Hit sezóny: Rajčiny spoľahlivo odolné proti plesni budú bez kvapky chémie aj na voľných hriadkach dozrievať až do jesene

Nie je to reklamný trik, ani GMO modifikácia, ale poctivá a najmä dlhoročná šľachtiteľská práca, ktorej skvelé výsledky môžete vidieť na vlastné oči a zažiť v podobe skvelej chuti rajčín.

22.01.2024 09:00
rajčina, Crimson Crush F1, proti plesni Foto:
debata

Dopestujete ich bez potreby ochranných postrekov proti obávanej plesni zemiakovej (Phytophthora infestans), ktorá rastliny neskolí hneď v druhej polovici leta.

Obe fotografie sú z 2. augusta 2023 a z jednej... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, proti plesni, porovnanie Obe fotografie sú z 2. augusta 2023 a z jednej záhrady: Vľavo klasické ‘Tornádo F1’ značne napadnuté plesňou zemiakovou, vpravo odolná odroda ‘Cocktail Crush F1’.

Úroda bude aj na voľných hriadke prirodzene dozrievať až do prvých mrazov. Viem to, lebo tieto odrody budem pestovať už tretiu sezónu a nedám na ne dopustiť. Zvládli aj skúšku ohňom – vysadenie hneď vedľa zemiakov, ktoré tiež neboli chemicky ošetrované. No a na rozdiel od nich to rajčiny krásne zvládli. Ak teda z rôznych príčin odmietate používanie chemických ochranných postrekov, skôr než na „babské rady“ stavte na rezistentné odrody. To, že plesni zemiakovej dokážu odolávať urputnejšie a dlhší čas než klasické odrody je dané geneticky. Majú to v sebe zakódované tak, ako my množstvo rôznych „vecí“ v našom DNA. „Múdre“ reči o GMO (genetickej manipulácii) teda nie sú na mieste. V prípade rajčín odolných proti plesni ide o klasické šľachtenie.

uhorky, priesady Čítajte viac Väčšia úroda rajčín vďaka dvom výhonom? So šikovným trikom žiadny problém: Prosperovať budú aj uhorky a paprika

Plody zostanú zdravé

Odrody aktuálne dostupné na našom trhu nie sú absolútne odolné, ale vydržia veľa. Šľachtenie však rýchlo napredujete a určite sa časom dočkáme aj oveľa spoľahlivejších rajčín. Každopádne, v porovnaní s klasickými odrodami sú tieto oveľa odolnejšie – aj pri naozaj silnom tlaku patogéna býva poškodených v priemere len 10 percent plochy listov, z ktorých sa choroba navyše ďalej nešíri. Oveľa dôležitejší je však fakt, že v prípade rezistentných odrôd pleseň zemiaková nikdy nenapáda plody, čím neznehodnocuje a neznižuje úrodu. Rastliny aj naďalej pokračujú vo vegetácii, prirastajú , nasadzujú kvety a prinášajú ďalšie a ďalšie plody.

rajčiny, dieťa, chlapec, pole, úroda, Čítajte viac 17 výnimočne sladkých rajčín s bohatými strapcami: Menšia veľkosť a tenká šupka plodov poteší nielen deti
‘Rubylicious F1’ je môj osobný favorit spomedzi... Foto: dobrasemena.cz
rajčina, Rubylicious, proti plesni ‘Rubylicious F1’ je môj osobný favorit spomedzi odrôd odolných proti plesni. Plody sú naozaj veľmi chutné, sladké, mäkšie, no nepraskajú.

Ako to funguje?

Klasické odrody rajčín v sebe nemajú žiadne gény rezistencie proti plesni a celkovo je ich genetický základ veľmi malý. Napriek tomu sa vedcom v nekonečných množstvách vzoriek podarilo v druhu Solanum pimpinellifolium (pestuje sa ako takzvaná divá rajčina), nájsť tri dominantné gény rezistencie proti plesni zemiakovej. Po ich úspešnom prenesení do rajčiaka jedlého (S. lycopersicum) postupne vedci vyšľachtili jeho rezistentné odrody. Rastliny s génom rezistencie proti plesni zemiakovej sa bránia tak, že napadnuté bunky odumrú, čím zabránia patogénu v raste a v ďalšom šírení sa.

rajčina, veľká odroda, bifteková, ruky, Čítajte viac Z jednej rajčiny pohostíte celú rodinu: Biftekové obry sú výborné, je však zásadný problém pri ich pestovaní
Odrody rajčín spoľahlivo odolné proti plesni

Nie je to reklamný trik ani GMO modifikácia, ale poctivá a dlhoročná šľachtiteľská práca, ktorej skvelé výsledky môžete vidieť na vlastné oči a zažiť v podobe skvelej chuti rajčín. Dopestujete ich bez potreby ochranných postrekov proti obávanej plesni zemiakovej, ktorá navyše rastliny neskolí hneď v druhej polovici leta. Úroda bude aj na voľných hriadkach prirodzene dozrievať až do prvých mrazov.

Fotogaléria
‘Rubylicious F1’ je kolíková, čerešňová odroda,...
‘Mountain Magic F1’ odroda pôvodom z USA je...
+5‘Crimson Crush F1’ vyniká chuťou aj arómou. Ide...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rajčiny #pleseň zemiaková #odrody rajčín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december