Väčšia úroda rajčín vďaka dvom výhonom? So šikovným trikom žiadny problém: Prosperovať budú aj uhorky a paprika

Ste otvorení novým postupom a ochotní spraviť niečo inak aj za predpokladu, že na prvýkrát nebude výsledok vášho snaženie úplne dokonalý? Ak radi experimentujete, vrúbľovanie zeleniny je presne pre vás.

17.01.2024 06:00
uhorky, priesady Foto:
debata (1)

Tento postup ako taký nie je ničím novým. V profesionálnej praxi je známy desaťročia, no ocenenia svojich výhod sa zatiaľ od laickej záhradkárskej komunity nedočkal. Dôvodom býva najmä obava z neúspechu pri spájaní podpníka s vybranou odrodou. Vždy je to však len o cviku a o skúsenostiach, ktoré nezískate, ak vrúbľovanie zeleniny nikdy neskúsite. Osvedčilo sa najmä pri uhorkách, melónoch, dyniach a, samozrejme, rajčinách.

Výhody vrúbľovaných priesad

  • Majú vyššiu celkovú rodivosť,
  • sú odolnejšie proti hubovým chorobám aj menej priaznivým klimatickým podmienkam – hlavne proti suchu,
  • podpník má bohatší koreňový systém, preto dokáže prijať viac živín a tiež z nižších vrstiev pôdy, čo platí aj pre vodu,
  • korene podpníka sú rezistentné/to­lerantné k pôdnym hubám z rodu Fusarium,
  • rastliny sú vitálnejšie a bujne rastú,
  • sú odolnejšie proti náhlym obdobiam chladu začiatkom aj počas leta.
osivo, semená, nákup osiva, zelenina, jarné vysievanie, v obchode Čítajte viac Čo si všímať pri kúpe semien zeleniny a kvetov, prečo sa ceny líšia, a ktorá internetová rada je úplne mimo realitu?
V prípade rajčín môžete vrúbľované rastliny pestovať pokojne na dva výhonky, pretože mohutnejší koreňový systém ich aj plne zarodené udrží.

Dostupné osivo zeleninových podpníkov:

  • Pre rajčiny: ‘Tomastrong F1’
  • Pre uhorky: tekvica čiernosemenná (figolistá), ‘Bolt F1’, ‘Sprinter F1’
  • Pre melóny a dyne: ‘Bolt F1’, ‘Sprinter F1’
  • Pre papriku: ‘Vitalpaprika F1’
Vrúbľované priesady uhoriek. Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, priesady, vrúbľovanie Vrúbľované priesady uhoriek.

Základné pravidlá vrúbľovania zeleniny

  • Dôležitá je čistota prostredia aj použitých pomôcok a presnosť práce.
  • Dobré je, zaobstarať si špeciálne klipsy na vrúbľovanie, pomocou ktorých rýchlo a veľmi jednoducho zafixujete spoj podpníka a vrúbľa.
  • Pri pestovaní podpníkov aj vrúbľov treba dodržiavať všetky pestovateľské pravidlá daného druhu. Rastliny by mali mať približne rovnaký priemer stoniek.
  • Podpníky a vrúble si hneď pri vysievaní nezabudnite označiť.
  • Podpníky pre rajčiny je najlepšie hneď siať priamo do tých kvetináčov/za­koreňovačov, v ktorých budú rásť aj po navrúbľovaní, až do času výsadby.
  • Podpníky pre uhorky a dyne/melóny sejte do výsevných misiek. Dobré je, substrát zameniť za čistý agroperlit.
  • Vrúble (zvolené odrody) vysievajte riedko, aby mala každá rastlinka dostatok priestoru, bola silná a kompaktná.
Od sejby po vrúbľovanie počítajte v prípade rajčín s minimálne tromi týždňami.
skleník Čítajte viac Polykarbonát verzus sklo: Ako nešliapnuť vedľa a správne sa rozhodnúť pri výbere krycieho materiálu pre skleník

Odporúčané termíny sejby podpníkov a vrúbľov

Pri rajčinách platí, že podpník aj vrúbeľ, teda vaša zvolená odroda sa vysievajú v rovnakom čase. Ideálne teploty predpestovávania sa však líšia – podpníky vyžadujú teplejšie prostredie (teplota by nemala klesnúť pod 20 °C).

Tekvicové podpníky sa na vrúbľovanie dýň/melónov sejú o dva-tri dni skôr ako vrúble (zvolená odroda dyne alebo melónu) a na vrúbľovanie uhoriek o dva-tri dni neskôr než osivo vrúbľov (zvolená odroda uhorky). Rovnako teploty sú rôzne – podpník potrebuje 20 °C, vrúbeľ 24 °C.

Ideálna technika vrúbľovania

Pri rajčinách je to klasická kopulácia, ale dá sa použiť aj vrúbľovanie do rázštepu či technika, ktorú opíšeme pri uhorkách. Podpník aj vrúbeľ by mali mať priemer minimálne 2 mm. Vtedy vodorovným rezom zrežete podpník tesne pod klíčnymi listami a až potom šikmým, asi 4 až 5 mm dlhým rezom. Teraz na podpník nasuniete polovicu špeciálnej silikónovej klipsy na vrúbľovanie. Následne odrežete nadzemnú časť vrúbľa a necháte na ňom len jeden pravý list (ten vrchný). Na stonke spravíte rovnako dlhý šikmí rez ako na podpníku a vrúbeľ zasuniete do klipsy. Oba rezy musia k sebe dobre priliehať.

Pri uhorkách a dyniach/melónoch sa postupuje trochu inak. Vrúbľovať začnite, keď sa na podpníkoch objaví náznak prvého pravého listu (zbadáte ho ako drobný púčik v strede medzi klíčnymi listami). Podpník opatrne vyberte aby ste nepoškodili korene, odstráňte vrcholový púčik a asi do dvoch tretín stonky urobte pod klíčnymi listami šikmý rez dlhý 0,5 až 1 cm. Dajte pozor, aby ste stonku neprerezali skrz. Rovnako upravte aj rastlinu vrúbľa (odrody), ale rez urobte v opačnom smere. Potrebujete, aby sa do seba dali stonky zasunúť. Spojíte ich klipsou, vysadíte do kvetináča/zako­reňovača a zafixujete tyčkou.

Vrúbľované priesady dyne červenej. Foto: SHUTTERSTOCK
dyne, dyňa červená, priesady, vrúbľovanie Vrúbľované priesady dyne červenej.

Starostlivosť po vrúbľovaní

Približne prvý týždeň je dôležitá vyššia vzdušná vlhkosť (80 až 90 percent), takže aspoň prekrytie rastlín fóliou, no ideálny je plastový kryt/miniskleník. Nesmú stáť vo vode a nemôžete ich rosiť. Samozrejmosťou by mala byť teplota 20 až 22 °C a dostatok svetla. Nezabudnite kryt otvárať a vetrať, aby sa rastliny neprehriali, hlavne ak sú umiestnené na okennom parapete. Uhorkám/dyniam/me­lónom, keď začne navrúbľovaná odroda viditeľne rásť, treba odrezať stonku centimeter pod miestom vrúbľovania, čím prerušíte spojenie s koreňmi a ich funkciu preberú korene podpníka. Rajčinám odstráňte pomocnú klipsu až tesne pred vysádzaním, ak rastlinu nepriškrcuje.

hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte viac Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

Miesto vrúbľovania držte nad pôdou

Pri zelenine platí rovnaké pravidlo ako pri ovocných stromoch, že pri sadení musí byť miesto vrúbľovania nad povrchom pôdy. Pokiaľ by vrúbeľ začal zakoreňovať, vrúbľovanie by stratilo zmysel. Rastlina by sa začala chovať ako keby ste si vysadili klasickú priesadu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #paprika #uhorky #rajčiny #melóny #priesady #vrúbľovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december