Pestovatelia ovocných stromov dobre vedia, že v období na prelome jari a leta je potrebné vykonať v sade určité úkony. Nezdá sa to, ale sú veľmi dôležité.
Viete, podľa čoho spoľahlivo identifikujete záhradkára? Okrem zrobených rúk je to opálenie už v júni. Často k nemu vedie nepríjemná a zdraviu neprospievajúca fáza spálenia pokožky odvyknutej po zime od slnečného kúpeľa.
Leto je čas, keď sa snažíme každú voľnú chvíľu tráviť vonku. No toto obdobie má aj svoju nepríjemnú stránku. Ako sa zbaviť otravného hmyzu?
Sezónne zmeny sa dajú veľmi pekne zdôrazniť postupným vysádzaním nových rastlín do črepníkov v okolí vstupných dverí.
V priebehu mája dokončujeme v záhrade vysádzanie všetkých krov. Zároveň začíname s rezom a nesmieme zabudnúť ani na pravidelné a výdatné polievanie.
V tomto ročnom období môžu kvety ovocných stromov napriek teplému počasiu v niektorých oblastiach ešte stále poškodiť neskoré mrazíky. Pozor treba dávať aj na správny rast mladých plodov. Veľmi dôležitý je v máji boj s burinami.
Chcete byť majstrom záhradnej gril party? Grilovacia sezóna sa začína, je čas na prípravu. Ak ešte nevlastníte gril, nastal čas obhliadnuť sa po všetkých možnostiach.
Myslíte si, že letná lúka so žltými púpavami vyzerá dosť dobre na to, aby ste ju jedli? Tak smelo do toho. Kvety aj listy púpavy výborne chutia a sú aj zdravé.
V záhrade by sa mal cítiť dobre každý člen rodiny i prípadní hostia. Preto aj keď máte deti, nie je dobré premeniť celú záhradu a dvor na detské ihrisko. Okolo domu treba vytvoriť zóny, aby bolo jasné, kde je priestor na hry, kde na posedenie a kde zasa na pestovanie.
Ak práve zvažujete kúpu grilu, v prvom rade sa zamyslite nad tým, či dokážete využiť prenosný do takej miery, aby vám tento faktor stál za úmernú redukciu výkonu i sprievodných benefitov.
Príliš zhutnená pôda je nadčasový problém. Najpálčivejšie sa však prejavuje na začiatku hlavnej sezóny výsevu a výsadby, čiže práve teraz. Aké sú nežiaduce následky, z čoho vyplývajú a ako sa neblahý stav dá zlepšiť?
Ak ste sa do toho nepustili vlani, už to neodkladajte na budúci rok. Zahrňte do jarného upratovania v záhrade aj pretriedenie semien kedysi uchovaných na budúce použitie.
Prognózy na záverečnú aprílovú dekádu avizujú nočné teploty okolo desať stupňov. Radšej však až do „troch zmrznutých“, teda polovice mája, zostaňte v strehu a robte opatrenia proti poškodeniu pučiacej vegetácie náhlym mrazom.
Pojem Cold brew je u nás známy najmä v spojení s prípravou kávy, no Cold brew čaj nie je o nič horší či menej lahodnejší.
Desiatky typov trvaliek sa uchádzajú o titul šampiónky v prenikavosti sfarbenia kvetov. Kukučka sorty Vesuvius sa nad všetkým tým pechorením blahosklonne a sebavedome uškŕňa.
Na jar sa milovníci rastlín nestarajú len o balkón či záhradu, ale aj o vegetáciu pestovanú vnútri. Niektoré izbové rastliny potrebujú väčší zásah než iné, no istú pozornosť by sme teraz mali venovať všetkým.
Toxický účinok jeruzalemskej čerešne, ako sa zvykne ľuľok paprikovitý ľudovo nazývať, je jeho vari jedinou nevýhodou. Z botanického hľadiska je síce trvalkou, zväčša sa však opatruje len sezónne.
Keď záhrade či priedomiu v apríli predsa len ešte chýba plný šmrnc, riešením môže byť kamzičník východný s príjemne žltými kvetmi.
Slniečko sa zatiaľ okúňa, ale o štvrť roka oceníte ochranu proti nemu. Zadovážte si slnečník do záhrady či na terasu alebo balkón a lodžiu ešte pred prepuknutím masového dopytu. Viete, čo všetko treba brať do úvahy pri jeho kúpe?
Chýba vám už nielen záhradníčenie, ale aj čerstvé bylinkové prísady do kuchyne? Mnohé z nich je možné pestovať v pohodlí domova.
Obťažujúci hmyz je v záhrade nepríjemný nielen pre ľudí. V mnohých prípadoch drobní škodcovia poškodzujú úrodu a sužujú okrasné rastliny. Našťastie existuje viacero spôsobov ochrany vrátane metód vľúdnych k životnému prostrediu.
Čínska kapusta sa teší čoraz väčšej obľube. Nie je to prekvapujúce, pretože ju možno jesť surovú, tepelne upravenú, v polievke, zapekanú, plnenú, ako prílohu aj hlavné jedlo.
Rebarboru považujú mnohí za ovocie, ale to je chyba. Hoci rebarboru poznáme a jeme takmer výlučne pripravenú na sladko, z botanického hľadiska nie je ovocím, ale zeleninou.
Nová záhradkárska sezóna je tu. Predpestovanie zeleniny na podobločnici má niekoľko výhod a už s ním bez váhania môžete začať.
Veľké plody papáje čoraz častejšie vidieť v oddeleniach s ovocím a so zeleninou, ale len málo ľudí vie, čo s ňou robiť. Oplatí sa ju však občas vyskúšať, pretože má čo ponúknuť.