Bylinky v auguste: 3 dôležité práce, na ktoré rastliny čakajú, aby vás ešte do konca leta zásobili aromatickými vňaťami

Aby ste sa z voňavých zberov byliniek mohli tešiť čo najdlhšie, musíte vedieť, čo počas leta a teda ich hlavnej sezóny naozaj potrebujú. Toto je praktický zoznam najdôležitejších prác na august.

12.08.2023 06:00
bylinky Foto:
debata

Dôležitá je pravidelná kontrola rastlín v záhonoch aj v črepníkoch. Ide o to, že ak sa náhodou objaví nevítaný škodca či choroba, rýchlo tento problém podchytíte, a tým zvýšite mieru úspešnej pomoci. Zvážte však použitie chemických prípravkov na ochranu rastlín. Predsa len ide o druhy, z ktorých zberáte listy či kvety na priamu konzumáciu v čerstvom stave, alebo na prípravu bylinných zmesí a kulinárskych produktov. Pri použití chemického postreku by ste navyše mali dodržať konkrétnu ochrannú lehotu, počas ktorej sa žiadna z častí rastliny nesmie využívať. V prípade byliniek tak odporúčame vždy siahnuť po prírodných postrekoch, či už podomácky vyrobených alebo komerčne dostupných, hlavne bez obsahu chemických zložiek.

Super trik ako mraziť bylinky
Video

6 tipov na domáce postreky vhodné na ošetrenie byliniek

  • Na boj proti voškám môžete využiť zákvas z pŕhľavy.
  • Proti pukliciam pomôže výluh z paprade samčej.
  • Hubovým chorobám zabránite zákvasom zo šupiek a listov cibule, listov štiavu a ríbezlí čiernych.
  • Vošky, roztoče aj skočky odpudí odvar z rajčiakových zálistkov.
  • Proti žravým škodcom a moliciam sa osvedčil odvar z čili papričky.
  • Húsenice motýľov odradí zákvas z paliny dračej, nálev z aksamietnic aj výluh z listov lopúcha.

Ak ste doteraz bylinky náročnejšie na živiny prihnojovali, v prípade jednoročných druhov už v auguste s hnojením úplne prestaňte. Pri trvácich bylinkách vymeňte dusíkaté hnojivo za také, čo má vyšší obsah draslíka. Táto živina podporí vyzrievanie pletív, čím sa zvýši mrazuvzdornosť a podporí dobré prezimovanie rastlín.

nádchovník Čítajte aj Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Počas letnej sezóny je v starostlivosti o bylinky dôležitý aj rez. Tu však treba mať istú vedomosť o tom, ktoré druhy pestujete, aký rez a kedy presne vyžadujú. Nájdu sa totiž aj také, ktoré treba ostrihať hneď z jari, či až ku koncu vegetácie.

Bylinkám, ktoré pestujete na zber a využitie... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka Bylinkám, ktoré pestujete na zber a využitie listov, ako je napríklad bazalka, odstráňte kvety hneď, ako sa začnú tvoriť. Neuberiete sa tak o chuť a arómu zberaných častí.

Drevnatejúce druhy vyzerajú pekne len vtedy, keď sa včas a správne tvarujú. Pri kvitnúcich rastlinách môžete dokonca zrezaním po odkvitnutí, takzvaným spätným rezom docieliť ďalšiu vlnu kvitnutia. Typické je to pre levanduľu. Spätný rez približne o tretinu však ocení aj šalvia a yzop. Dajte, ale, pozor, aby ste nezasiahli do staršieho dreva.

echinacea purpurová Čítajte aj Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

Pri bujne rastúcich bylinkách, ako sú mäta a medovka, sa stále objavujú nové výhonky. Preto, keď rastliny už príliš vyrastú, prípadne zakvitnú, môžete celý porast bez obáv zostrihnúť asi 5 cm nad pôdou. Podporíte tak rast nových, sviežich a aromatických výhonkov a zároveň zabránite ich nekontrolovanému šíreniu do okolia. Praktickým tipom je, pomyselne si porast mäty rozdeliť na dve časti. Keď totiž prvú zrežete, druhú budete mať stále k dispozícii. Podobne môžete niekoľkokrát za sezónu omladiť aj trs pažítky.

levanduľa, rez Čítajte viac Levanduľa ostrihaná v správny čas zakvitne dvakrát. Vezmite nožnice a poďte. Ukážeme vám, ako na to
Divozeľ veľkokvetý: Zberajú sa kvety počas...
Slez lesný: čaj z kvetov zmierni problémy s...
+3Rumanček kamilkový: Spolu s kvetmi zberajte aj...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ochrana #starostlivosť #zber #bylinky #hnojenie #rez #august #postreky #škodce #čo zberať v auguste #augustové bylinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december