Kontroverzné zalamovanie vrcholov rajčín: Ide o užitočný tip alebo zbytočný krok? Prax hovorí jasne

Prakticky vo všetkých radách k pestovaniu kolíkových rajčín sa dočítate, že im po istom čase máte zalomiť rastový vrchol. Je to však naozaj také nevyhnutné, ako by sa mohlo zdať?

16.08.2023 14:00
rajčiny Foto:
debata (3)

Odrody kolíkových rajčiakov sú typické tým, že majú takzvaný indeterminantný rast. Znamená to, že ak by im to podmienky prostredia dovolili, mohli by rásť a rásť do výšky niekoľkých metrov. Ich rast je totiž neukončený. Stále pokračuje, pričom rastlina zakladá nové a nové strapce(vijany), vynakladá na to množstvo energie a plody vytvorené medzi prvými dozrievajú pomalšie.

zelenina Čítajte aj Nenechajte prázdne hriadky zarásť burinou. V auguste vysejte týchto 5 zelenín a až do jesene si predĺžte sezónu

Na dozretie treba asi dva mesiace

V našich pestovateľských podmienkach pritom za sezónu na jednej kolíkovej odrode rajčiaka zvyčajne plne dozrie 6 až 8 strapcov. Ostatné plody zostanú zelené buď preto, že rastlinu definitívne skolila pleseň zemiaková, alebo prvý mráz.

Ide totiž o to, že rajčiak od vytvorenia kvetu po úplné dozretie plodu, ktorý z neho vznikol potrebuje približne dva mesiace. Preto by nám príroda musela dopriať naozaj teplú jeseň bez skorých prízemných mrazov, aby ste zo strapcov s kvetmi vytvorenými v polovici augusta ešte stihli pozberať plne dozreté plody. Samozrejme, stále hovoríme o rastlinách na voľných hriadkach bez možnosti ochrany pred nepriaznivým vývojom počasia.

Pomerne rýchly rast do výšky je dôvodom, prečo sa kolíkové odrody nedajú pestovať bez opory. Jednoducho by od určitej výšky začali poliehať.

Tak ako? Zakracovať, alebo nechať?

Všetky vyššie spomenuté fakty sú dôvodom, prečo sa bežne odporúča zaštipnúť rastliny kolíkových rajčín za 7. až 8. vijanom. Naozaj to môžete spraviť a nič tým nepokazíte, akurát nejde o skutočne nevyhnutú činnosť, ktorá by ako jediná vplývala na dozretie všetkých zvyšných plodov. Naopak sa môže stať, že so sebou prinesie ešte intenzívnejšiu tvorbu bočných výhonkov (zálistkov), ktoré bude treba vylamovať.

rajčiny Čítajte viac Sú nedozreté paradajky riskantnou hrou s otravou, alebo lahodnou delikatesou? Takáto je pravda

Podľa profesionálneho pestovateľa rajčín Ing. Petra Gajdoština totiž výrazne zasiahnete do integrity rastliny, ktorá spolu so stratou rastového vrcholu príde aj o miesto, kde sa v najväčšej miere tvoria rastlinné hormóny (auxíny) zodpovedné za predlžovací rast. Následkom bude hormonálna nerovnováha, strata apikálnej dominancie a často výrazné prerastanie bočných výhonkov (zálistkov) zo záložných púčikov. „Ak ste navyše rastliny neprimerane odlisťovali, môže sa stať, že na základe odstránenia rastového vrcholu prirodzene ukončia vegetáciu skôr, než by mali a ani nasadené plody už nedozrú, vysvetľuje odborník a dodáva: „Ja už niekoľko rokov výhonky prerastené nad opornú konštrukciu nezakracujem, ale nechám ich ďalej rásť a len občas v tejto časti rastlinu presvetlím. Tento postup sa mi výborne osvedčil hlavne pri nových odrodách s geneticky podmienenou odolnosťou proti plesni zemiakovej.“

Rajčiaky po dažďoch: Takto ich vrátite späť do formy
Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paradajky #rajčiny #rastový vrchol #rajčiaky #starostlivosť počas sezóny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december