Čo robiť, kým sa naplno rozbehne zeleninárska sezóna? Tieto 4 práce vám skrátia čakanie a uľahčia jej štart

Tohtoročná zima, na väčšine nášho územia bez snehu či mínusových teplôt veľmi láka, vydať sa do záhrady skôr, než je obvyklé.

05.01.2024 14:00
pestovanie, záhrada, predpestovanie, rašelinové... Foto:
debata

Samozrejme, ak ste nestihli niektoré z jesenných upratovacích prác, nič vám v nich nebráni. No túžbe pustiť sa do obrábania hriadok zatiaľ odolajte. Len tak sedieť „za pecou“ však nemusíte.

1. Plánujte rozvrhnutie hriadok

Pri rozhodovaní, kde ktorý druh zeleniny vysejete či vysadíte, musíte vziať do úvahy niekoľko dôležitých zásad striedania plodín. Najdôležitejšia je, že na tom istom mieste nepestujete rovnaké druhy zeleniny ako v predchádzajúcom roku, ale zachovávate medzi nimi viacročné odstupy. Ďalej by ste mali vedieť, že podľa nárokov na množstvo živín sa zelenina rozdeľuje do niekoľkých skupín. Ak je to pre vás novinka, alebo si potrebujete osviežiť pamäť, túto problematiku sme prehľadne zhrnuli v článku o tom, ako striedať zeleninu v osevnom postupe.

Určite sa zamýšľate aj nad pestovaním trvácich zelenín, ako je rebarbora, topinambur, chren, možno dokonca nad vysadením špargle. Keďže tieto druhy na jednom mieste zostávajú niekoľko rokov, vyžadujú dôkladnú prípravu pôdy s výdatným hnojením organickými aj priemyselnými hnojivami. Zvyčajne sa pestujú na osobitnom záhone, ktorý sa do systému striedania plodín nezaraďuje.

slnečnica hľuznatá, topinambur Čítajte viac Zelenina výborná nielen pre cukrovkárov: Zberať sa dá neuveriteľných 7 mesiacov. Bola tu už 200 rokov pred zemiakmi

Náš tip na prehľadné plánovanie

Keďže sa striedanie plodín každoročne opakuje podľa stanoveného pestovateľského kľúča, veľmi praktické je, založiť si na tento účel zošit. V ňom si každý rok načrtnete zeleninovú záhradu (hriadky) na jednu dvojstranu a získate tak skvelý prehľad nielen o budúcnosti, ale aj o pestovaní v predošlých rokoch. Ľahko tak zhodnotíte prípadné neúspechy a tiež to, čo sa vám naozaj podarilo. Rovnaké prehľady sa dajú vytvoriť v počítači v rámci programu Excel, alebo ich môžete mať poruke naozaj vždy (aj v mobilnom telefóne), ak využijete napríklad službu Google tabuliek.

2. Spravte inventúru osív a nákupné zoznamy

Kým záhrada „spí“, treba skontrolovať zásobu uskladnených osív. Podľa už premysleného výsadbového plánu viete, osivá akých zelením budete v nadchádzajúcej sezóne potrebovať. Zvyšky tých, čo vám zostali z minulých sezón skontrolujte, pričom sa zamerajte na dátum lehoty použiteľnosti (odporúčanej spotreby). Do tohto termínu vám producent osiva garantuje jeho kvalitu, teda napríklad klíčivosť. Nie vždy však treba semená niekoľko mesiacov po tejto lehote vyhodiť.

Foto: SHUTTERSTOCK
semená, osivo, vrecúška s osivom

Veľa záleží na tom, ako ste ich skladovali, a tiež o ktoré zeleninové druhy ide. Tak napríklad uhorky, cukety, tekvice, rajčiny si dobrú klíčivosť uchovajú 10 i viac rokov (samozrejme, pri vhodnom uskladnení). Najrýchlejšie ju stráca cibuľová zeleniny, no i tak ide o 2 až 4 roky. Ak však chcete pestovať paštrnák, osivo si radšej každý rok zaobstarajte nové. Osivá, ktoré vám chýbajú nakupujte u osvedčených predajcov a všímajte si napríklad i to, či je na vrecúšku uvedené číslo rastlinnolekár­skeho pasu.

3. Zájdite do skleníka, skompletizujte výsevné nádoby

Svoju pozornosť v tomto období smerujte aj na kryté priestory, v ktorých pestujete zeleninu – na skleníky a pareniská. Tie sú počas vegetačného obdobia vystavené množstvu škodlivých činiteľov, ktoré môžu prezimovať do budúceho roka. Rastlinné škodce a zárodky chorôb zostávajú v pôde, v štrbinách, na povrchu stien či konštrukcie. Ideálne je, ak skleník na novú sezónu pripravíte už koncom jesene, no aktuálna zima bez mrazu umožňuje, umyť ho i teraz.

skleník, jeseň Čítajte viac Pripravte skleník na zimu: Poradíme vám, ako sa postarať o pôdu, čím dezinfikovať a kedy vápniť

Rovnako si skontrolujte a vyčistite výsevné misky, zakoreňovače, prípadne menšie kvetináče alebo tégliky od jogurtov, ak tieto používate na predpestovanie priesad zeleniny a letničiek. Zvážte, či sú všetky v dostatočne kvalitnom stave, aby zvládli novú sezónu, dokúpte chýbajúce. Tiež si nezabudnite skontrolovať zásoby výsevných substrátov, nájdite menovky, pikírovacie kolíky. Všetko, čo v prvých týždňoch novej sezóny budete potrebovať, si uložte na jedno miesto.

substrát, kvetináče, kvety, ruky, žena, záhradnícke náradie, Čítajte viac Pôda a substrát: Viete, aký je medzi nimi zásadný rozdiel? Plus tipy, ako si poradiť s nie úplne ideálnou pôdou v záhrade

4. Skontrolujte a opravte náradie

Pred začiatkom pestovateľskej sezóny je potrebné venovať dostatočnú pozornosť aj náradiu, s ktorým budete pracovať. Veríme, že ho dôkladne čistíte od zvyškov zeminy a rastlín po každom použití, no teraz treba urobiť viac. Takáto príprava je dôležitá, aby náradie optimálne fungovalo a uľahčovalo vám prácu. Zároveň sa predlžuje jeho životnosť.

Foto: SHUTTERSTOCK
záhradné náradie

Po inventarizácii náradia vyradené kusy doplňte novými. Naostrite nože kosačky, kosy, nožnice, nezabudnite na doplnenie lanka (struny) do krovinorezu a pohonné látky pre motorové stroje. Overte funkčnosť a odstráňte, alebo si dajte profesionálne opraviť prípadné chyby.

1. Rýle a motyky vydrhnite kefou vo vode so...
2. Nezabudnite na miesto, kde pracovná časť...
+43. Po prirodzenom vysušení v prípade potreby...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #vysievanie #jarná sezóna #osivá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december