Trápia vás časté zápaly močových ciest? V lete riziko infekcie stúpa. Pomoc vám rastie v záhrade a brusnice to nie sú

Či už si zvolíte bazén, jazero, priehradu alebo more, kúpanie je neodmysliteľnou súčasťou leta. Avšak spolu s príjemným osviežením prichádzajú aj potenciálne riziká.

15.08.2023 06:00
bazén, žena, dieťa Foto:
Nepríjemnosti spojené so zápalom močových ciest častejšie postihujú ženy, ale ani muži nie sú v bezpečí. Ide o nepríjemný zdravotný problém, ktorý môže rýchlo nadobudnúť chronický charakter.
debata

Ak ste už niekedy trpeli infekciou močových ciest, iste viete, o čom hovoríme. Nepríjemné zdravotné komplikácie vám môže spôsobiť aj niečo také obyčajné, ako mokré plavky. Počas horúceho letného dňa sa vám môžu stať osudnými. Vlhko a materiál plaviek sú pre baktérie ideálnym prostredím na rozmnožovanie a zároveň vás chladia v panvovej oblasti, čo vyvoláva podobný efekt ako pri prechladnutí. Situáciu naozaj nepodceňujte, lebo močové cesty sú mimoriadne citlivé na baktérie spôsobujúce nepríjemné infekcie. Problémom je, že v začiatkoch vznikajúceho zápalu nemusíte pociťovať žiadne príznaky. V pokročilých štádiách už, ale, nastupuje v rôznej intenzite:

  • bolestivé močenie,
  • častejšie nutkanie na močenie,
  • pocit nedostatočného vymočenia,
  • moč s prítomnosťou krvi alebo kalu,
  • bolesti v bedrách.

Ak sa k týmto príznakom pridá aj zvýšená telesná teplota, zvracanie, zimnica, bolesti hlavy či celého tela, infekcia už zväčša postúpila až do obličiek.

Príznaky infekcie močových ciest sa bez riadneho doliečenia často po šiestich mesiacoch vrátia. Podľa odborníkov sa tak stane až u 30 percent žien.
bylinky Čítajte aj Bylinky v auguste: 3 dôležité práce, na ktoré rastliny čakajú, aby vás ešte do konca leta zásobili aromatickými vňaťami

5 rád, ako predísť zápalu močových ciest

  • Vyhýbajte sa znečistenej vode.
  • Po kúpaní sa čo najrýchlejšie prezlečte z mokrých plaviek.
  • Ak máte takú možnosť, osprchujte sa hneď, ako vyjdete z bazéna.
  • Pite dostatok tekutín, lebo pravidelné močenie čistí močovú trubicu, čím znižuje šancu na uchytenie sa baktérií.
  • Noste bavlnenú bielizeň.
  • Pravidelne si doprajte 100-percentnú brusnicovú šťavu.
echinacea purpurová Čítajte aj Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

To najlepšie z prírody na podporu liečby ochorení vylučovacej sústavy

  • Je všeobecne známe, že pokiaľ ide o prírodné prostriedky využívané na liečbu infekcie močových ciest, číslom jedna sú brusnice. Obsahujú polyfenoly, ktoré bránia baktériám usadzovať sa na stenách močového ústrojenstva, a tým potláčajú riziko vzniku infekcie.
  • Na podporu lekárom stanovenej liečby ochorení močovej sústavy je dobré, pripraviť si bylinný čaj zo zmesi sušenej pŕhľavy dvojdomej (dve hrste), prvosienky jarnej (jedna hrsť) a plodov bazy čiernej (jedna hrsť). Namiešajte si ju do uzatvárateľného pohára v danom pomere a na pol litra čaju odoberte vždy jednu polievkovú lyžicu. Na miernom ohni toto množstvo bylín varte tri minúty, sceďte a popíjajte počas dňa. Podľa potreby opakujte aj ďalších pár dní.
Na zber plodov bola vyšľachtená napríklad... Foto: SHUTTERSTOCK
Baza čierna Na zber plodov bola vyšľachtená napríklad odroda bazy čiernej ‘Haschberg’.
  • V prípade diagnostikovaného zápalu obličiek si na podporu liečby môžete pripravovať čaj z jednej polievkovej lyžice sušených listov brezy, ktoré zalejete 250 ml vriacej vody.
  • Vďaka močopudným účinkom má pozitívny vplyv na vylučovaciu sústavu aj petržlen, hlavne vňaťový. Okrem iného obsahuje silné antioxidanty, veľa vitamínu C, B, E, K aj provitamínu A, vlákniny a kyseliny listovej.
  • Rovnakú močopudnú reakciu vyvolá aj pravidelná konzumácia zeleru, čo podporuje prečisťovanie obličiek. Ak máte predpoklad na tvorbu obličkových kameňov, zeler by mal byť vašou zeleninou číslo jeden na jedálnom lístku. Zároveň vám zlepší metabolizmus.
zeler Čítajte aj Prečo sa vám nedarí dopestovať zeler? Toto je 6 hlavných príčin malých buliev plných koreňov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #petržlen #zeler #pŕhľava #breza #brusnica #baza #prvosienka #vylučovacia sústava #prírodná lekárnička
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december