Fialkový životabudič vás raz-dva postaví na nohy: Uvoľní napätie, vylieči zápal hrdla, podporí trávenie a povznesie dušu

Počuli ste už o oxymeloch? Tieto starogrécke toniká s trochu čarodejníckym názvom opäť získavajú na popularite.

24.03.2024 14:00
fialka voňavá Foto:
debata

Ich používanie siaha až do čias Hippokrata, dokonca boli zahrnuté v európskych a amerických liekopisoch ako dôležitý ľudový liek.

Odkiaľ pochádzajú?

Použitie oxymelov možno vysledovať až do starovekého Grécka, kde ich predpisovali lekári ako Hippokrates na širokú škálu ochorení. Využívanie oxymelov sa čoskoro rozšírilo do susedných kultúr – perzskej, tureckej, arabskej. V priebehu histórie boli oxymely súčasťou rôznych liekopisov ako dôležité ľudové lieky a teraz si opäť získavajú obľubu medzi ľuďmi využívajúcimi liečivú silu bylín.

kapucínka väčšia Čítajte aj Pomôže pri zápaloch, prelieči trávenie, detoxikuje organizmus: Geniálna letnička, ktorú využijete do posledného kúsočka

Čo obsahujú?

Vo svojej najzákladnejšej podobe je to zmes kvalitného medu a octu, v ktorom sa najskôr lúhovali bylinky s konkrétnymi liečivými účinkami. Kombináciou týchto ingrediencií vznikne sirupovité, veľmi chutné tonikum plné zdraviu prospešných látok.

Dvomi hlavnými zložkami oxymelu je teda med a ocot, predovšetkým nefiltrovaný jablčný pre vysoký obsah kyseliny octovej a prítomnosť reťazcov bielkovín, enzýmov a prospešných baktérií podobných tým, ktoré sa nachádzajú vo fermentovanom čaji kombucha. Jablčný ocot sa spája s radom zdravotných výhod, vrátane podpory zdravej hladiny cukru v krvi, trávenia a zdravého črevného mikrobiómu.

Jablčný ocot, ktorý počas prípravy nie je... Foto: SHUTTERSTOCK
jablčný ocot Jablčný ocot, ktorý počas prípravy nie je tepelne upravený a použijete naň jablká, o ktorých viete, že neboli chemicky ošetrené, v sebe zachováva živé probiotické kultúry a zároveň je antiseptický (ničiaci choroboplodné zárodky).

Rovnako kvalitný med sa po stáročia používa ako prírodný liek na rôzne neduhy. Je známy svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami, ako aj schopnosťou tíšiť bolesti hrdla a podporovať imunitný systém. Pri výbere medu pre oxymel stavte na kvalitný produkt od zodpovedného včelára.

Medy s nižším obsahom vody môžete skladovať... Foto: SHUTTERSTOCK
med Medy s nižším obsahom vody môžete skladovať roky, no, tie s vyšším (napríklad pohánkové) treba spotrebovať čo najskôr, inak skvasia.

Na výrobu fialkového oxymelu budete potrebovať:

  • 1 šálku fialkových kvetov
  • 1 šálku jablčného octu
  • 1/4 až 1 šálku medu (podľa chuti)
Fialkový oxymel: Ako na to?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva
Vychutnajte si ho po lyžičkách podľa potreby alebo ho rozrieďte vo vode a získajte upokojujúci nápoj. Fialkový oxymel sa dá použiť aj ako základ pre šalátové dresingy.
rajčiny, priesady, rajčinové priesady Čítajte aj Ešte stále je čas! Vysejte rajčiny a do polovice mája sa budete tešiť zo silných priesad: Toto je 13 krokov k úspechu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #med #jablčný ocot #fialka voňavá #oxymel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december