Tie jedlé sú symbolom jesennej romantiky. Divoké sme v detstve zbierali do krmelcov. Nejedlé gaštany dozrievajúce v septembri a októbri majú využitie aj vo farmácii, drevárstve či včelárstve.
Grilovanie a chladné mesiace vám nepasujú k sebe? Zabudnite na nevyhnutnosť desiatky minút aj so svojou spoločnosťou skrehnuto podupkávať okolo rozpáleného grilu.
Urodilo sa vám viac feferónok, než dokážete po zbere spotrebovať a rozdať? V čerstvom stave sa nedajú skladovať dlho a chladnička im neprospieva. Nasušte si ich do zásoby.
Pestujete citrónovník? Citróny po zime nebudú, ak teplomilným citrónovníkom nedoprajete priaznivé podmienky na prežitie studených mesiacov. Nestačí pritom iba včas na jeseň presunúť kvetináč z balkóna alebo terasy dnu.
Rezanie a tvarovanie izbových rastlín je jednou zo základných častí starostlivosti o ne. Otázka ale je, ako to robiť správne. A môžeme izbové rastliny strihať aj na jeseň?
Opadané lístie, vetrom nalámané konáre, odrezky po úprave drevín. Jeseň tradične prináša dilemu, čo s kopou záhradného odpadu. Prirodzeným prvým impulzom je spálenie. Je to jednoduchá, lacná, rýchla a u nás spoločensky stále značne tolerovaná metóda.
Október je v záhrade jeden z najkrajších mesiacov, keď sa všetko krásne vyfarbuje. V tomto čase však už treba záhradu aj terasu začať pomaly pripravovať na zimu.
Ešte pred príchodom prvých mrazíkov je potrebné postarať sa o záhradu aj balkón a opatriť ich pred zimou. Táto príprava nám zároveň ušetrí na jar veľa času.
Je to jedno z najobľúbenejších a najchutnejších ovocí. Tiež jedno z tých, ktoré ľudia pestujú tisícročia. Prečo treba jesť hrušky, teda okrem toho, že sú chutné?
Vďaka kyslastej chuti a obsahu vitamínu C sú šípky často prirovnávané k citrusom. Pozitívne je, že dozrievajú v čase, keď telo vitamíny na posilnenie obranyschopnosti potrebuje.
Ak je zem už chladná, september je výborný na sadenie cesnaku. Pred výsadbou je dobré dať si tú námahu a ochrániť cesnak pred chorobami morením.
Od augusta až do októbra zbierajú úrodu pestovatelia batátov, plodín známych aj ako sladké zemiaky. Pod ich vcelku nepríťažlivým zovňajškom sa ukrýva nielen chutný, ale aj veľmi zdravý obsah.
September a október sú ideálne mesiace na výsadbu cezmíny. Keď sa tento ker rozrastie, dokáže vytvoriť krásny a mimoriadne pevný živý plot, ktorý sa vlastnosťami vyrovná murovanému.
September je mesiac, keď máme plné ruky práce so zeleninou. Ktorá ide teraz zo zeme von a ktorá naopak dnu? Ktoré druhy dokážu bez problémov prezimovať na záhone? A čo keď nám všetka zelenina nedozrela?
Na zimu treba pripraviť nielen záhradu a okolie domu, ale aj strechu. Kým je ešte príjemné počasie, urobíme údržbu i na miestach, kam oko nedovidí.
Zázvor dá zbohom prechladnutiu aj vysokému cholesterolu. Málokto pritom vie, že tento prírodný liek môžeme pestovať aj na okne v kvetináči.
Slivky sú ovocím, ktoré neodmysliteľne patrí k prelomu leta a jesene. Existuje niekoľko poddruhov, hoci bežne všetky nazývame jedným slovom - slivky.
Vianočné ruže, ktoré sme pestovali celé leto, budú na Vianoce len sotva kvitnúť, ak im odteraz až do vianočných sviatkov nebudeme venovať potrebnú starostlivosť.
Sú užitočné pre naše zdravie a nestoja nás ani cent, pretože si ich môžeme nazbierať celkom bežne vo voľnej prírode. Kto raz podľahol čaru liečivých bylín, ten ich už bude zbierať stále.
Stále rodiace jahody môžeme pestovať v záhrade aj v črepníkoch na balkóne. Jedny i druhé potrebujú teraz v auguste našu pomoc, keď chceme, aby zarodili viac. Starostlivosť sa nám vráti v podobe väčšej a lepšej úrody.
Zelenina, na ktorú niektorí nedajú dopustiť, iným prekáža zápach, ktorý vydáva pri varení – ale napríklad ako vyprážaný je u nás široko akceptovaný a obľúbený. To je karfiol.
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Žihľava či pŕhľava, je jedno, ako ju nazvete. Podstatné je, že ide o jednu a tú istú bylinu, ktorú stále vnímame ako burinu, a pritom ju možno označiť za jednu z najužitočnejších rastlín vôbec.
Chuť byliniek sa mení v závislosti od podmienok pestovania, zberu, ale i následného spracovania. Aj tie najkvalitnejšie bylinky zostanú chutné a voňavé len vtedy, keď ich po zbere správne zakonzervujeme.
Zavariť, usušiť, zmraziť alebo radšej hneď skonzumovať? To závisí nielen od vašej chuti, ale aj od druhu ovocia. S uskladňovaním opatrne, nie všetky druhy sú naň vhodné.