Top 10 najpopulárnejších článkov pre záhradkárov v roku 2023: Tieto témy vás počas sezóny aj mimo nej zaujali najviac

Kým opäť vstúpime do novej sezóny a od jari do jesene vás prevedieme všetkými dôležitými úlohami záhradkárov, pripomeňme si najčítanejšie a mnohokrát aj najdiskutovanejšie témy končiaceho sa roka.

31.12.2023 14:00
top články 2023 na Záhrade Foto:
debata

10. najčítanejší článok

V hlavnej úlohe bola cvikla a jej skvelé zdravotné benefity. Je to zelenina vhodná na zimné uskladnenie, preto ak ju máte v pivnici, použite ju napríklad na prípravu chutnej silvestrovskej nátierky.

cvikla Čítajte viac Takmer zázračný všeliek pomôže s vysokým cholesterolom, ochráni srdce, upraví trávenie a vydrží vám v zásobe celú zimu

9. najčítanejší článok

V čase Vianoc a na prelome rokov je kvasená kapusta súčasťou takmer každej slovenskej domácnosti. Pri príprave kapustnice však neradno zabúdať ani na extra zdravú šťavu, ktorá zapĺňa súdok.

kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej kapusty Čítajte viac Jeden pohár tejto šťavy denne vám naštartuje trávenie, pomôže pri zápche, doplní dôležité vitamíny a zlepší náladu

8. najčítanejší článok

Každoročným problémom menej skúsených záhradkárov je určenie správneho času zberu cibule. Je totiž známe, že od neho závisí dobrá trvanlivosť počas uskladnenia. Preto sme vám aj v tomto roku na názornom videu ukázali, ako (ne)vyzerá cibuľa pripravená na zber.

cibula Čítajte viac Kedy je cibuľa pripravená na zber? Rastlina vám to sama „povie“. Stačí si všímať túto jednu vec

7. najčítanejší článok

Kto by to bol povedal, že práve slivky vás budú spomedzi ovocia zaujímať najviac. Ich návratu do záhrad vďačíme šľachtiteľom, ktorí prichádzajú s novými, proti obávanej šarke sliviek odolnými, no zároveň veľmi chutnými a kompaktne rastúcimi odrodami. Tieto stromy si tak razia cestu aj do malých záhrad.

slivky Čítajte viac Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

6. najčítanejší článok

Rýľovať či nerýľovať? Kedysi celkom bežná a na jeseň prakticky nevyhnutná záhradná práca dnes doslova rozdeľuje spoločnosť. Tak ako všetko, aj rýľovanie má (ne)výhody, no pokiaľ sa robí s ohľadom na pôdu a život v nej, fatálnou chybou nie je.

rýľovanie, rýľ, pôda Čítajte viac 6 chýb, ktoré záhradkári robia pri rýľovaní: Námaha vyjde nazmar a práca bude utrpením, ak sa ich dopustíte

5. najčítanejší článok

Paštrnák je už dlhodobo v tieni svojho obľúbenejšieho príbuzného, no absolútne neprávom. Nielen, že je zdravý a veľmi chutný, navyše vás pri pestovaní ani toľko nepotrápi. Dajte mu v novej sezóne šancu, zažiariť.

paštrnák Čítajte viac Zabudnite na petržlen. Valcuje ho tento zdravý, lacný a nenáročný zabijak baktérií

4. najčítanejší článok

Zadymené dvierka na kozube či kachľovej peci nechce čistiť nikto. Nehovoriac o tom, že pri zakurovaní sa štipľavý dym často dostane do miestnosti. Preto sme oslovili skúseného kachliara, aby poradil, ako správne zakurovať.

krb, kozub, drevo, oheň Čítajte viac Super trik, ako pri kúrení v kozube či kachľovej peci nezadymíte sklenené dvierka ani nevyúdite obývačku

3. najčítanejší článok

Či potrebujete vyrezať starú jabloň alebo vyčistiť práve kúpený pozemok od náletových drevín, všetko má svoje pravidlá. Áno, hoci ste vlastníkom, v určitých prípadoch potrebujete na výrub povolenie. Mnohých to prekvapilo.

výrub drevín, strom, pílenie stromu, rez stromu Čítajte viac Za neoprávnený výrub stromov v záhrade hrozí tisícová pokuta: Kedy treba súhlas úradov a aké platia výnimky?

2. najčítanejší článok

V strede leta zostanú niektoré hriadky prázdne. Čo si nimi? Nechať ich len tak ležať ľadom by bolo škoda. Aj preto sme sa pozreli na to, čo možno v období letných prázdnin vysievať.

zelenina, žena Čítajte viac Nenechajte hriadky po cibuli či cesnaku prázdne. Týchto 5 zelenín môžete vysiať ešte do konca júla

1. najčítanejší článok

Zbavovanie sa záhradného odpadu spaľovaním bola téma, ktorá najviac rezonovala aj v diskusii pod článkom. Zákon hovorí jasne, no zvyk je železná košeľa a niektorí záhradkári sa s danými nariadeniami len ťažko zmierujú. Zákaz spaľovania odpadu zo záhrad pritom u nás platí už od roku 2006.

pálenie, vypalovanie, záhrada, jeseň, Čítajte viac Za pálenie konárov na vlastnej záhrade pokuta až niekoľko tisíc eur? Vydymovanie susedov vás môže vyjsť pekne draho

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #najčítanejšie články 2023 #júlová sejba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december