Chýba vám záhrada? Pustite sa do sejby balkónoviek: S týmito druhmi začnite už v decembri, inak v lete nestihnú kvitnúť

Niektoré rastliny potrebujú viac času, kým dorastú do plnej krásy. Aby to v našej, pomerne krátkej sezóne stihli, treba ich včas predpestovať.

28.12.2023 06:00
vysievanie, sejba, zakoreňovače, substrát Foto:
debata

Druhom, ktorý potrebuje sejbu už v decembri je napríklad muškát. Jeho pestovanie zo semien v domácich podmienkach nie je celkom bežné, no ak sa už nudíte, skúste. Osivo dnes kúpite bez väčších problémov, no treba počítať s tým, že jeho cena je v porovnaní s inými letničkami vyššia. Za vrecúško zaplatíte v priemere viac ako tri eurá za 8 až 11 semien.

Foto: pelargoniumforeurope.com
muškáty
V predaji nehľadajte konkrétne odrody. V osive muškátov sa zväčša rozlišuje len druh (krúžkované, štítovitolisté – previsnuté) a následne sú na vrecúška s osivom uvádzané farby kvetov. Vždy ide o F1 hybridy.

Pred sejbou sa odporúča, namočiť osivo na 24 hodín do vlažnej vody. Urýchlite tak klíčenie. Vysievajte na preparený substrát do riadku a veľmi riedko. Jemne zasypte rovnomernou vrstvou zeminy (maximálne pol centimetrovou) a pritlačte doštičkou. Aby ste drobné semená nevyplavili, výsev zalievajte rosením. Substrát nesmie preschnúť. Na udržanie vlhkosti a tepla môžete výsevnú misku prekryť fóliou (ideálne je použitie domáceho miniskleníka) alebo sklom, ktoré odstráňte hneď ako sa objavia prvé klíčne listy.

Foto: SHUTTERSTOCK
muškáty, sejba, pestovanie zo semien, klíčiace rastlinky

Už to, že s výsevom začínate v zimnom období značí prvú komplikáciu. Svetla je málo a tepla v pomere k nemu vo vykurovaných priestoroch neprimerane veľa. Rastlinky tak bývajú často vytiahnuté a slabé. Takéto skoré výsevy sa preto nezaobídu bez prídavného osvetlenia. Počas prvých dvoch až troch týždňov prisvetľujte aspoň 100 wattovou žiarovkou každú výsevnú nádobu 12 až 16 hodín denne. Po štyroch týždňoch malé muškáty presaďte do črepníkov s priemerom 6 cm a udržujte pri teplote 16 až 20 °C.

zelenina, zeleninová záhrada, hriadky, baklažán, krhla, košík so zeleninou Čítajte viac Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké

Asi o tri týždne mladú rastlinku zaštipnite. Odstránite tak rastový vrchol a podporíte rast bočných výhonkov. Vaše muškáty budú robustnejšie a vitálnejšie. Po prekorenení substrátu v črepníkoch ich môžete presadiť do balkónových nádob.

Foto: SHUTTERSTOCK
muškáty, sejba, pestovanie zo semien,

Pestrofarebné petúnky

Rovnako ako muškáty patria k veľmi obľúbeným balkónovým letničkám. Ich predpestovanie trvá o niečo kratšie, no v porovnaní s inými letničkami sme stále na minimálne troch mesiacoch. So sejbou však môžete počkať aj na začiatok januára. Tento druh je už dostupný v konkrétnych odrodách a ponuka osiva je ozaj bohatá – vo farbách aj tvaroch kvetov.

Petúnka hybridná: Obľúbená letnička vhodná do... Foto: SHUTTERSTOCK
petúnky Petúnka hybridná: Obľúbená letnička vhodná do balkónových a okenných debničiek. Treba jej dopriať slnečné, teplé stanovište a výživnú pôdu. Zle znáša veterné polohy.

Postup pri vysievaní je rovnaký ako v prípade muškátov s tým rozdielom, že semená sa nenamáčajú. Počas klíčenia udržiavajte optimálnu teplotu 20 až 22 °C a vyššiu vzdušnú vlhkosť. Aby ste po vyklíčení predišli padaniu mladých rastliniek, treba prekrytie výsevných misiek včas odstrániť.

Asi po dvoch týždňoch znížte teplotu na 16 až 18 °C. Teraz už musia mať rastliny naozaj dostatok svetla, inak sa budú vyťahovať. O približne ďalšie dva týždne ich môžete pikírovať do väčších kvetináčov.

Foto: SHUTTERSTOCK
petúnky, sejba, pestovanie zo semien, pikírovanie

Ak je to možné, kupujte peletované osivo

Skúste sa naň pri výbere semien petúnok zamerať, pretože vám veľmi uľahčí prácu. V tomto prípade sa ale nezasýpa substrátom, len jemne utlačí doštičkou. Dôležité tiež je, aby ste výsev hneď výdatne zaliali, inak sa obal okolo semienka nerozpustí a to nebude môcť klíčiť.

hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte viac Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #muškáty #sejba zeleniny #vysievanie letničiek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december