6 chýb, ktoré záhradkári robia pri rýľovaní: Námaha vyjde nazmar a práca bude utrpením, ak sa ich dopustíte

Väčšina záhradkárov hriadky po sezóne každoročne rýľuje. Má to svoje opodstatnenie, hoci existujú prípady, kedy táto práca nie je nevyhnutná a pokiaľ na ňu nemáte čas alebo energiu, o úrodu vás to neoberie.

15.11.2023 14:00
rýľovanie, rýľ, pôda Foto:
debata

Tentokrát sa však pozrieme na to, ako je to v prípade, že rýľujete a rýľovať chcete. Ako je to správne, čomu sa vyhnúť a prečo treba niekedy radšej rýľ vymeniť za motyku?

Na ťažkých pôdach je rýľovanie povinné

Rýľovanie je v podstate ručnou orbou. Realizuje sa na jednotlivých hriadkach, na pozemkoch, kde z nejakého dôvodu nechcete, alebo nemôžete použiť klasický traktor, prípadne malotraktor s pluhom. Pôda sa rýľovaním prevzdušní, prekyprí, na povrch sa dostanú semená burín a zárodky škodcov, z ktorých niektoré premrznutím uhynú. To, že pôda sa hlboko prevetrá pomôže pri rozkladných procesoch organickej hmoty. Toto je napríklad jeden z hlavných dôvodov, prečo sa jesenná orba alebo rýľovanie neodporúča vynechať na ťažkých pôdach.

Pod korunami stromov opatrne

V prípade jesennej starostlivosti o ovocné stromy sa odporúča, udržiavať príkmenný pás, alebo priestor okolo kmeňa v stave bez burín. Na týmto účelom však nie je rýľovanie vhodné. Hlavne v prípade intenzívnych pestovateľských tvarov na slabo rastúcich podpníkoch, ako sú napríklad štíhle vretená, by ste rýľovaním mohli vážne poškodiť korene. V týchto prípadoch preto urobte len plytkú okopávku.

Foto: SHUTTERSTOCK
okopávanie, ovocný sad, príkmenný pás,
muž, dôchodca, ovocný sad, jablká, zber, košík Čítajte viac 6 dôležitých úloh, ktoré musíte stihnúť v novembri: Tieto práce ochránia ovocné stromy pred škodcami, chorobami aj mrazmi

Chyby, ktoré neopakujte

1. S rýľovaním počkám na krajšie jarné počasie.

Ak ste rozhodnutí pre rýľovanie, tak rozhodne na jeseň. Má to hneď niekoľko výhod, no jednou z najhlavnejší je fakt, že dažďová voda a neskôr aj tá z topiaceho sa snehu vsiakne oveľa hlbšie a vo väčšom množstve. Ak pôdu na hriadke necháte počas zimy nespracovanú, väčšina vlahy bez úžitku odtečie po povrchu. Jarné rýľovanie zároveň prispieva k väčšiemu vysušovaniu pôdy.

2. Stačí zopár záberov rýľom a práca je vybavená.

Kvalita rýľovania závisí od hrúbky odkrojenej ornice, teda vrchnej vrstvy pôdy, ktorá obsahuje najviac humusu a živín. Obracia sa zväčša do hĺbky 20 až 25cm, teda na celú výšku rýľa. Rýľovanie nie je pretek. Rozhodne sa netreba ponáhľať. Myslite na to, že čím tenší kus ornice odkrojíte, tým kvalitnejšie pôdu obrobíte.

kompost Čítajte viac Top 4 prírodné spôsoby hnojenia: Ak pravidelne používate aspoň jeden, môžete byť hrdí na zdravie vašej záhradnej pôdy

3. Po rýľovaní ešte stihnem vytiahnuť rotavátor a na jar budem mať hotovo.

Rýľovanie by malo byť pred zimou tým posledným krokom, ktorý na hriadkach spravíte. Hriadky treba nechať v takzvanej hrubej brázde. Veľké hrudy sa pôsobením mrazu počas zimných mesiacov rozpadnú, čím vznikne kyprá drobnohrudkovitá štruktúra. Chladné počasie zničí aj niektoré pôdne škodce a semená burín. Na jar potom môžete hriadky prekypriť, aby ste prerušili kapilaritu, čím s nastupujúcimi teplejšími dňami znížite intenzitu vyparovanie zimnej vlahy.

4. Hoci včera celý deň pršalo, nebudem čakať, idem rýľovať.

Ak je to tak, nájdite si radšej pre túto chvíľu inú prácu. Okrem toho, že sa silno premočená pôda lepí na náradie aj obuv, pri obracaní sa z nej tvoria až príliš veľké hrudy a zlepence, čím sa narúša štruktúra ornice.

skleník, jeseň Čítajte viac Pripravte skleník na zimu: Poradíme vám, ako sa postarať o pôdu, čím dezinfikovať a kedy vápniť

5. Rýľ ako rýľ. V čom môže byť rozdiel?

Vo viacerých veciach. Možno ste sa s tým nikdy nestretli, ale existuje pomerne veľa typov rýľovacieho náradia. Líšia sa hlavne tvarom pracovnej časti, ktorá prichádza do styku s pôdou.

  • Rovný rýľ sa hodí hlavne na hĺbenie jám a rýh, pri ktorých potrebujete presné tvary a okraje. V prípade, že ho použijete na rýľovanie, mali by ste tak urobiť len pri jednoduchom spôsobe a na hlinitých alebo piesočnatých pôdach, inak si prácu sťažíte.
  • Náradie s čepeľou ukončenou do špičky je vhodné na presádzanie rastlín a je ideálne na rýľovanie všetkými spôsobmi a na všetkých typoch pôd.
  • Zubatým rýľom preseknete korene alebo trs trvalky pri jeho delení.
  • Rýľovacie vidly sú vhodné do kamenistej a veľmi tvrdej zeminy, no tiež na zber koreňovej zeleniny alebo zemiakov (v prípade, že ich nevyorávate).
skleník, zelenina, úroda, dôchodkyňa Čítajte viac 9 výhod záhrady bez rýľovania, okopávania aj kyprenia: Nie je to cesta pre každého, no za vyskúšanie určite stojí

6. Zapichnúť rýľ do pôdy vie každý. Je jedno, ako sa k tejto práci postavím.

Áno, je to jedno, ak si chcete po pár prehodeniach zeminy zničiť chrbát. Správny postoj pri rýľovaní zaistí, že na druhý deň v poriadku vstanete z postele bez ohľadu vek. Pri rýľovaní treba stáť vzpriamene. Nehrbte sa. Noha, ktorou stojíte na zemi musí byť spevnená a udržať stabilitu do chvíle, kým sa druhou zapriete o rýľ. Dôležitú úlohu zohráva v tomto prípade primeraná dĺžka násady k vašej výške. Celú čepeľ rýľa do pôdy zasuňte pod miernym uhlom. Ak je vaša pracovná noha (tá, čo tlačí rýľ do pôdy) ľavá, pri prehadzovaní uchopte násadu v strede ľavou rukou a pravou držte rukoväť. Takto stačí na pohyb vynaložiť menej sily.

Foto: SHUTTERSTOCK
rýľovanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rýľovanie #jeseň v záhrade #zeleninové hriadky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december