Zimné nebezpečenstvo v ovocnom sade: Nedovoľte mrazu ani zveri, zmariť vašu pestovateľskú snahu a urobte toto

Nielen mráz môže stromy potrápiť. Niekedy sa objaví aj hladná zver a dielo skazy dokončí neskorý jarný mráz. Chráňte ich preto skôr, ako budete musieť naprávať škody, lebo nie vždy je to možné.

12.12.2023 14:00
zima, ovocný sad, srnčie, srny Foto:
debata

Zimné mrazy najčastejšie poškodzujú kôru na kmeňoch a hrubších konároch hlavne v druhej polovici zimy. Počas slnečných dní sa kmeň môže prehriať (najmä z južnej strany) a pri nočnom poklese teploty pod bod mrazu vznikajú mrazové trhliny. Biely náter predchádza výraznému prehriatiu, čím znižuje teplotný rozdiel. Treba ho však aplikovať skôr, že sa teplotné rozdiely medzi dňom a nocou začnú zväčšovať, čo aktuálne ešte stále stíhate.

Ako na bielenie kmeňov?

Najskôr použite drôtenú kefu na odstránenie starej borky a potom pomocou maliarskej štetky natrite na kmene a hrubšie časti kostrových konárov roztok haseného vápna (2 kg) a vody (10 l). Dodržte koncentráciu, inak môžete poškodiť kôru, alebo si kúpte už hotový náter určený na priame použitie.

Bielenie kmeňov nie je zbytočný výmysel, ale v... Foto: SHUTTERSTOCK
bielenie kmeňov, náter, ovocné stromy Bielenie kmeňov nie je zbytočný výmysel, ale v zimných mesiacoch vyrovnáva teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Predchádza tak vzniku mrazových poškodení.
lišajníky, ovocné stromy Čítajte viac Skutočná pravda o lišajníkoch na ovocných stromoch vás vyženie do záhrady: Kupujte kefy, no jednu vec nikdy nerobte

Jutovina a rohože

Mladé stromčeky a kry drobného ovocia môžete pred mrazmi chrániť tak, že ich prikryjete bielou netkanou textíliou alebo jutovinou. Väčším stromom rovnakým materiálom obaľte kmeň a hrubšie konáre. Použiť môžete aj slamené alebo bambusové rohože. Ak však chcete zabezpečiť dostatočné prúdenie vzduchu, lepšie je kmene tesne neomotávať, ale textíliu napnúť na tri či štyri koly rozostavené okolo kmeňa.

Foto: SHUTTERSTOCK
zima, ochrana, ovocný strom, obaľovanie kmeňa

6 tipov, ako preventívne predísť mrazovým poškodeniam na ovocných stromoch

  • Výber vhodného stanovišťa: Vyhnúť sa mrazovým kotlinám hlavne pri druhoch citlivejších na mráz.
  • Výber vhodného ovocného druhu: Na praskanie kôry sú najcitlivejšie teplomilné druhy, ako sú marhule, broskyne, ale aj čerešne.
  • Voľba vhodného podpníka: K praskaniu kôry dochádza väčšmi na slabo rastúcich podpníkoch jabloní než na silnejšie rastúcich. Najmenej náchylné sú plánky.
  • Vysadenie vhodnej odrody: Skoré odrody sú väčšinou odolnejšie, lebo do zimy majú dostatok času na vyzretie dreva. Pri neskorom dozrievaní plodov sa čas na vytvorenie zásobných látok skracuje.
  • Redukcia silnej násady plodov: Nadmerná úroda stromy vyčerpá a zníži ich mrazuvzdornosť.
  • Správna starostlivosť počas celej vegetácie: Vhodný rez, dostatočná závlaha, vyrovnaná výživa.
sneh, zima, záhrada, striasanie snehu zo stromov, tuja Čítajte viac Využite sneh vo svoj prospech a nedovoľte mu, stať sa ničivou katastrofou: Naučte sa, kde v záhrade pomáha a kedy škodí

Nebezpečný ohryz

Zimné obdobie je z pohľadu poškodenia hlavne mladých stromčekov ohryzom hlodavcov, ale na pozemkoch v blízkosti lesov aj srnčou zverou, najrizikovejšie. Medzi hlavných škodcov patria zajac poľný a králik divý, ktoré poškodzujú kôru kmienkov a konce mladých konárov, na ktoré v prípade vyššej snehovej pokrývky ľahko dosiahnu. Na pozemkoch v blízkosti vodných tokov škodí hryzec vodný ohlodávaním podzemných častí kmienka a koreňov. Hraboš poľný ohrýza kôru na koreňovom krčku a nadzemných častiach kmienka.

Foto: SHUTTERSTOCK
zima, zver, škody, zajac
citrónovníkovec trojlistý Čítajte viac Plnohodnotnú náhradu drahých citrónov dopestujete kdekoľvek na Slovensku: Z tohto kra ich budete mať plnú debničku

Opatrenia na ochranu

  • Pletivá a sieťky: Ako ochrana mladých stromčekov pred poškodením zverou sa osvedčilo použitie králičieho pletiva alebo plastových sieťok proti ohryzu, ktoré sa vyrábajú v rôznych dĺžkach a šírkach. Výpestky chráňte proti hlodavcom do výšky aspoň 70 cm, pričom vždy dobre zabezpečte aj bázu kmeňa. Ak sa na pozemku vyskytujú hlodavce spôsobujúce škody na podzemných častiach výpestkov, už pri ich vysádzaní voľte ochranu v podobe pletivových košov do hĺbky aspoň 50 cm.
  • Dôležitá prevencia: Pravidelne kontrolujte stav oplotenia záhrady a v prípade veľkého premnoženia drobných hlodavcov nasypte do nôr v okolí ovocných stromov požerové návnady.
  • Odpudzovače: Ak stromy ohrozuje srnčia alebo jelenia zver a ani vysoký plot pre ňu nie je prekážka, vyskúšajte prípravky odpudzujúce zver na pachovej báze využívané v lesníctve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mráz #zver #ovocné stromy #ochrana v sade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december