V 7 radách pripomíname novembrovú ochranu ovocných stromov proti chorobám, škodcom aj divej zveri

Začiatočníci v pestovaní ovocných stromov to možno nevedia, ale aj v novembri im ešte treba venovať pozornosť, hoci sa vám môže zdať, že po opadnutí listov od vás už nič nepotrebujú.

18.11.2023 14:00
ovocný strom, žena, jeseň, rez Foto:
debata

Opak je však pravdou. Toto neskoršie jesenné obdobie je rozhodujúce v mnohých ohľadoch, napríklad v tom, s akými následkami stromy prečkajú zimu, či do akej miery sa na nich v novej sezóne prejavia prezimujúce choroby a škodce. Zhrňme si teda základné ochranné opatrenia, ktoré by ste mali pred nástupom pravidelných mrazov a pred prvou nádielkou snehu v ovocnom sade či v záhrade stihnúť.

1. Zbavte stromy starej borky

Pri starších ovocných drevinách, ktoré už majú túto odumretú časť kôry značne hrubú, vrásčitú, s množstvom rôznych škár a záhybov je dobré, odstrániť ju pomocou drôtenej kefy. Doslova tým zničíte zimné útočisko prezimujúcim štádiám rôznych škodcov.

Lišajníky zo stromov odstraňujte pomocou... Foto: SHUTTERSTOCK
lišajníky, ovocné stromy, kefa Lišajníky zo stromov odstraňujte pomocou drôtenej, ale jemnej kefy. Zachytávajte ich do plachty alebo si podložte kartón.

2. Bieľte kmene a hrubšie kostrové konáre

Po očistení ich natrite roztokom vápenného mlieka, ktoré sa pripravte z 2 kg haseného vápna a 10 l vody, alebo si kúpte už hotový náter určený na priame použitie. Predídete prehrievaniu stromov a vzniku mrazových poškodení.

lišajníky, ovocné stromy Čítajte viac Skutočná pravda o lišajníkoch na ovocných stromoch vás vyženie do záhrady: Kupujte kefy, no jednu vec nikdy nerobte

3. Spod stromov vyhrabte lístie

Je to veľmi dôležité preventívne opatrenie proti chrastavosti jadrovín aj kučeravosti listov broskýň. Pôdu pod stromami môžete dezinfikovať proti hubám a plesniam prípravkom Trifender, Clonoplus alebo Gliorex, ktoré obsahujú užitočnú hubu rodu Trichoderma.

jeseň, lístie, AI foto, Midjourney Čítajte viac Opadané lístie je užitočnejšie, než si myslíte: 17 spôsobov, ako ho využiť vo svoj prospech prakticky aj kreatívne

4. Zbavte sa všetkých zabudnutých plodov

Ak chcete počas zimy prikrmovať vtáctvo, robte to prostredníctvom kŕmidiel, nie tak, že na stromoch necháte zopár jabĺk. Tie postupne hnijú a sú skvelým útočiskom pre patogény rovnako, ako plody slivkovín. Ku koncu zimy z nich budú scvrknuté múmie, ktoré by ste dokonca už nemali dávať ani na kompost, ale vyhodiť do odpadu.

Takéto plody môžu byť zdrojom nákazy v novej... Foto: SHUTTERSTOCK
múmie, mumifikované plody Takéto plody môžu byť zdrojom nákazy v novej sezóne, napríklad moniliózou.

5. Odrežte všetky suché výhonky

Tak, ako plody, treba rezom odstrániť aj všetky suché výhonky, ktoré na kôstkovinách zostali po ich sezónnom napadnutí moniliózou. Režte až do zdravého dreva (pri kôstkovinách vždy na čapík) a pred každým zásahom na inom strome nožnice najskôr dezinfikujte.

Foto: SHUTTERSTOCK
marhuľa, moníliová spála

6. Chráňte stromčeky proti ohryzu zverou

Hlavne ak máte chatu či chalupu v blízkosti lesa či polí, nepodceňte ochranu kmienkov. Prekonať plot nie je pre srnčiu zver žiadny problém. Na ochranu mladých stromčekov použite králičie pletivo alebo plastové sieťky proti ohryzu, ktoré sa vyrábajú v rôznych dĺžkach a šírkach.

Foto: SHUTTERSTOCK
ovocné stromčeky, ochrana proti zveri, ohryz, zima, sneh

7. Nezabudnite na postrek proti kučeravosti listov broskýň

Prvý sa totiž odporúča už na jeseň, ideálne krátko po úplnom opadnutí listov. Dôvod je ten, že bez listov lepšie zmáčate všetky časti konárov a i tých najtenších výhonkov. Používajú sa chemické postreky, no ak tieto vo svojej záhrade nechcete, dostupné sú aj biologické alternatívy bez zanechávania potenciálne škodlivých rezíduí.

broskyňa, broskyne Čítajte viac Veľký problém broskýň, na ktorý treba myslieť dvakrát: Iba jarný postrek vám úrodu spoľahlivo neochráni

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #ovocný sad #ovocné stromy #ochrana proti chorobám a škodcom #kučeravosť broskýň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december