Seniorom dodajú energiu, odporúčajú sa pri obezite, uľavia od zápchy, upravia trávenie, znížia cukor, prospejú obličkám

Zber šípok, plodov hlohu, kvetov bazy či lipy si už vyskúšal azda každý. Tieto dary prírody sú bežnou súčasťou našich domovov a ich liečivú silu využívame pri rôznych zdravotných problémoch. Čo však trnky?

28.11.2023 14:00
trnka slivková, trnky Foto:
debata

Na tieto tmavomodré guľôčky sa častokrát zabúda. Možno preto, že v čase, kedy sa najviac pohybujeme v prírode a kocháme sa krásou farebnej jesene, sú ešte tvrdé a trpké. Keď teploty klesnú k nule, na túlanie sa mrazivou krajinou má náladu len málokto. Plody slivky trnkovej (Prunus spinosa) však za to stoja. V priemere jeden a pol centimetra veľké guľaté modročierne kôstkovice s typickým sivastým voskovým povlakom sú totiž bohatým zdrojom vitamínu C. Na sušenie je vhodné, stihnúť zber ešte pred príchodom silnejších mrazov. V podstate pre ne platia rovnaké pravidlá ako pre šípky.

šípky, ruža šípová Čítajte viac Šípky: Kedy ich zberať, ako pripraviť čaj, aby z neho nebola len „mŕtva“ voda a likér, ktorý vás vynesie do nebies

Liečivé sú aj kvety

Slivky trnkové rozkvitajú už v marci až apríli, pričom sa biele a príjemne voňajúce kvety objavujú ešte pred vypučaním listov. Na sušenie pri teplote do 40 °C (aby nezhnedli) sa zberajú za suchého počasia.

Slivka trnková je i včelársky veľmi cenená... Foto: SHUTTERSTOCK
slivka trnková, trnky, kvety, včela Slivka trnková je i včelársky veľmi cenená drevina. Kvety poskytujú dostatok nektáru a tmavočerveného peľu, med je jasnožltý.

Základná zložka močopudných čajov

Trnka, a to tak jej plody ako aj kvety pomáha pri chorobách močových ciest. Pôsobí ako mierne preháňadlo, takže uvoľňuje zápchu a upravuje látkovú premenu. Čerstvé, ale i sušené plody sa využívajú pri hemoroidoch aj zápaloch ústnej dutiny. Čaj z trniek má príjemnú chuť a môžete ho popíjať ako prevenciu zdravotných problémov.

Po premrznutí trnky stratia trpkú chuť, zmäknú... Foto: SHUTTERSTOCK
slivka trnková, trnky, plody, mráz Po premrznutí trnky stratia trpkú chuť, zmäknú a sú vhodné napríklad na prípravu džemu.

Čajová zmes vhodná ako doplnok liečby obezity

Dve lyžice sušených a rozdrvených trniek varte 20 minúť v jednom litri vody. Pridajte dve lyžice trnkových kvetov a rovnaké dve lyžice sušenej prasličky. Nechajte 15 minút lúhovať, preceďte a popíjajte.

muchovník Čítajte viac Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Ker vhodný do záhrad

Ak sa vám nechce hľadať trnky v prírode, šľachtené odrody si môžete vysadiť. Ide o naozaj krásnu drevinu so skorým jarným a hlavne bohatým kvitnutím. Navyše, plody takýchto krov sú oveľa väčšie ako v prípade divo rastúceho druhu. Trnka slivková, napríklad odroda ‘Brilliant’ nemá zvláštne nároky. Stačí jej slnečné stanovište a pestuje sa ako voľne rastúci ker. Výpestky treba na trhu trochu hľadať, no ak sa pre túto drevinu rozhodnete, určite neoľutujete.

Pri zbere trniek buďte opatrní alebo použite... Foto: SHUTTERSTOCK
slivka trnková, trnky, plody, zber Pri zbere trniek buďte opatrní alebo použite rukavice, aby ste sa chránili pred ostrými tŕňmi na konároch.

Elixír nielen na problémy s trávením

Budete potrebovať: 100 g čerstvých plodov slivky trnkovej • 700 ml pálenky • dostatočne veľký zaváraninový pohár • 2 polievkové lyžice medu

Čerstvé plody rozpučte a spolu s kôstkami dajte do pohára. Zalejte pálenkou a mesiac pri občasnom pretrepaní na tmavom mieste lúhujte. Preceďte, pridajte med, dobre zamiešajte a denne užívajte 1 polievkovú lyžicu.

Tento elixír je vhodný na úpravu trávenia a metabolizmu, mierni zápalové reakcie pri bolestiach žalúdka, posilňuje imunitný systém, pri rekonvalescencii podporuje proces výstavby organizmu, pomáha pri nechutenstve a tiež je veľmi vhodný pri zvýšenej psychickej záťaži. Starším ľuďom dodá energiu a obnoví vitalitu.

rakytník Čítajte viac Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Trnka #divé plody #slivka trnková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december