Tajomstvá zimného prežitia georgín: Správne uskladnené hľuzy nebudú do jari gumové ani plesnivé. Ako ich zazimovať?

Georgíny, kany, mečíky (gladioly)... Všetky tieto hľuznaté rastliny sú u nás veľmi obľúbené, no vyžadujú väčšiu pestovateľskú pozornosť, než klasické odolné trvalky. Nie sú totiž dostatočne prispôsobené nízkym teplotám, a to tak nadzemné, ako ani ich podzemné (zásobné orgány – hľuzy).

28.10.2023 14:00
georgíny, hľuzy, zazimovanie, jeseň, Foto:
debata

Na jeseň, keď už hrozí, že nastúpia mrazy, ich preto treba vykopať zo záhona a správne zazimovať. Môžete počkať do prvého silnejšieho mrazu, ktorý spáli zelené časti a potom hľuzy vyrýľovať, no oveľa lepšie je, venovať tejto práci o niečo skorší termín.

Vo všeobecnosti je dobré, zvoliť si na zazimovanie hľuznatých rastlín slnečný jesenný deň, keď je pôda na záhone mierne oschnutá. Po daždi sa veľmi lepí na náradie aj hľuzy, ktoré takto nemôžete uskladniť. Zbytočne si skomplikujete ich čistenie. Mečíky by ste mali zazimovať o niečo skôr, než georgíny. Aký je správny postup, prečo treba hľuzy namoriť a kde bez ujmy prečkajú zimu sme pre vás zhrnuli po konzultácii so slovenským pestovateľom a šľachtiteľom mečíkov Petrom Lelekom v tomto článku.

Krok za krokom: Zazimovanie georgín

Foto: SHUTTERSTOCK
georgíny, hľuzy, zazimovanie,
1. Ako prvé zrežte nadzemné časti rastlín asi 15 až 20 cm nad povrchom pôdy. Zvyšky stoniek sú fajn na manipuláciu s hľuzami, no buďte opatrní, aby ste ich nepoškodili.
Foto: SHUTTERSTOCK
georgíny, hľuzy, zazimovanie,

2. Hľuzy podoberte rýľom alebo rýľovacími vidlami a vyberte ich z pôdy.

Foto: SHUTTERSTOCK
georgíny, hľuzy, zazimovanie,

3. Opatrne odstráňte čo najviac prichytenej zeminy, ale len jemne, bez oklepávania. Niekto si pomáha prúdom vody z hadice, no toto je vhodné len v prípade, že pracujete počas naozaj pekného slnečného dňa a hľuzy pred uložením do pivnice riadne preschnú.

Foto: SHUTTERSTOCK
georgíny, hľuzy, zazimovanie,

Rastlinám veľmi pomôže, ak hľuzy necháte napríklad na trávniku mierne oschnúť, otočné stonkami nadol (1 až 2 hodiny). Toto si však môžete dovoliť len vtedy, ak ešte nehrozia ani nočné mrazíky, ktoré by ich poškodili. Potom ich ešte dajte dosušiť na 3 až 5 dní na tienisté a vzdušné miesto (rovnako otočené stonkami nadol).

Ak georgíny nestihnete z pôdy vybrať skôr, než ich nadzemné časti spáli mráz, nezúfajte. Nič hrozné sa nestane, ale potom už neotáľajte.
Foto: SHUTTERSTOCK
georgíny, hľuzy, zazimovanie,

4. Či sú to vysoké odrody s klasickými kvetmi alebo nízke s plnými, ich hľuzy sú úplne rovnaké. Pri zazimovávaní georgín je preto naozaj veľmi dôležité, riadne si, ideálne každý trs označiť menovkou. V novej sezóne sa vám pri vysádzaní naozaj zíde, keď budete vedieť, z ktorých hľúz vyrastie aká rastlina. Poznačte si názov odrody (ak viete), ale hlavne výšku rastlín a farbu kvetov.

okrasné trávy, jeseň, výsadba, hortenzie Čítajte viac 8 najkrajších okrasných tráv, ktoré prekvapia výraznými jesennými farbami. Dajte zbohom fádnym záhonom

5. Po preschnutí ponechané stonky skráťte na 5 až 8 cm a hľuzy opatrne uložte do debničiek. Zbytočne ich nevrstvite, ale radšej rozložte do viacerých. Vhodná teplota na uskladnenie georgín je 5 až 8 °C. Nájsť ideálne miesto nie je úplne jednoduché, pretože pri nízkych teplotách môžu hľuzy namrznúť, pri vyšších začínajú predčasne pučať. V príliš suchom prostredí vysychajú a strácajú odolnosť proti chorobám, no nadmerná vlhkosť zase podporuje vznik plesní. Preto sa napríklad osvedčilo, zasypať hľuzy (vrchnú časť nechajte trčať) nie úplne mokrou, ale skôr jemne preschnutou (vlhkou) rašelinou, hoblinami alebo pilinami. V prípade potreby zabránia presychaniu alebo naopak odvedú prebytočnú vlhkosť. Georgínam zvykne vyhovovať dobrá zemiaková pivnica.

ruže Čítajte viac Jeseň je ideálny čas na sadenie ruží, no väčšina ľudí robí rovnaké chyby: 6 dôležitých pravidiel vám pomôže uspieť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #okrasná záhrada #hľuzy #georgíny #zazimovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december