Slniečko sa zatiaľ okúňa, ale o štvrť roka oceníte ochranu proti nemu. Zadovážte si slnečník do záhrady či na terasu alebo balkón a lodžiu ešte pred prepuknutím masového dopytu. Viete, čo všetko treba brať do úvahy pri jeho kúpe?
Chýba vám už nielen záhradníčenie, ale aj čerstvé bylinkové prísady do kuchyne? Mnohé z nich je možné pestovať v pohodlí domova.
Obťažujúci hmyz je v záhrade nepríjemný nielen pre ľudí. V mnohých prípadoch drobní škodcovia poškodzujú úrodu a sužujú okrasné rastliny. Našťastie existuje viacero spôsobov ochrany vrátane metód vľúdnych k životnému prostrediu.
Čínska kapusta sa teší čoraz väčšej obľube. Nie je to prekvapujúce, pretože ju možno jesť surovú, tepelne upravenú, v polievke, zapekanú, plnenú, ako prílohu aj hlavné jedlo.
Rebarboru považujú mnohí za ovocie, ale to je chyba. Hoci rebarboru poznáme a jeme takmer výlučne pripravenú na sladko, z botanického hľadiska nie je ovocím, ale zeleninou.
Nová záhradkárska sezóna je tu. Predpestovanie zeleniny na podobločnici má niekoľko výhod a už s ním bez váhania môžete začať.
Veľké plody papáje čoraz častejšie vidieť v oddeleniach s ovocím a so zeleninou, ale len málo ľudí vie, čo s ňou robiť. Oplatí sa ju však občas vyskúšať, pretože má čo ponúknuť.
Pestovateľská sezóna na balkóne sa už naplno rozbieha. Pri väčšine skorých črepníkových trvaliek máte na výber z viacerých farieb. Môžete si teda zostaviť roztopašný mix alebo zladený celok.
Hoci za oknami panuje ešte stále zima a naša záhrada oddychuje, už v teraz môžeme spraviť niečo pre to, aby sme sa v sezóne dočkali bohatej úrody zeleniny.
V tomto období venujeme stále veľa času a pozornosti izbovým rastlinám. Treba ich chrániť pred výkyvmi teplôt, vlhkosti a dožičiť im čo najviac denného svetla. Nároky rastlín sú rôzne a keď ich poznáme, izbovky sa dožijú jari v plnom zdraví.
V januári v porovnaní s hlavnou sezónou nie je v záhrade veľa práce. Práve v tomto období však v záujme redukcie budúcich pohrôm môžete podnikať zásahy proti zimujúcim škodcom drevín. Mníšku veľkohlavú nájdete ľahko.
Sotva ste odvzdušnili radiátory, už vaše izbovky zmáha nájazd mikroskopických škodcov, ktorí sa nevedeli dočkať teplého a suchého prostredia. Roztočce majú len pol milimetra, ale narobia obriu spúšť.
Nelúpané arašidy patria u nás už desaťročia k vianočným sviatkom.
Vyznačuje sa intenzívnou arómou a ostrou chuťou. Zázvor „vypaľuje červa“ už v ústach, po požití v akejkoľvek podobe prospieva svojimi antivirotickými a antibakteriálnymi účinkami. Pestovať si ho môžete aj sami.
Stále je čas na nápaditý a skvostný vianočný dar pre pestovateľa. Čo tak hneď tri podobného typu? Vyskladajte kolekciu vonkajších okrasných črepníkových rarít, ktoré spája mrazuvzdornosť. Ešte to stihnete.
Ak by sa zostavoval rebríček dôvodov seknutí v chrbte, poklony počas pletia hriadok či trávnika by určite patrili medzi favoritov. Pritom úplne stačí rozšíriť zoznam predvianočných nákupov.
Uvažujete nad praktickým darčekom pre záhradkára? V strednej cenovej kategórii určite poteší fúkač či vysávač určený primárne na opadané lístie.
V tomto období naozaj nezaškodí pripomenúť si, čo vášmu vianočnému ihličnanu prospeje.
Sušené figy boli v našich obchodoch už pred desaťročiami a v mnohých domácnostiach patrili ku koncoročnému sviatočnému stolu. Čerstvé figy, to je niečo iné. Tie sa objavujú na pultoch predajní len v posledných rokoch. A čoraz častejšie sú figovníky súčasťou našich záhrad.
Obľúbené huby výraznej žlto-oranžovej farby sú ozdobou lesov, ale aj vyhľadávanou delikatesou. Ich sezóna môže trvať v závislosti od počasia niekoľko mesiacov, od skorého leta až do neskorej jesene.
Potrebujete mentálnu vzpruhu? Ak nemáte čas alebo priestor na záhradkárčenie vonku, založte si zelený kútik vnútri. Je to jednoduchšie a najmä prínosnejšie, než by ste predpokladali.
Milujete extravaganciu a zároveň pestovanie flóry? Potom je pre vás dokonalou voľbou Dracula simia. Dôvod je každému jasný už pri letmom pohľade na túto orchideu.
Nie je síce ideálnym ovocím pre redukčnú diétu, keďže obsahuje pomerne veľa fruktózy, no má oveľa menej cukru ako ktorákoľvek sladkosť. Pre toho, kto nevie odolať maškrteniu, je hrozno tá najlepšia možnosť. Vraj je to najzdravšia maškrta všetkých čias, navyše obsahuje látky, ktoré chránia srdce a krvný obeh.
Teraz to príde! Opadané lístie začína hrať presilovku. Treba ho pohrabať aj z iných dôvodov než estetických? Ako to urobiť čo najjednoduchšie? A kam s ním?
Príroda sa ukladá na zimný odpočinok, pripomína nám neúprosnosť kolobehu života. Čoskoro pietne postojíme na miestach posledného odpočinku našich blízkych. Nechajte sa inšpirovať tipmi na jesennú úpravu hrobov.