pomôže zemiak. Uvarte ho v neosolenej vode, horúci roztlačte, zabaľte do bavlneného plátna a priložte na čelo.

8. Ďumbier (zázvor) by mal byť od jesene do jari stálicou v každej domácnosti. Skvelé tiež je, mať ho po ruke nielen čerstvý, ale aj vo forme liečivého sirupu. Potrebovať naň budete jeden väčší koreň ďumbieru, tri stredne veľké citróny a med. Ak si nie ste istí biokvalitou citrónov, radšej šupku odstráňte a zvyšok nakrájajte na plátky. Očistený ďumbier nasekajte na menšie kúsky. Všetko vložte do nádoby a rozmixujte na kašu. Podľa chuti pridajte med. Naplňte do uzatvárateľných pohárikov a skladujte v chladničke. Zmes vydrží 2 až 3 mesiace. Môžete ju užívať priamo po lyžičke denne alebo pridať do čaju.

9. Ak pestujete nádchovník, lístky nasekajte nadrobno, dajte do uzatvárateľného pohára a zalejte medom v pomere 1 : 1. Premiešajte, uzavrite a tri týždne nechajte pri izbovej teplote. Každý deň ráno a večer pohár otvorte a vypustite nahromadené fermentačné plyny, alebo pohár nechajte prekrytý gázou či plátnom, ako pri výrobe jablčného octu. Po uplynutí daného obdobia zmes skladujte v chladničke. Rovnako v pomere 1 : 1 sa dajú fermentovať aj plody rakytníka.

10. Babičkin tip na domáci reďkvový sirup
Výborne pomáha pri liečbe kašľa a zahlienení dýchacích ciest, pretože rozpúšťa hlieny, aj pri zápale priedušiek. Vďaka sladkej chuti túto medicínu bez problémov príjmu aj deti.
- Môžete nahrubo nastrúhať jednu väčšiu reďkev a zmiešať ju so 4 až 5 lyžicami tekutého medu. Zmes necháte aspoň cez noc postáť pri izbovej teplote, aby sa z dužiny uvoľnili všetky zdraviu prospešné látky a následne vzniknutú šťavu precedíte do čistej nádobky.
- Druhý spôsob prípravy je, že jednoducho vydlabete väčšiu buľvu reďkvi a priamo do nej dáte lyžicu medu alebo cukru. Priklopte ju zrezaným vrškom a nechajte cez noc odstáť. Lyžicu liečivej šťavy užívajte niekoľkokrát denne.
