Týchto 5 záškodníkov najčastejšie vyžiera mrkvu: Dokážete spoznať škodcu podľa chodbičky, ktorú zanechá v koreni?

Akú ste mali úrodu mrkvy? Tešili ste sa z krásnych rovných koreňov, alebo ste boli sklamaní z rôznych poškodení? Mrkva sa nie vždy vydarí, pretože počas jej rastu je náročné, odhaliť pôdne škodce.

22.11.2023 06:00
mrkva, zber Foto:
debata (1)

Na to, že vŕtavka mrkvová môže ohroziť kvalitu úrody sa na začiatku sezóny pripravuje takmer každý pestovateľ. Pravdou však je, že za posledných desať, no možno aj viac rokov je jej výskyt v záhradách minimálny. Vrásky na čele a sklamanie tak pri mrkve prichádza skôr z dôvodu výskytu drôtovcov či pandráv. Prečo je teda medzi záhradkármi obava z vŕtavky stále taká živá? V podstate preto, lebo si za ňu často zamieňajú napadnutia inými pôdnymi škodcami. Larvy druhej generácie vŕtavky mrkvovej (Psila rosae), ktorá býva v prípade výskytu škodcu najškodlivejšia sa koncom leta zavrtávajú do vyvinutých koreňov. Chodbičky, ktoré vytvárajú sú nepravidelné, úzke a vyplnené trusom. Takáto mrkva počas skladovania rýchlo hnije.

  • Čo s tým? Ak sa s vŕtavkou mrkvovou stretnete, tak najmä v chladnejších oblastiach, v daždivých rokoch a na ťažších a vlhkejších pôdach. Dobrou prevenciou proti výskytu je zodpovedné striedanie plodín, mrkvu pestovať na veternejších miestach, siať čo najskôr a medziriadky často kypriť. Účinné je aj prekrytie hriadok bielou textíliou v období kladenia vajíčok (začiatkom mája).
reďkev čierna Čítajte viac Liečivý zázrak, ktorý často prehliadame: Uľaví od zápchy, prečistí pečeň, pomôže pri prechladnutí, kašli aj nespavosti

Drôtovce

Larvy chrobákov z čeľade kováčikovitých robia v závislosti od ich veku chodbičky s priemerom 1 až 2 mm. Veľkým problémom je fakt, že ich vývin trvá podľa druhu tri až päť rokov. V záhrade tak môžu škodiť opakovane najmä na koreňovej zelenine a zemiakoch.

  • Čo s tým? Drôtovce sú najškodlivejšie v jarných mesiacoch a koncom leta. Zbaviť sa ich nie je jednoduché, preto sa treba obrniť trpezlivosťou a skúsiť odporúčania, ktoré sme pre vás zhrnuli v tomto článku:
drôtovce, zemiaky Čítajte viac Pustite sa do boja proti drôtovcom: Stavte na návnady alebo použite tajnú zbraň z prírody

Pandravy

V tomto prípade ide o larvy rôznych druhov chrústov a chrústikov. Vyvíjajú sa v pôde v závislosti od druhu jeden až štyri roky. Požerky nimi spôsobené sú väčšinou povrchové, ale veľmi rozsiahle, lebo aj samotné pandravy sú v porovnaní s ostatnými škodcami niekoľkonásobne väčšie.

  • Čo s tým? Na malých plochách sa pandravy ničia mechanicky pri obrábaní pôdy. Žiadne možnosti priamej ochrany proti nim nateraz nie sú pre záhradkárov dostupné.
1) Vŕtavka mrkvová, 2) Drôtovce, 3) Pandravy,... Foto: SHUTTERSTOCK
Vŕtavka mrkvová, Drôtovce, Pandravy, Fúzač boľševníkový, Obaľovač mrkvový 1) Vŕtavka mrkvová, 2) Drôtovce, 3) Pandravy, 4) Fúzač boľševníkový, 5) Obaľovač mrkvový

Fuzáč boľševníkový

Larvy tohto chrobáka s latinským pomenovaním Phytoecia cylindrica sa vyvíjajú v koreňoch divorastúcich rastlín z čeľade mrkvovitých. Na koreňoch pestovanej mrkvy sa objavujú len príležitostne, no vylúčiť sa to nedá. Dospelé chrobáky sa roja v máji a júni a po párení samičky kladú vajíčka jednotlivo ku koreňovým krčkom hostiteľských rastlín. Vyliahnutá larva sa zavrtáva do koreňa a v jeho strede vyžerie niekoľko centimetrov dlhú rovnú chodbičku.

  • Čo s tým? Vzhľadom na ojedinelý a lokálny výskyt netreba proti tomuto škodcovi špeciálne nezasahovať.
mrkva, zber Čítajte viac Super tip, ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici: Ani po mesiacoch nebude gumová, ale krásne svieža, pevná a chrumkavá

Obaľovač mrkvový

Keďže samičky kladú vajíčka medzi srdiečkové listy mrkvy a iných divo rastúcich rastlín z čeľade mrkvovitých, vyliahnuté húseničky sa rovno zavŕtavajú do koreňov. Vyžierajú v nich nepravidelné, často špirálovito zatočené chodbičky. Obaľovač mrkvový (Aethes wiliana) prezimuje v štádiu vyvinutých húseníc často aj v uskladnených koreňoch mrkvy.

  • Čo s tým? Vzhľadom na ojedinelý a lokálny výskyt netreba proti tomuto škodcovi špeciálne nezasahovať.
Video
‘Cascade F1’ je výnosný, sladký hybrid s...
Petržlen ‘Konika’ má kratší koreň (12 až 15...
+3Mrkva ‘Marion F1’ je skorá hybridná karotka...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrkva #škodce a choroby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december