Upraví vysoký tlak, zlepší trávenie, zníži cholesterol, posilní imunitu a je považovaná za dobrú prevenciu rakoviny

Kustovnica čínska, známa ako goji je skvelou, plne mrazuvzdornou drevinou. A hoci nie je v našich záhradách ešte taká populárna, v prípade, že ste dali šancu zemolezu, arónii, rakytníku či muchovníku, nemala by vám v zbierke menej známych ovocných druhov chýbať.

10.10.2023 06:00
kustovnica čínska, goji Foto:
debata

Úspešne ju môžete pestovať na celom našom území, ale dbajte na slnečné stanovište. V tieni často trpí nepríjemnou múčnatkou, ktorá znehodnocuje nielen listy, ale aj plody. Je to zároveň jediný výraznejší pestovateľský problém, s ktorým sa môžete stretnúť. Keďže, ale, vzniká len na základe zlých podmienok a nevhodnej starostlivosti, ľahko mu predídete. Okrem tieňa sa vyvarujte aj príliš prehustenému kru.

Od júla do októbra kustovnica zaujme... Foto: SHUTTERSTOCK
kustovnica čínska, goji Od júla do októbra kustovnica zaujme bledofialovými kvetmi, ktoré sú silným lákadlom pre včely a iné opeľovače.

Postupné budovanie pravidelne rodiaceho kra

  • V prvom kroku treba odstrániť všetky výhonky do dvoch tretín kra, ktoré obrastajú kmienok.
  • Kustovnica však kmienok prirodzene netvorí, preto ho musíte umelo vybudovať. Rovnako v prvom roku vyberiete niekoľko nosných, pevných, vzpriamených výhonkov, ktoré spolu zviažte a upevnite k opornému kolíku.
  • Do koruny takto tvarovaného kra à la stromček má lepší prístup svetlo, čo prospieva rastu a dozrievaniu plodov.
  • Následne skráťte všetky zostávajúce výhonky o tretinu až polovicu, čím podporíte ich sekundárne rozkonárenie. V opačnom prípade budú ďalej rásť len do dĺžky niekoľkých metrov na úkor rodivosti.
  • Odstráňte tiež všetky suché konáre, ktoré zbytočne zahusťujú korunu a bránia prístupu svetla.
arónia čiernoplodá Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Dostatok vody aj správny pomer živín

V ponuke predajcov rastlín nie je tento druh ničím výnimočným – bez problémov ho zoženiete. Výpestky sa predávajú ako kontajnerované, čo umožňuje ich výsadbu od jari do jesene. V prvých rokoch treba kustovnicu výdatnejšie zavlažovať, aby rastlina dobre zakorenila.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Po reze treba kry prihnojiť základným hnojivom (Osmocote, Cererit, NPK, Plantacote…), ktoré plytko zapracujte do pôdy. Použite tiež zálievku dusíkatým hnojivom na podporu rastu (liadok vápenatý v koncentrácii 0,2 percenta, Kristalon plod-kvet…). Dusík rastline doprajte raz týždenne do konca augusta, kým začnú dozrievať prvé plody. Pri hnojení dodržiavajte dávku, pretože príliš veľa dusíka môže aj škodiť. Rastlina veľmi bujne rastie a vynakladá na to všetku energiu. Vysilí sa a zareaguje zhodením kvetov.

Ak bujne rastie, nebojte sa ju usmerniť

Pri pestovaní kustovnice býva častým problémom aj to, že ak jej vytvoríte skvelé rastové podmienky, doslova nevie, čo so sebou. Dosahuje neskutočne dlhé prírastky, no nekvitne. Ak je toto po dvoch či troch rokoch aj váš prípad, nebojte sa ju v polovici apríla (najneskôr do polovice júna) výraznejšie zrezať. Hneď na začiatku vegetácie tak spomalíte rast hlavných konárov a podporíte vývin bočných výhonkov, ktoré nerastú tak bujne. Na nich sa potom tvoria kvety a plody. Počas leta odstraňujte príliš zahusťujúce či polámané, alebo inak poškodené konáre.

Kustovnica čínska je naozaj nenáročná. Rastie v... Foto: SHUTTERSTOCK
kustovnica čínska, goji Kustovnica čínska je naozaj nenáročná. Rastie v bežnej záhradnej zemine, no ako pomerne rozložitý ker zaberie viac miesta. Má dlhé, mierne poliehavé konáre a šírku tri až štyri metre. Hoci je samoopelivá, pre lepšiu úrodu sa odporúčajú dve rastliny (rôzne odrody).

Radšej odrodu, než len základný druh

Pri kustovnici čínskej (Lycium chinense) si určite vysaďte odrodu. Nekupujte len základný druh, ktorý niektorí predajcovia bežne ponúkajú. Rastliny veľmi bujne rastú a plody sú malé.

  • ‘Big Lifeberry®’: Dorastá do výšky 1,5 až 2 m. Do rodivosti vstupuje veľmi skoro, už v 1. až 2. roku po vysadení. Kvitne koncom júla a plody dozrievajú na prelome augusta a septembra.
  • ‘Sweet Success’: Ker je vysoký približne 2,5 m, plody sú menšie a dozrievajú začiatkom septembra.
  • ‘Instant Success’: Vzrastom menšia odroda má výšku 1 až 1,5 m. Plody sú, naopak, väčšie s dĺžkou 2,5 cm a dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra.
Plodmi kustovnice sú bledočervené bobule... Foto: SHUTTERSTOCK
kustovnica čínska, goji Plodmi kustovnice sú bledočervené bobule podlhovastého tvaru.

Elixír dlhovekosti

Kustovnica je stáročia známa v čínskej medicíne. Plody sa konzumujú čerstvé alebo sušené. Môžete si ich pridávať do rôznych kaší, výborný je z nich aj čaj.

  • Obsahujú široký komplex vitamínov (A, B1, B2, B6 a C), minerálov, mikroelementov (zinok, železo, meď, vápnik, fosfor, selén) a aminokyselín.
  • Len malé množstvo bobúľ denne (6 až 18 g) stačí, aby ste si celkovo zlepšili imunitu a predchádzali ochoreniam.
  • Kustovnica pomáha pri problémoch s pečeňou.
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Upravuje vysoký krvný tlak
  • Slúži ako prevencia rakoviny
  • Zlepšuje trávenie.
muchovník Čítajte viac Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #goji #kustovnica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december