Zvlášť zákerná choroba sa môže výraznou mierou podieľať aj na mŕtvici marhúľ: Zastavíte ju len včasným ošetrením

Stromy marhúľ sú aktuálne - vzhľadom na vývoj počasia - stredobodom mnohých diskusií medzi pestovateľmi. Rozkvitli už na prelome februára a marca, no ovocinári vedia, že dôvodov na radosť je v tomto prípade pramálo.

05.03.2024 06:00
marhuľa, marhule Foto:
debata (1)

Okrem neskorých jarných mrazov a známej apoplexie, sa musia mať na pozore aj pred ďalším vážnym problémov tohto ovocného druhu – moniliózou.

Moníliové usychanie (spála) kvetov a výhonkov je pre marhule zvlášť zákerná choroba (v tomto prípade nejde o moníliovú hnilobu ovocia, ktorú spôsobuje príbuzná Monilinia fructigena). Výraznou mierou sa môže podieľať aj na apoplexii, teda mŕtvici marhúľ, čo znamená úplný koniec stromu. Huba Monilinia laxa infikuje kvety a mladé pučiace letorasty v období kvitnutia, najmä ak prevláda daždivejšie počasie.

Je zaujímavé, že práve dlhšie trvajúce teploty pod 12 ºC silne podporujú vznik infekcií.
Glejotok je sprievodným javom určitého... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule, glejotok Glejotok je sprievodným javom určitého poškodenia stromu. Objaviť sa môže na kmeni, konároch, ale aj priamo na plodoch, kedy je to typické napríklad pri výskyte obaľovača. Pri monilióze je glejotok typický na konároch.

Nebezpečné je, že ak sa v tomto období vyskytnú aj neskoré mrazy, menej skúsení záhradkári si príznaky napadnutia – zhnednuté a ovísajúce kvety – ľahko pomýlia práve s mrazovým poškodením. Strom majú pritom infikovaný nebezpečnou hubou.

Zaschnuté konce mladých konárikov z dôvodu... Foto: SHUTTERSTOCK
marhuľa, moníliová spála Zaschnuté konce mladých konárikov z dôvodu napadnutia stromu hubou Monilinia laxa.

Takto si budete istí

Na spoľahlivé overenie si, či ide o moníliou napadnuté alebo zmrznuté kvety si zaobstarajte lupu. Vďaka nej totiž uvidíte, či sa na poškodených kvetoch nachádzajú drobné krémové vankúšiky huby. V takom prípade ide o moniliózu a mycélium postupne prerastie aj do výhonkov a tenších konárov, ktoré následne zvädnú a uschnú.
Typické krémové až sivé vankúšiky huby na... Foto: Doc. Ing. Kamil HUDEC, PhD., SPU v Nitre
monilióza, monilióza kvetov marhúľ, marhuľa, marhule Typické krémové až sivé vankúšiky huby na kvetoch poškodených moniliózou.

Zasiahnuť treba preventívne, nie až po zistení príznakov

Proti moníliovému usychaniu kvetov a výhonkov je naozaj účinná iba preventívna chemická ochrana. Stromy sa odporúča ošetrovať pri premenlivom počasí s daždivými a chladnejšími dňami na začiatku kvitnutia a pri dokvitaní. Aplikácia postrekovej tekutiny musí byť dôkladná.

  • Prípravok povolený v malospotrebi­teľskom balení: fungicíd Prolectus.
  • Počet aplikácií: najviac 3-krát za sezónu.
  • Interval medzi aplikáciami: 7 dní
Dôležitým preventívnym zásahom proti výskytu moniliózy kôstkovín je odrezanie všetkých napadnutých a suchých konárov aj zaschnutých moníliových múmií ovocia (spolu s časťami konárikov).
žena, jabloň, jablká Čítajte aj Ovocné stromy nerodia a vy zvažujete ich výmenu? Skúste sa najskôr zamyslieť, či nejde o jeden z týchto 6 dôvodov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #marhule #moníliové usychanie kvetov a výhonkov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december