Top 10 izbových rastlín, ktoré môžete pestovať vo vode: Bez substrátu či drahej hydropónie, jednoducho v pohári

Zatiaľ čo väčšina ľudí používa vodu ako pomôcku na rýchle zakoreňovanie odrezkov, nie je dôvod, prečo by ste ju nemohli využiť aj na dlhodobé efektné pestovanie niektorých druhov izbových rastlín.

17.11.2023 06:00
izbové rastliny, izbovky, vo vode Foto:
debata (1)

Áno, je to možné, hoci tak, ako všetko, aj tento postup má isté špecifiká. Ich dodržiavanie však nie je náročné.

Základné pravidlá pestovania rastlín vo vode

Zvážiť treba niekoľko faktorov, ktoré sú v podstate veľmi podobné ako pri pestovaní izbových rastlín v črepníkoch so substrátom:

Svetlo

Rastliny treba vyberať podľa toho, aké svetelné podmienky potrebujú. Zároveň však pri pestovaní vo vode treba mať na pamäti, že pri použití nádoby z číreho skla sa voda na priamom a dlhšie pôsobiacom slnku zohreje. Ak je objem nádoby malý, jemné korienky sa „uvaria“. Snažte sa preto čo najviac vyhýbať umiestneniam na južných parapetoch.

muškáty Čítajte viac Jednoduchý spôsob, ako zimovať muškáty: Zabudnite na balenie do novín či vešanie za korene a v lete budú opäť krásne

Hnojenie

Substrát poskytuje rastline určitú štartovaciu dávku živín. Pokiaľ ide o pestovanie v čistej vode, je nanajvýš dôležité, aby ste rastlinu pravidelne hnojili. Ideálne sú hnojivové roztoky pre hydropóniu, no použiť môžete aj tekuté hnojivá na izbové rastliny.

  1. Najskôr zmiešajte potrebné množstvo hnojiva s vodou podľa pokynov na etikete. V priemere to robte pri každej druhej až tretej výmene vody, avšak prihliadajte na potreby rastliny a ročné obdobie.
  2. Do nádoby s hnojivovým roztokom dajte rastlinu asi na hodinu, čím jej poskytnete dostatok času na načerpanie živín, ktoré môže potrebovať.
  3. Následne roztok vylejte a doplňte čerstvú, čistú vodu. Nádobu neoplachujte, aby v nej nejaké živiny zostali. Celú koncentráciu hnojiva však vo vode nenechávajte, pretože to môže po niekoľkých dňoch spôsobiť jej zapáchanie.
šlumbergera, vianočný kaktus Čítajte viac Je váš vianočný kaktus každoročne bez kvetov? Nezúfajte! Stačí poznať zopár trikov a zažijete doslova vianočný zázrak

Pravidelná výmena vody

Tak, ako rastliny v substráte treba zalievať, izbovkám rastúcim priamo vo vode im túto musíte vymieňať za čerstvú. Udrží ju to okysličenú a predchádzate tak usadzovaniu rias. Tie rastline síce neubližujú, ale okrádajú ju o kyslík. Vodu meňte raz týždenne.

Kvalita vody

Odporúča sa používať vodu dažďovú, odstátu alebo filtrovanú bez obsahu chlóru, ktorá by mala mať izbovú teplotu, aby korene neutrpeli šok.

nádchovník Čítajte viac Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

(Ne)výhody jednotlivých pestovateľských nádob

  • Klasické poháre na vodu a zaváraninové poháre: Určite máte doma niekoľko nepoužívaných pohárov na vodu či zo zaváranín, o ktorých ste si kedysi povedali, že sa raz možno zídu. A mali ste pravdu. Teraz prišiel ich čas. Vďaka širším otvorom do nich pohodlne vložíte viaceré odrezky alebo dospelé rastliny. Rôznorodosť tvarov a výšok poskytuje možnosti variability a získania atraktívnych dizajnových prvkov. Nevýhodou je, že ak máte len jeden odrezok, veľkým otvorom rastlina skĺzne hlbšie do vody (namočenie listov nie je žiaduce). Širší otvor navyše spôsobí, že sa voda vyparuje rýchlejšie. Aj riasy sa v čírych nádobách tvoria intenzívnejšie, čo rastlinám priamo neškodí, no nevyzerá to dobre.
Foto: SHUTTERSTOCK
izbové rastliny, izbovky, vo vode
  • Vázy: Dostupné sú v rôznych materiáloch, tvaroch a farbách, vďaka čomu sú dokonalým doplnkom pre interiérový dizajn. Môžete si vybrať, či chcete koreňový systém rastliny ukázať alebo ho skryť. Nepriehľadné nádoby sú skvelým spôsobom, ako zabezpečiť rovnomernejšiu (stálejšiu) teplotu vody a pomalšiu tvorbu rias. Nevýhodou môže byť, že ak zvolíte vázu s príliš úzkym hrdlom, pri vyberaní rastliny s bohatým koreňovým systémom ho môžete poškodiť.
Foto: SHUTTERSTOCK
izbové rastliny, izbovky, vo vode
  • Rôzne skúmavky a laboratórne nádoby: Úzke a vyššie skúmavky sú skvelé na umiestnenie jednotlivých odrezkov a vyzerajú originálne. Často sú súčasťou rôznych nástenných systémov a dizajnových riešení pestovania izbových rastlín. Veľkou nevýhodou je, že potrebujú stojan alebo iný spôsob umiestnenia (zavesenia), aby držali vo vzpriamenej polohe, pretože nemajú rovné dno.
Foto: SHUTTERSTOCK
izbové rastliny, izbovky, vo vode

Pripravili sme zoznam rastlín, ktorým sa vo vode dobre darí aj bez potreby zložitého hydroponického systému. Navyše, keď vás tento spôsob omrzí, kedykoľvek ich môžete vysadiť do klasického črepníka so substrátom a tak celkom zmeniť vzhľad a dojem z vášho interiéru.

Zelenec chochlatý je nenáročný na starostlivosť...
Filodendron so srdcovitými listami je ideálnym...
+6Aj toto je filodendron, no iný druh...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hydropónia #izbové rastliny #izbovky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december