Nikdy nevyhadzujte škrupiny z orechov: Využite ich na 13 rôznych spôsobov v záhrade, domácnosti aj pre zdravie

Vlašské orechy sú známe svojimi zdravotnými prínosmi a chutným jadrom. No čo ich škrupiny? Sú súce iba do odpadu? Ale kdeže. Neverili by ste, koľko majú nečakaných a veľmi užitočných využití.

13.11.2023 14:00
orechy, vlašské orechy, AI, Midjourney, Foto:
debata

Máme pre vás super tipy, ako ich môžete recyklovať a využiť v domácnosti aj záhrade. S trochou kreativity a úsilia ich premeníte na užitočné alebo esteticky zaujímavé predmety.

1. Do kompostu

Orechové škrupiny patria medzi bioodpad, preto ich môžete bez obáv vyhodiť do kompostu. Sú suchým, teda uhlíkatým materiálom, ktorý sa pomalšie rozkladá, preto je dobré, podrviť ich na čo najmenšie časti.

kompost, kompostovanie Čítajte viac 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

2. Proti škodcom

Rozdrvené škrupiny sú dobrým prostriedkom na odradenie slizniakov. Nasypte ich napríklad okolo práve vysadených priesad šalátov.

orechy Čítajte viac 4 tipy, ako mať orechy v zásobe celé roky. Nezatuchnú, nesplesnivejú, no trojka rozdúchava vášne. Čo si o nej myslíte?

3. Skvelý podpaľač

Ak máte krb či piecku, vysušené orechové škrupiny sú skvelým pomocníkom na rozkúrenie. Stačí jedna či dve hrste a máte oheň aj bez chemických podpaľačov či množstva papiera.

4. Hnojivo pre izbové rastliny

Škrupiny vlašských orechov obsahujú viaceré živiny prospešné pre rastliny ako fosfor či draslík. Rozdrvené na jemný prášok sú preto vhodné na prihnojovanie izbových rastlín. Podporia zakladanie kvetných púčikov aj rast koreňov.

5. Ľahká drenáž do črepníkov

Cielene nedrvené škrupiny, ale v takom stave, ako ich získate po lúskaní jadier sú tiež dobrým materiálom na vytvorenie drenáže pri presádzaní izboviek. Sú ľahké a vytvoria dostatok priestoru na odtok prebytočnej vody, pričom zabránia nadmernému prepadávaniu substrátu cez otvory na dne kvetináča. Ich rozklad nie je taký rýchly, takže drenážnu funkciu bez problémov zabezpečia aj na dva či tri roky. Využitím tohto odpadu ušetríte na nákupe keramzitu.

orechy Čítajte viac Ktoré orechy posilnia srdce, znížia cholesterol, spomalia starnutie, zaženú chuť na sladké a čo si o nich myslí odborníčka na výživu?

6. Čistiaci prostriedok

Jemne rozdrvené škrupiny slúžia ako abrazívny čistiaci prostriedok. Sú skvelé na odstránenie nečistôt a usadenín z rôznych povrchov, vrátane pracovného náradia a kuchynského riadu. Škrupiny rozdrvte v kvalitnom, dostatočne výkonnom sekáčiku alebo v mlynčeku. Nemusia byť pomleté úplne najemno, ale dostatočne na to, aby pri použití povrchom neškodili. Následne ich môžete použiť samostatne alebo zmiešané s trochou vody, prípadne s čistiacim prostriedkom. Použite špongiu alebo handričku, na ktorú pripravený prášok naneste a vyčistite požadované povrchy. Potom opláchnite vodou.

7. Materiál na dekorácie

Maľované alebo lakované škrupiny sa dajú využiť na vytvorenie dekoratívnych predmetov či vianočných ozdôb. Sú skvelým materiálom na zdobenie aranžmánov a adventných vencov. Vyrobiť sa z nich dajú miniatúrne lodičky, zvieratkách, či tajné odkazy v orieškoch pre blízkych. Skvelé sú aj ako kŕmidlá pre vtáčiky.

8. Originálne šperky

Ak ste kreatívna duša a baví vás výroba rôznych šperkov, skúste použiť aj vyčistené a naleštené škrupiny z orechov. Vzniknúť môžu originálne a jedinečné prírodné šperky, ako náhrdelníky, náramky či prívesky.

9. Prírodné farbivo

Škrupiny vlašských orechov môžete využiť na prírodné farbenie textílií alebo vlny. Poskytujú bohaté odtiene hnedej. Škrupiny stačí poriadne očistiť, vložiť do veľkého hrnca a zaliať vodou tak, aby boli všetky pod hladinou. Aspoň jednu či dve hodiny ich nechajte variť na miernom ohni (v závislosti od požadovanej intenzity farby). Po uvarení farbiva preceďte zmes cez sitko alebo gázu, aby ste odstránili všetky pevné časti. Textíliu alebo vlnu najskôr namočte do vody, aby bola rovnomerne mokrá. Potom ju vložte do orechového farbiva. Čím dlhšie ju necháte ponorenú, tým bude odtieň hnedej tmavší. Následne ju vyberte a nechajte uschnúť. Farba bude trvácnejšia, ak textíliu po uschnutí ošetríte fixačným prostriedkom (na tento účel sa používa aj ocot).

10. Prísada do mydla

Počuli ste už o mydle s orechovými škrupinami? Áno, ak si doma vyrábate mydlo, môžete doň pridať rozdrvené škrupiny ako prírodný exfoliant, ktorý pomáha pri odstraňovaní odumretých kožných buniek. Získate pílingové mydlo. Postup použitia je veľmi jednoduchý. Mydlo si pripravíte tak, ako ste zvyknutí, no na záver doň pridáte najemno pomleté škrupiny.

Foto: SHUTTERSTOCK
orechové škrupiny, mydlo, peeling, píling

11. Píling na chodidlá

Ako sme už spomínali v prípade mydla, najemno rozdrvené škrupiny sú skvelým prírodným exfoliačným prostriedkom. Pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky a čistiť póry. Je však dôležité dbať na to, aby boli škrupiny dostatočne jemné a tak nedráždili a nepoškodzovali pokožku. Takýto píling z orechových škrupín je vhodný na chodidlá (hlavne päty). S pridaním rastlinného oleja, napríklad mandľového si vytvoríte hustejšiu pastu. Keďže ide o drsnejší typ pílingu, na tvár nie je vhodný.

Foto: SHUTTERSTOCK
orechové škrupiny, peeling, píling

12. Starostlivosť o vlasy

Odvar zo škrupín môže byť použitý ako tónovací prostriedok na tmavé vlasy. Posilní ich a dodá lesk, zakryje šediny. Vyskúšať ho môžete pri lupinách alebo pri nadmernom padaní vlasov. Škrupiny treba uvariť rovnakým spôsobom, ako keď ich používate na farbenie textílií, ale len približne 30 minút a potom nechať cez noc lúhovať. Následne zmes preceďte a získaným odvarom si umyte vlasy. Neoplachujte ich, ale zabalené v starom uteráku (zafarbí sa), ich nechajte 20 minút až hodinu a až následne dôkladne opláchnite čistou vodou. Zvyšok odvaru môžete uskladniť v chladničke v uzavretej nádobe na ďalšie použitie, no nie viac ako týždeň.

13. Nielen proti kašľu

Asi za hrsť orechových škrupín zalejte 500 ml vody a varte 20 minút. Potom nechajte ešte 15 minút lúhovať a sceďte. Hotový nápoj môžete dochutiť kvalitným medom a popíjať pri kašli, nachladnutí, zahlienení, bolestiach v hrdle, ale aj pri problémoch so žalúdkom. Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo.

Foto: SHUTTERSTOCK
orechové škrupiny, čaj

Dôležité upozornenia

  • Pri používaní škrupín vlašských orechov v prostriedkoch na telo a vlasy sa uistite, že sú dostatočne jemne rozdrvené, aby nedošlo k poraneniu.
  • Vždy je dobré najskôr vyskúšať malé množstvo prípravku na menšej časti pokožky, aby ste mali istotu, že nedôjde k alergickej reakcii alebo podráždeniu.
  • Pri použití škrupín na farbenie vlasov si treba uvedomiť, že výsledky môžu byť veľmi variabilné. Závisia od typu a farby vlasov, od množstva použitých škrupín, od dĺžky času varenia aj aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #orechové škrupiny #praktické tipy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december