Lastovičník vylieči bradavice a otrávi vošky. Odvážite sa, nazberať si ho tam, kde má podľa povier najväčšiu silu?

Lastovičník väčší sa preslávil hlavne účinkami proti bradaviciam. A hoci ho nájdete v mnohých knihách popisujúcich liečivú silu bylín, mali by ste vedieť, že v prípade tohto druhu sa laické a teda domáce ordinovanie neodporúča.

31.08.2023 14:00
lastovičník väčší Foto:
debata

Ide totiž o pomerne jedovatú rastlinu, ktorá, i keď má dokázateľne liečivé účinky a výťažky z nej sú súčasťou mnohých profesionálne spracovaných liečiv, neodporúča sa do laickej domácej lekárničky na prípravu odvarov, či dokonca čajov. Existujú len dve výnimky, kedy si lastovičník rastúci doslova z múru starého domu, popri ceste či na rumovisku môžete všimnúť – keď sa potrebujete bezbolestne zbaviť bradavice, alebo vošiek v záhrade.

Listy, hlavná a aj bočné stonky lastovičníka sú... Foto: SHUTTERSTOCK
lastovičník väčší Listy, hlavná a aj bočné stonky lastovičníka sú výrazne chĺpkaté, kvety neprehliadnuteľne žlté.
kel ružičkový Čítajte aj Pomáha proti únave, stresu a predchádza vzniku nádorov. Stačí jeden trik a túto superpotravinu máte na celú zimu

8 zaujímavostí o lastovičníku, ktoré vás možno prekvapia

  • Ľudia si kedysi listy lastovičníka väčšieho (Chelidonium majus) vkladali do topánok, ako ochranu proti chorobám.
  • Svätá Hildegarda z Bingenu ho nazvala „svrabovou bylinou“ a obklady z nej odporúčala na čistenie kože. Na liečenie kožných chorôb, a napríklad aj lepry, sa lastovičník používal ešte aj v 16. a 17. storočí.
  • V dávnych dobách sa mu pripisovala schopnosť navodenia optimistickej nálady. Tradovalo sa, že ten, kto bude nosiť čerstvý alebo sušený výhonok lastovičníka, stane sa priateľskejším, milším, lepšie naladeným, plným optimizmu a tolerantnejším.
  • Žltá farba kvetov, koreňov a žltooranžový latex, ktorý rastlina po narušení vylučuje, lákal starovekých alchymistov k tomu, aby sa z nej pokúsili vyrobiť zlato.
Žltooranžový latex vyteká po poranení z každej... Foto: SHUTTERSTOCK
lastovičník väčší Žltooranžový latex vyteká po poranení z každej časti rastliny. Obsahuje alkaloidy, preto je jedovatý.
  • Semená rastliny do okolia rozširujú mravce. Dôvod je ten, že sú pokryté lepkavou tekutinou. Kvôli nej si ich mravce odnesú a po skonzumovaní šťavy z povrchu nechajú na mieste. Takto sa lastovičník dostane do rôznych škár v starých múroch, do trhlín, medzi kamene, korene stromov a na iné, pre rast rastlín nie celkom typické miesta.
  • Lastovičník je dobrým indikátorom dusíka v pôde.
  • To, že sa lastovičník používa na domácu liečbu bradavíc vieme aj dnes, no v minulosti nestačilo, potrieť si dané miesto žltooranžovým latexom. Rastlinu ste najskôr museli odtrhnúť na konkrétnom mieste – na cintoríne. Ošetrenie bradavice malo navyše prebehnúť počas pohrebu, alebo vo fáze ubúdajúceho Mesiaca.
  • Extrakt z lastovičníka sa používal na farbenie látok na žlto.
bazén, žena, dieťa Čítajte aj Trápia vás časté zápaly močových ciest? V lete riziko infekcie stúpa. Pomoc vám rastie v záhrade a brusnice to nie sú

Zbaví vás bradavíc

To, že žltooranžový latex lastovičníka bezbolestne „vypaľuje“ bradavice je známe, a naozaj to funguje. Rastlina obsahuje asi 30 alkaloidov, z ktorých práve chelidonín brániť deleniu buniek. Opakovaným potieraním bradavíc čerstvým „mliekom“ z lastovičníka pravidelne viackrát denne a minimálne počas jedného týždňa sa vďaka jeho cytostatickým až leptavým účinkom môžete bradavíc zbaviť. Pri aplikácia, ale, treba dávať veľký pozor na to, aby ste latex nenaniesli na iné miesto na pokožke a už vôbec si ho nezaniesli do očí. Pri manipulácii s rastlinou určite odporúčame použiť rukavice – aj keď ju v záhrade budete plieť čoby burinu. Stále treba mať na pamäti, že alkaloidy, ktoré lastovičník obsahuje, sú z chemického pohľadu jedmi.

Latex lastovičníka väčšieho nanášajte na... Foto: SHUTTERSTOCK
lastovičník väčší, bradavice Latex lastovičníka väčšieho nanášajte na postihnuté miesto priamo z rastliny a v prípade potreby ho jemne rozotrite pomocou kozmetického tampónu alebo vatovej tyčinky. Nechajte voľne na vzduchu zaschnúť.

Otrávi vošky?

Možno ste sa stretli s informáciou, že výluh či odvar z lastovičníka je účinný v boji proti voškám. Veľa relevantných informácií o tejto téme dostupných nie je, no našli sme jednu štúdiu, ktorá sa zaoberá účinnosťou prípravkov na báze rastlinných extraktov vrátane lastovičníka väčšieho, a to konkrétne proti psote broskyňovej (Anarsia lineatella), obaľovačovi broskyňovému (Cydia molesta) a tiež voške broskyňovej (Myzus persicae). Vedci zistili, že prírodné insekticídne prípravky boli pri kontrole týchto škodcov účinné a zároveň neškodné pre ľudí či životné prostredie.

kapusta, postrek Čítajte viac Zbavte sa vošiek bez chémie nielen na kapuste: 8 ľudových metód vám ušetrí nervy aj peniaze

Preto, ak máte vo svojom okolí dostatok lastovičníka a chuť experimentovať, vezmite si rukavice a nazberajte vňať aj s kvetmi. Zalejte ju vriacou vodou a skúste nechať dve-tri hodiny lúhovať. Preceďte, pridajte pár kvapiek prípravku na umývanie riadu, ktorý funguje ako zmáčadlo a tento domáci postrek aplikujte na časť, voškami postihnutej rastliny. Nemáme to overené, no ak nájdeme dostatok lastovičníka, vyskúšame. Prípadne nám dajte v príspevku pod článkom vedieť, či vy máte osobnú skúsenosť s postrekom z lastovičníka a ako ste s ním boli spokojní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bradavice #vošky #lastovičník väčší
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december