Najlepšie chutia na hniličku a napriek nevábnemu vzhľadu sú skvelé na trávenie, srdce aj pri zvýšenom cholesterole

Mišpuľa nie je drevinou, o ktorú by sa nakupujúci v okrasných a ovocných škôlkach doťahovali. Nie je takou bežnou súčasťou záhrad, ako by si zaslúžila. Veríme však, že po tomto článku sa nad jej pestovaním aspoň vážnejšie zamyslíte.

19.11.2023 08:00
mišpuľa Foto:
debata (2)

Mišpula obyčajná (Mespilus germanica) nepochádza z Nemecka, ako by sa podľa druhového názvu mohlo zdať. Podľa botanikov sú jej domovinou oblasti juhovýchodnej Európy až po Arménsko a severný Irán. Môže rásť ako menší strom, no lepšie je označiť ju za väčší ker. Jej konáre sa totiž ťahajú skôr do šírky než do výšky. Vhodná je tak aj do menších záhrad.

Plná rodivosť sa začína v treťom až vo štvrtom... Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa Plná rodivosť sa začína v treťom až vo štvrtom roku po vysadení. Ak sa mišpuli darí, pozberáte z nej až 30 kg plodov. Starším krom s klesajúcou rodivosťou často pomôže zmladzovací rez podobne ako pri jabloniach.

Všestranná a ozaj krásna

Mišpuľa je nielen ovocina, ale aj celoročná okrasa záhrady. V máji až začiatkom júna zakvitá bielymi kvetmi, v lete vyniká veľkými sýtozelenými listami, ktoré sa na jeseň sfarbujú dožlta až žltočervena. A na záver bronzovohnedé plody (malvice) vydržia na konároch naozaj dlho.

muchovník Čítajte viac Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Mišule sú bohatým zdrojom minerálnych látok

Našli by ste v nich napríklad významné množstvo vápnika, horčíka, draslíka, sodíka, ale aj vitamínu C a B2. Zanedbateľný nie je ani obsah vlákniny a organických kyselín. Už v ľudovom liečiteľstve sa používali ako liečivo tráviaceho traktu. Majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny a obehový systém. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú účinné pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest.

Hoci sa plody konzumujú prevažne čerstvé,... Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa Hoci sa plody konzumujú prevažne čerstvé, výborný je i džem a vysoký obsah pektínu umožňuje prípravu rôsolov. Vzácna je aj pálenka a mišpuľa je tiež včelársky veľmi významná drevina.

Mrazuvzdorná a nenáročná

Vo všeobecnosti sa mišpuľa radí k teplomilnejším druhom, preto jej je najlepšie vo vinohradníckej pestovateľskej oblasti, no prax ukazuje, že dnes už bez problémov rastie všade tam, kde sa darí iným, u nás bežným ovocným druhom. Doprajte jej slnečné stanovište chránené pred severným vetrom, dostatočne vlhkú, hlinitú pôdu a viac nepotrebuje. Po vysadení ju upravte rezom na podporu dobrého ujatia a neskôr už len podľa potreby odstraňujte suché alebo poškodené konáre.

Pri kúpe sa zaujímajte o podpník

Dnes sa dá mišpuľa kúpiť vo viacerých odrodách. Je samoopelivá, preto vám stačí len jedna. Pri kúpe výpestka sa určite informujte o tom, na akom podpníku je naštepený. Najčastejšie používaný dulový má slabší koreňový systém, kry sú tak menej dolné proti mrazu, zhoršuje sa chuť plodov i kvalita dužiny. Hlavne do severnejších oblastí preto odporúčame zohnať si odolnejší výpestok naštepený na hlohu, ktorý dá aj najchutnejšie plody. Záhradkári, ktorí vrúbľujú, používajú aj mišpuľový semenáč, jarabinu obyčajnú alebo hruškové plánky. v týchto prípadoch však mišpule dorastajú do naozaj veľkých rozmerov.

arónia čiernoplodá Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Mišpule chutnajte zásadne až po mrazoch

Plody mišpúľ sa stávajú jedlými a naozaj chutnými až po prvých mrazoch, keď takzvane zhniličkovatejú. Kedy sa tak stane závisí od počasia, no pokojne to môže byť až v decembri. Skôr ich ani nechutnajte, zbytočne si pokrivíte pohľad na toto skvelé ovocie. Po premrznutí dužina zmäkne a trpká chuť sa zmení na príjemne sladkokyslú. Dobré je vedieť, že mišpule sa konzumujú bez šupky – dužina sa dá ľahko vydlabať lyžičkou alebo vytlačiť priamo zo šupky. Tvrdé semená je lepšie vypľuť.

Ak sa vám nechce čakať, po dozretí a vyfarbení... Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa Ak sa vám nechce čakať, po dozretí a vyfarbení môžete dať pozberané mišpule do mrazničky alebo ich mierne povariť. Prirodzenému premrznutiu na kre sa však nič nevyrovná, preto odporúčame radšej vydržať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mišpuľa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december